ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Топ-7 гарячих страв на Новий рік 2024

Рецепти 17:59 - 22 грудня 2023

Смачні рецепти основних новорічних страв

Топ-7 гарячих страв на Новий рік 2024

Топ гарячих страв на новорічний стіл / Фото: Getty Images

Новий рік і Різдво - затишні сімейні свята, на які хочеться приготувати що-небудь смачне. У цьому матеріалі ми зібрали найсмачніші гарячі страви на Новий рік 2024 на різний смак і гаманець.

Читайте також: Красиві вітання на Новий рік

Новорічна курка запечена з апельсинами

Якщо ви збираєтеся приготувати курку, але ще не визначилися з рецептом, то вам точно варто це спробувати. Запечена цілком курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.

Новорічна курка запечена з апельсинами / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • курка - 1 тушка;
  • апельсини - 1 штука;
  • картопля - 5-6 штук;
  • майонез - 4 столові ложки;
  • приправа для курки - 1 чайна ложка.

Приготування

  1. Промийте курку та обсушіть серветками.
  2. Апельсин промийте і наріжте шматочками завтовшки приблизно 1 сантиметр.
  3. Змішайте майонез із приправою для курки та змастіть поверхню тушки.
  4. Викладіть курку на деко з пергаментом. Всередину неї викладіть нарізаний апельсин.
  5. Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки та викладіть навколо курки.
  6. Запікайте страву в духовці близько 2 годин за 200 градусів.

Новорічний рулет із грибами та сиром

Новорічний рулет із грибами та сиром / Фото: Pinterest

Дуже смачний, яскравий та ошатний м'ясний рулет, який просто створений для святкового столу.

Інгредієнти:

  • м'ясний фарш - 600-700 грамів;
  • яйце - 1 штука;
  • цибуля - 1 штука;
  • морква - 1 штука;
  • печериці свіжі - 150-200 грамів;
  • майонез - 1-2 столові ложки;
  • сир твердий - 100 грамів;
  • олія рослинна - 1-2 столові ложки;
  • сіль - за смаком;
  • зелень - для прикраси та подачі.

Приготування

  1. Заздалегідь відваріть моркву. Цибулю очистіть, помийте та подрібніть за допомогою блендера.
  2. Додайте у фарш цибулю та сире яйце. Усе перемішайте та посоліть за смаком.
  3. Печериці наріжте невеликими шматочками та обсмажте в рослинній олії протягом 4-5 хвилин. Трохи посоліть. Моркву наріжте брусочками.
  4. Деко застеліть фольгою і викладіть фарш у вигляді прямокутника заввишки 1-1,5 сантиметра.
  5. На фарш рівномірно розподіліть гриби та моркву.
  6. За допомогою фольги акуратно підніміть одну частину фаршу до середини, потім іншу, формуючи рулет. Злегка притисніть руками рулет з кожного боку.
  7. Зверху намажте рулет майонезом і розкладіть натертий на крупній тертці сир. Поставте рулет запікатися за температури 190-200°С на 30 хвилин.
  8. Після духовки дайте рулету 10-15 хвилин настоятися, потім наріжте порційно гострим ножем.
  9. Прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу.

Листкова картопля на новорічний стіл

Листкова картопля / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • картопля – 20 штук;
  • цибуля ріпчаста - 3-4 штуки;
  • м'ясо курки – 15 ніжок;
  • сир – 300-400 г;
  • майонез – 500 г;
  • сіль за смаком;
  • спеції – до смаку;
  • зелень – до смаку.

Приготування

  1. Наріжте цибулю півкільцями і замаринуйте її в майонезі.
  2. Наріжте картоплю, посоліть, замаринуйте у майонезі.
  3. Курку теж треба замаринувати у майонезі. Посоліть, додайте спеції до смаку.
  4. Через годину все викладете на лист шарами в такій послідовності: картопля - цибуля - м'ясо.
  5. Поставте в духовку і готуйте за температури 220 градусів 40-50 хвилин.
  6. Посипте все твердим сиром та рубаною зеленню. Коли сир розплавиться, листкова картопля готова можна подавати на стіл.

Запечена риба на новий рік

Запікати в духовці рекомендується форель, скумбрію, судака, щуку, але можна взяти будь-яку іншу рибу до смаку.

Запечена риба / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • риба – 1 штука;
  • цибуля – 1 штука;
  • лимон – 1 штука;
  • болгарський перець – 1 штука;
  • помідори – 2 штуки;
  • стручкова квасоля – 100 грамів;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • зелень, сіль, перець – до смаку.

Приготування

  1. Випатрайте рибу, очистіть її від плавників і луски. Голову та хвіст можна залишити.
  2. Лимон, цибуля, перець та помідори наріжте тонкими кільцями, морква – кружальцями.
  3. Увімкніть духовку на розігрівання до 180°С.
  4. У форму для запікання викладіть пергамент для випічки, змочений у воді.
  5. Викладіть на дно форми половину овочів, потім покладіть рибу, полийте олією, посоліть і поперчіть.
  6. На рибу викладіть другу половину овочів. Запікайте рибу 35-50 хвилин, залежно від розміру.

Індичка під журавлинним соусом

Індичка під журавлинним соусом / Фото: Pinterest

Цей рецепт відрізняється своєю простотою та мінімумом докладених зусиль. Кислий сік журавлини допомагає зробити нежирне м'ясо індички соковитим та м'яким.

Інгредієнти:

  • грудка індички – 1 штука;
  • апельсин – 1 штука;
  • журавлина – 100 грамів;
  • сік грушевий – 2/3 склянки;
  • цукор – 1 столова ложка;
  • кукурудзяний крохмаль - 2 столові ложки;
  • аніс - 1/8 чайних ложки;
  • кориця – 1/8 чайних ложок;
  • гвоздика - 1/8 чайних ложки;
  • сіль - 1/2 чайних ложки;
  • перець чорний мелений - 1/8 чайних ложок;
  • масло вершкове – 50 грамів;
  • цибуля – 2 штуки;
  • розмарин - ½ чайних ложки;
  • чебрець - ½ чайних ложки.

Приготування

  1. Грудку індички промийте, обсушіть. Цибулю вимийте, очистіть.
  2. Грудку розріжте вздовж, не доходячи до краю 1 сантиметр, розкрийте "книжкою". Посипте сіллю, сушеним розмарином, чебрецем і чорним перцем свіжомеленим.
  3. Апельсиновий сік, грушевий сік, журавлину, аніс, гвоздику, корицю пробийте блендером до однорідності, додайте крохмаль, перемішайте.
  4. На сковороді розтопіть вершкове масло, пасеруйте подрібнену цибулю до прозорості.
  5. Влийте журавлинну суміш, додайте цукор, сіль і перець до смаку, доведіть до кипіння.
  6. Журавлинний соус вилийте у форму для запікання, покладіть грудку так, щоб м'ясо не занурилося повністю в соус. Таким чином грудка при запіканні придбає рум'яну скоринку.
  7. Додати гілочку свіжого розмарину. Поставте запікатися в духовку на 40 хвилин|мінути| при 200°С.
  8. Смачного!

Картопля фарширована

Дуже смачний та ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно. Але в цьому рецепті буде розглянутий варіант із сиром та шинкою.

Картопля фарширована / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • велика картопля – 4 штуки;
  • сир – 100 грамів;
  • вершкове масло – 20 грамів;
  • шинка чи ковбаса – 150 грамів;
  • сіль, перець, зелень на смак.

Приготування

  1. Картоплю ретельно промийте і відваріть у мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин).
  2. Кожну бульбу розріжте навпіл і вискребіть ложкою м'якоть із середини, щоб вийшли картопляні човники.
  3. Натріть сир на тертці, а шинку дрібно наріжте.
  4. Картопляну м'якоть розімніть вилкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть до смаку.
  5. Наповніть картоплини цією начинкою.
  6. Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин у духовці при 180° або підігрійте в мікрохвильовій печі поки не розтане сир.

Ліниве лазіння з лаваша

Ця лазіння до смаку не поступається класичної, але готується значно простіше. Щоб страва вийшла смачною, вибирайте якісний сир, а не найдешевший.

Ліниве лазіння з лаваша / Фото: Pinterest

Інгредієнти:

  • лаваш - 300 грамів (2 штуки);
  • курячий фарш – 500 г;
  • цибуля – 1 штука;
  • твердий сир – 150 г;
  • томатна паста – 3 столові ложки;
  • вода – 150 мілілітрів;
  • соняшникова олія – 2 столові ложки;
  • перець, сіль, спеції – до смаку.

Приготування

  1. Натріть сир на крупній тертці, а цибулину дрібно наріжте.
  2. У пательні розігрійте олію та викладіть курячий фарш із цибулею. Обсмажте 5 хвилин, постійно помішуючи.
  3. Додайте в сковорідку томатну пасту та влийте воду. Посоліть і поперчіть фарш за смаком, додайте спеції (добре підійдуть італійські трави та мускатний горіх). Тушкуйте все разом під кришкою протягом 5 хвилин.
  4. Лаваш наріжте на прямокутники, які помістяться у вашу форму для запікання. Два прямокутники зробіть більшими - це буде дно та бортики.
  5. Змастіть форму для випікання олією і викладіть великі листи хрест-навхрест.
  6. Викладіть шар начинки з фаршу, посипте сиром і накрийте листом лаваша.
  7. Чергуйте начинку і листи, поки не закінчиться фарш. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.
  8. Поставте лазанью в розігріту до 180° духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум'яної скоринки.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин