Рецепт салатів на Новий рік 2024 - топ-10
Зібрали найсмачніші рецепти салатів до новорічного столу

Рецепти салатів до новорічного столу 2024 / Фото: Getty Images
Попереду на українців чекає приємне свято, яке люблять усі і до нього готуються заздалегідь - Новий рік. Якщо вам набридли банальні "Олів'є" і "Шуба", пропонуємо приготувати на святковий стіл щось оригінальне і красиве.
Наші салати точно сподобаються вам у приготуванні, а гостей не залишать байдужими.
Салат "Тіффані" з куркою та виноградом
Пропонуємо рецепт страви, яка прикрасить святкове застілля і не залишить нікого байдужим. Соковитий, яскравий, насичений салат чудово підійде під будь-який гарнір.

Інгредієнти:
- курка - 0,7 кілограмів;
- сіль - 0,5 чайних ложки;
- яйце - 4 штуки;
- волоські горіхи (очищені) - склянка;
- виноград - 0,5 кілограмів;
- сир напівтвердий - 180 грамів;
- олія рослинна - 2 столові ложки;
- майонез - 250 мілілітрів;
- петрушка - кілька гілочок;
- каррі - щіпка.
Приготування
- Вимити курячу грудку (стегенця або стегенце) і відварити в підсоленій киплячій воді протягом півгодини.
- Відварену курку остудити і розділити на волокна.
- У розігріту з олією сковорідку викласти шматочки відвареної курки, за потреби злегка посолити і посипати карі. Помішуючи лопаткою, на середньому вогні обсмажити курку близько 5-6 хвилин.
- Помити яйця і зварити в невеликому сотейнику круто. Після цього помістити посуд із яйцями під струмінь холодної води, тим самим охолодивши їх. Очистіть яйця і натріть на крупній тертці.
- Охолоджений сир натерти на крупній тертці.
- Волоські горіхи перебрати від відколів шкаралупи, випадкового сміття і підсушити на сухій сковороді. Замість волоських горіхів можна використовувати мигдаль. Потім горіхи дрібно порубайте ножем або покладіть їх у целофановий пакет і пройдіться по ньому качалкою.
- Промийте виноград без кісточок, обсушіть його і розріжте кожну ягоду на половинки. Якщо зустрічаються кісточки - обов'язково їх видаліть.
- На плоскому блюді за допомогою майонезу зробіть контур грона винограду (або просто зробіть форму салату круглою), а потім розмажте тонким шаром соусу по посуду. Викладати салат потрібно шарами, і кожен із них посипати ложкою горіхів і змащувати майонезом (можна робити майонезну сіточку).
- Розмістіть інгредієнти в такій послідовності: половина курки, половина яєць і половина сиру. Потім повторіть викладені шари. Верхній шар сиру не потрібно посипати горіхами.
- Виноградинки потрібно вмочити в майонезі, виклавши поверх сиру, або зробити майонезну сіточку, на яку акуратно прикріпити ягоди. Залишилося "Тіффані" прикрасити зеленню і прибрати в холодильник на кілька годин для просочення.
Салат "Новорічна ялинка" з ківі

Інгредієнти
- куряче філе - 200 грамів;
- курячі яйця - 4 штуки;
- яблука кисло-солодкі - 1 велике або 2 маленьких;
- ківі - 3 штуки;
- твердий сир - 100 грамів;
- майонез - за смаком;
- свіжі ягоди або гранат для прикраси.
Приготування
- Куряче філе відваріть у підсоленій воді до готовності (20 хвилин). Потім остудіть м'ясо і дрібно наріжте. Викладіть в овальну тарілку шар курки у формі трикутника.
- Відваріть яйця круто.
- Моркву по-корейськи від рідини відіжміть від рідини і викладіть на курку, змастіть майонезом. Потім викладіть на моркву яйця і знову майонез.
- Очистіть яблука від шкірки і натріть їх на крупній тертці. Викладіть зверху на яєчний шар і знову змастіть майонезом. Посипте салат тертим сиром.
- Останній шар - тонко нарізаний півколом ківі. З боків салату теж викладіть ківі. Надайте руками форму ялинки.
- Щоб ківі не обвітрилося, накрийте салат харчовою плівкою. Поставте його в холодильник настоюватися на годину. Перед подачею прикрасьте салат ягодами або зернами граната, ніби це ялинкові іграшки.
Новорічний салат "Королівський" із креветками та крабовими паличками

Інгредієнти:
- картопля - 2 штуки;
- яйце - 3 штуки;
- сир - 150 грамів;
- креветки - 250 грамів;
- крабові палички - 180 грамів;
- ікра мойви - 120 грамів;
- маслини - 10 штук;
- майонез - 160 грамів.
Приготування
- Спочатку необхідно приготувати заправку для салату. З'єднайте в мисці ікру мойви з майонезом і гарненько перемішайте.
- Вимийте картоплю та відваріть у мундирі. Готові остиглі бульби очистіть від шкірки і натріть на крупній тертці.
- Крабові палички злегка розморозьте і натріть на тертці.
- Твердий сир натріть на середній тертці.
- На блюдо встановіть кулінарне кільце. Викладайте інгредієнти шарами, дотримуючись такої черговості: картопля+заправка; сир+заправка; яйце+заправка; крабові палички+заправка.
- Креветки викладіть у киплячу воду і проваріть близько 3-4 хвилин. Дістаньте морепродукти, викладіть на тарілку. Остиглі інгредієнти очистіть. Салат прикрасьте з боків креветками та маслинами без кісточок.
- Приберіть салат "Королівський" трохи охолодитися, а потім подавайте його до святкового столу.
Салат із тунцем на Новий рік
Цей швидкий новорічний салат можна приготувати всього за 20 хвилин, поки варяться і остигають яйця.

Інгредієнти:
- консервований тунець - 180 грамів;
- салатна суміш - 200 грамів;
- яйця - 4 штуки;
- консервовані оливки без кісточок - 200 грамів;
- червона цибуля - 1 штука;
- помідори чері - 6 штук;
- соняшникове насіння - 30 грамів.
Інгредієнти для заправки:
- гірчиця в зернах - 1 столова ложка;
- оливкова олія - 3 столові ложки;
- мед - 1 чайна ложка;
- сіль, перець за смаком.
Приготування
- Яйця відваріть круто, остудіть і наріжте на четвертинки.
- Помідори чері помийте та розріжте навпіл.
- З тунця злийте маринад і подрібніть виделкою. Листя салату порвіть руками.
- Оливки наріжте кільцями.
- Червону цибулю наріжте тонкими півкільцями.
- Інгредієнти для заправки змішайте до однорідності.
- У глибокій салатниці змішайте інгредієнти для салату.
- Посоліть за смаком, посипте насінням і подавайте на стіл.
Новорічний салат "Дракон 2024"
Сирковий салат у вигляді Дракона приємно здивує гостей у Новий рік.

Інгредієнти
- сир твердий - 200 грамів;
- часник - 3-4 зубчики;
- яйця варені - 5 штук;
- майонез - 6 столових ложок;
- сіль - за смаком;
- морква відварна - 2 штуки.
Приготування
- Сир, часник і варені яйця натріть на дрібній тертці. Складіть у чашку.
- Додайте майонез і сіль за смаком. Добре все перемішайте.
- Викладіть сирний салат на велике плоске блюдо і сформуйте у вигляді Дракона.
- Відварену моркву натріть на середній тертці та покрийте зверху фігуру тварини.
- Лініями з майонезу позначте потрібні контури.
Новорічний салат із куркою та ананасами

Інгредієнти:
- філе курки - 400 грамів;
- ананас консервований - 1 баночка;
- яйце - 3 штуки;
- сир твердий - 140 грамів;
- волоський горіх (очищений) - 0,5 склянки;
- майонез - 200 мілілітрів.
Приготування
- Вимийте куряче філе, занурте його в киплячу підсолену воду і відваріть протягом півгодини. Готове м'ясо остудіть і наріжте невеликими кубиками.
- Ананаси викладіть на сито і залиште на 15 хвилин для стікання соку. Потім консервовані фрукти наріжте дрібними шматочками.
- Промийте яйця, складіть у невелику ємність і зваріть круто. Готові яйця остудіть, очистіть і дрібно порубайте.
- Сир натріть на крупній тертці.
- Перебрані від випадкового сміття волоські горіхи подрібніть таким чином, щоб відчувалися шматочки.
- На блюдо викладіть інгредієнти в такій послідовності: курка+майонез; ананаси; яйця+майонез; горіхи; сир+майонез.
- Приберіть салат на кілька годин у холодильник, а потім прикрасьте його на свій розсуд і подавайте до новорічного столу.
Салат "Грибна галявина"

Інгредієнти:
- куряче філе - 300 грамів;
- мариновані гриби - 0,5 кілограмів;
- твердий сир - 120 грамів;
- морква - 1 штука;
- яйце - 4 штуки;
- солоний огірок - 2 штуки;
- картопля - 2 штуки;
- майонез - 5 столових ложок;
- кріп - половина пучка.
Приготування
- Моркву і картоплю ретельно вимити та відварити. Готові коренеплоди остудити, очистити і натерти на дрібній тертці.
- Промити яйця і зварити круто. Остиглі яйця почистити і нарізати невеликими кубиками.
- З маринованих грибів (чудово підійдуть цілі печериці) злити маринад.
- Куряче філе (можна використовувати стегенця, грудку) вимити і відварити в підсоленій киплячій воді. Курку остудити і нарізати дрібними шматочками.
- Із солоних огірків обрізати кінчики. Натерти овочі на дрібній тертці та віджати маринад, що виділився.
- Об'ємну миску або каструлю застелити плівкою. На дно викласти мариновані гриби вниз капелюшками.
- Промити кріп, обсушити, дрібно порубати його і викласти поверх грибів.
- Потім розмістити шар курки і покрити майонезною сіточкою.
- Викласти шар моркви, полити майонезом.
- Натерти на дрібній тертці сир і розподілити по моркві.
- Викласти шар яєць і покрити майонезною сіточкою.
- Залишилося рівномірно розподілити шар картоплі та огірків, змастивши майонезом.
- Накрийте салат плоским блюдом і обережно переверніть миску з салатом (гриби опиняться зверху), після чого подайте до столу.
Салат "Мандаринки" на Новий рік із куркою та сиром

Інгредієнти:
- куряче філе - 300 грамів;
- морква - 2 штуки;
- яйце - 3 штуки;
- часник - 1 зубчик;
- плавлений сирок - 2 штуки;
- майонез - 3 столові ложки;
- зелень - півпучка.
Приготування
- Моркву відварити, остудити, очистити та натерти на дрібній тертці.
- Попередньо охолоджений плавлений сир натерти на дрібній тертці.
- Яйця промити, викласти в невелику варильну ємність, залити холодною водою і зварити круто. Остиглі й очищені яйця подрібнити на тертці та змішати з сиром.
- Відварене філе остудити, викласти в блендер і подрібнити. Відправити курку в яєчно-сирну масу, додати майонез і перемішати.
- Викласти на харчову плівку трохи моркви, розподіляючи тонким шаром.
- Сформувати колобок у вигляді мандарина і викласти на моркву. За допомогою плівки обернути салат морквою. Проробити те ж саме з рештою маси.
- Закусочний салат прикрасити свіжою зеленню.
Салат "Новорічний вінок" зі свининою та квасолею

Інгредієнти:
- квасоля червона (консервована) - 1 баночка;
- відварна свинина (нежирна) - 0,3 кілограма;
- часник - 3 зубчики;
- солоний огірок - 3 штуки;
- волоський горіх (очищений) - ¾ склянки;
- сіль - щіпка;
- мелений перець - дрібка;
- майонез - 150 мілілітрів;
- сир - 50 грамів;
- зелень - 2 гілочки;
- гранат - за смаком.
Приготування
- Квасолю промити від зайвого слизу, а потім відкинути її на друшляк і залишити на 5-7 хвилин.
- У салатнику змішати подрібнені солоні огірки з червоною квасолею.
- Відварену свинину, що охолола, нарізати невеликими кубиками. М'ясо відправити в салатник.
- Очищений часник пропустити через прес і додати в салат.
- Волоські горіхи перебрати від відколів шкаралупи та подрібнити на шматочки. Відправити горіхи, перець і трохи солі в салат і заправити майонезом.
- На блюдо встановити кулінарне кільце, всередину якого поставити круг меншого розміру (можна використати банку великого діаметру, навколо якої формувати закуску у вигляді вінка). Викласти по колу салат. Потім обережно витягти форму і прикрасити частування.
- Викласти гілочки кропу. Із сиру вирізати фігурки, використовуючи формочки для печива. Для контрасту додати трохи зерен граната.
Новорічний салат з авокадо

Інгредієнти:
- філе курки - 300 грамів;
- авокадо - 1 штука;
- огірок свіжий - 2 штуки;
- часник - 1 зубчик;
- сік лимона - 1 чайна ложка;
- йогурт натуральний - 150 мілілітрів;
- гірчиця - 5 грамів;
- кріп - півпучка;
- сіль - щіпка.
Приготування
- Відварити заздалегідь філе/грудку в підсоленій воді протягом 25 хвилин. Готове м'ясо остудити, за необхідності очистити від кісток і шкіри, а потім нарізати дрібними кубиками.
- Авокадо вимити, розрізати навпіл, зняти шкірку і витягти кісточку. Нарізати його невеликими кубиками.
- Викласти авокадо в салатник, скропити соком лимона і перемішати.
- Часник очистити від лушпиння і подрібнити будь-яким зручним способом.
- Вимити огірки, обсушити й обрізати кінчики. Нарізати овочі невеликими шматочками і відправити в салат.
- Далі потрібно приготувати соус. Для цього необхідно змішати гірчицю, йогурт, подрібнений часник і рубану зелень.
- Заправити салат приготованим соусом і перемішати. Трохи посолити і прибрати на півгодини в холодильник. Страву, що просочилася, подати до новорічного столу.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!