Топ-7 гарячих страв на Новий рік 2024
Смачні рецепти основних новорічних страв

Топ гарячих страв на новорічний стіл / Фото: Getty Images
Новий рік і Різдво - затишні сімейні свята, на які хочеться приготувати що-небудь смачне. У цьому матеріалі ми зібрали найсмачніші гарячі страви на Новий рік 2024 на різний смак і гаманець.
Читайте також: Красиві вітання на Новий рік
Новорічна курка запечена з апельсинами
Якщо ви збираєтеся приготувати курку, але ще не визначилися з рецептом, то вам точно варто це спробувати. Запечена цілком курочка, просочена апельсиновим соком, швидко зникне з тарілок.

Інгредієнти:
- курка - 1 тушка;
- апельсини - 1 штука;
- картопля - 5-6 штук;
- майонез - 4 столові ложки;
- приправа для курки - 1 чайна ложка.
Приготування
- Промийте курку та обсушіть серветками.
- Апельсин промийте і наріжте шматочками завтовшки приблизно 1 сантиметр.
- Змішайте майонез із приправою для курки та змастіть поверхню тушки.
- Викладіть курку на деко з пергаментом. Всередину неї викладіть нарізаний апельсин.
- Картоплю почистіть, наріжте на четвертинки та викладіть навколо курки.
- Запікайте страву в духовці близько 2 годин за 200 градусів.
Новорічний рулет із грибами та сиром

Дуже смачний, яскравий та ошатний м'ясний рулет, який просто створений для святкового столу.
Інгредієнти:
- м'ясний фарш - 600-700 грамів;
- яйце - 1 штука;
- цибуля - 1 штука;
- морква - 1 штука;
- печериці свіжі - 150-200 грамів;
- майонез - 1-2 столові ложки;
- сир твердий - 100 грамів;
- олія рослинна - 1-2 столові ложки;
- сіль - за смаком;
- зелень - для прикраси та подачі.
Приготування
- Заздалегідь відваріть моркву. Цибулю очистіть, помийте та подрібніть за допомогою блендера.
- Додайте у фарш цибулю та сире яйце. Усе перемішайте та посоліть за смаком.
- Печериці наріжте невеликими шматочками та обсмажте в рослинній олії протягом 4-5 хвилин. Трохи посоліть. Моркву наріжте брусочками.
- Деко застеліть фольгою і викладіть фарш у вигляді прямокутника заввишки 1-1,5 сантиметра.
- На фарш рівномірно розподіліть гриби та моркву.
- За допомогою фольги акуратно підніміть одну частину фаршу до середини, потім іншу, формуючи рулет. Злегка притисніть руками рулет з кожного боку.
- Зверху намажте рулет майонезом і розкладіть натертий на крупній тертці сир. Поставте рулет запікатися за температури 190-200°С на 30 хвилин.
- Після духовки дайте рулету 10-15 хвилин настоятися, потім наріжте порційно гострим ножем.
- Прикрасьте свіжою зеленню і подавайте до столу.
Листкова картопля на новорічний стіл

Інгредієнти:
- картопля – 20 штук;
- цибуля ріпчаста - 3-4 штуки;
- м'ясо курки – 15 ніжок;
- сир – 300-400 г;
- майонез – 500 г;
- сіль за смаком;
- спеції – до смаку;
- зелень – до смаку.
Приготування
- Наріжте цибулю півкільцями і замаринуйте її в майонезі.
- Наріжте картоплю, посоліть, замаринуйте у майонезі.
- Курку теж треба замаринувати у майонезі. Посоліть, додайте спеції до смаку.
- Через годину все викладете на лист шарами в такій послідовності: картопля - цибуля - м'ясо.
- Поставте в духовку і готуйте за температури 220 градусів 40-50 хвилин.
- Посипте все твердим сиром та рубаною зеленню. Коли сир розплавиться, листкова картопля готова можна подавати на стіл.
Запечена риба на новий рік
Запікати в духовці рекомендується форель, скумбрію, судака, щуку, але можна взяти будь-яку іншу рибу до смаку.

Інгредієнти:
- риба – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- лимон – 1 штука;
- болгарський перець – 1 штука;
- помідори – 2 штуки;
- стручкова квасоля – 100 грамів;
- соняшникова олія – 2 столові ложки;
- зелень, сіль, перець – до смаку.
Приготування
- Випатрайте рибу, очистіть її від плавників і луски. Голову та хвіст можна залишити.
- Лимон, цибуля, перець та помідори наріжте тонкими кільцями, морква – кружальцями.
- Увімкніть духовку на розігрівання до 180°С.
- У форму для запікання викладіть пергамент для випічки, змочений у воді.
- Викладіть на дно форми половину овочів, потім покладіть рибу, полийте олією, посоліть і поперчіть.
- На рибу викладіть другу половину овочів. Запікайте рибу 35-50 хвилин, залежно від розміру.
Індичка під журавлинним соусом

Цей рецепт відрізняється своєю простотою та мінімумом докладених зусиль. Кислий сік журавлини допомагає зробити нежирне м'ясо індички соковитим та м'яким.
Інгредієнти:
- грудка індички – 1 штука;
- апельсин – 1 штука;
- журавлина – 100 грамів;
- сік грушевий – 2/3 склянки;
- цукор – 1 столова ложка;
- кукурудзяний крохмаль - 2 столові ложки;
- аніс - 1/8 чайних ложки;
- кориця – 1/8 чайних ложок;
- гвоздика - 1/8 чайних ложки;
- сіль - 1/2 чайних ложки;
- перець чорний мелений - 1/8 чайних ложок;
- масло вершкове – 50 грамів;
- цибуля – 2 штуки;
- розмарин - ½ чайних ложки;
- чебрець - ½ чайних ложки.
Приготування
- Грудку індички промийте, обсушіть. Цибулю вимийте, очистіть.
- Грудку розріжте вздовж, не доходячи до краю 1 сантиметр, розкрийте "книжкою". Посипте сіллю, сушеним розмарином, чебрецем і чорним перцем свіжомеленим.
- Апельсиновий сік, грушевий сік, журавлину, аніс, гвоздику, корицю пробийте блендером до однорідності, додайте крохмаль, перемішайте.
- На сковороді розтопіть вершкове масло, пасеруйте подрібнену цибулю до прозорості.
- Влийте журавлинну суміш, додайте цукор, сіль і перець до смаку, доведіть до кипіння.
- Журавлинний соус вилийте у форму для запікання, покладіть грудку так, щоб м'ясо не занурилося повністю в соус. Таким чином грудка при запіканні придбає рум'яну скоринку.
- Додати гілочку свіжого розмарину. Поставте запікатися в духовку на 40 хвилин|мінути| при 200°С.
- Смачного!
Картопля фарширована
Дуже смачний та ситний новорічний гарнір, який також може бути самостійною стравою. Фарширувати картоплю можна чим завгодно. Але в цьому рецепті буде розглянутий варіант із сиром та шинкою.

Інгредієнти:
- велика картопля – 4 штуки;
- сир – 100 грамів;
- вершкове масло – 20 грамів;
- шинка чи ковбаса – 150 грамів;
- сіль, перець, зелень на смак.
Приготування
- Картоплю ретельно промийте і відваріть у мундирі в підсоленій воді до готовності (20-25 хвилин).
- Кожну бульбу розріжте навпіл і вискребіть ложкою м'якоть із середини, щоб вийшли картопляні човники.
- Натріть сир на тертці, а шинку дрібно наріжте.
- Картопляну м'якоть розімніть вилкою і змішайте з шинкою і сиром, поперчіть і посоліть до смаку.
- Наповніть картоплини цією начинкою.
- Випікайте фаршировану картоплю 15-20 хвилин у духовці при 180° або підігрійте в мікрохвильовій печі поки не розтане сир.
Ліниве лазіння з лаваша
Ця лазіння до смаку не поступається класичної, але готується значно простіше. Щоб страва вийшла смачною, вибирайте якісний сир, а не найдешевший.

Інгредієнти:
- лаваш - 300 грамів (2 штуки);
- курячий фарш – 500 г;
- цибуля – 1 штука;
- твердий сир – 150 г;
- томатна паста – 3 столові ложки;
- вода – 150 мілілітрів;
- соняшникова олія – 2 столові ложки;
- перець, сіль, спеції – до смаку.
Приготування
- Натріть сир на крупній тертці, а цибулину дрібно наріжте.
- У пательні розігрійте олію та викладіть курячий фарш із цибулею. Обсмажте 5 хвилин, постійно помішуючи.
- Додайте в сковорідку томатну пасту та влийте воду. Посоліть і поперчіть фарш за смаком, додайте спеції (добре підійдуть італійські трави та мускатний горіх). Тушкуйте все разом під кришкою протягом 5 хвилин.
- Лаваш наріжте на прямокутники, які помістяться у вашу форму для запікання. Два прямокутники зробіть більшими - це буде дно та бортики.
- Змастіть форму для випікання олією і викладіть великі листи хрест-навхрест.
- Викладіть шар начинки з фаршу, посипте сиром і накрийте листом лаваша.
- Чергуйте начинку і листи, поки не закінчиться фарш. Останній шар накрийте лавашем і посипте сиром.
- Поставте лазанью в розігріту до 180° духовку і випікайте приблизно 20-30 хвилин до рум'яної скоринки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!