Готуємо солянку: 5 рецептів і 5 секретів смачної страви
Смачні рецепти солянки в домашніх умовах, які навряд чи залишать вас байдужими

Рецепти та секрети смачної солянки / Фото: Getty Images
Приготувати смачну солянку - це одночасно складний і невигадливий процес. Сама назва "солянка" походить від слова "селянка" - так називали сільських мешканок. А все тому, що здавна в селах готували оригінальну страву: у казані змішували залишки різних продуктів у воді, варили все це до готовності та їли. Так і стався рецепт звичної нам сьогодні солянки.
Цю страву можна готувати по-різному: з м'яса, грибів, риби. Класичного рецепта немає. Адже багато господинь готують із того, що знайдуть на кухні. Ми зібрали універсальні рецепти як приготувати солянку в домашніх умовах. А ви дійте вже на свій розсуд: прибирайте інгредієнти, додавайте або замінюйте. Головне дотримуйтеся 5 основних правил.
5 секретів смачної солянки
- Зазвичай у суп входить кілька основних продуктів, тобто різні види м'яса, грибів, риби. Що більше буде компонентів, то смачніше.
- Справжня солянка повинна мати кисло-солоний смак. Тому рекомендуємо покласти в неї деякі з таких інгредієнтів: солоні огірки, розсіл з-під них, оливки, каперси, солоні або мариновані гриби, помідори, томатний сік або паста.
- Соліть суп акуратно: інгредієнти і так солоні.
- Готовій солянці дайте настоятися під кришкою хвилин 15-20. До речі, наступного дня суп стане ще смачнішим.
- Під час подачі додайте часточку лимона, сметану і рубану зелень, наприклад, зелену цибулю, кріп і петрушку.
Рецепт солянки з копченостями

- грудинка копчена - 250 грамів;
- ковбаса сирокопчена - 150 грамів;
- морква - 150 грамів;
- цибуля ріпчаста - 50 грамів;
- картопля - 200 грамів;
- огірки солоні - 200 грамів;
- рослинна олія - 20 мілілітрів;
- томатна паста - 50 грамів;
- лавровий лист - 1 штука;
- сіль, цукор - за смаком;
- маслини (за бажанням) - 100 грамів;
- кріп - 1 пучок;
- лимон, сметана - за смаком.
Приготування
Закип'ятіть у каструлі 2,5 літра води. Цибулю та картоплю очистіть і наріжте кубиками. У киплячу воду покладіть овочі, варіть 15 хвилин. Наріжте кубиками грудинку, ковбасу й огірки, моркву натріть на крупній тертці.
Розігрійте олію на сковороді, викладіть моркву, тушкуйте 2-3 хвилини, помішуючи. Додайте ковбасу і грудинку, тушкуйте ще 2-3 хвилини. Додайте томатну пасту, долийте води та перемішайте. Посипте спеціями, цукром і сіллю. Викладіть огірки, перемішайте, тушкуйте 5-7 хвилин.
Дочекайтеся, коли картопля стане м'якою, викладіть зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додайте лавровий лист і перемішайте. Варіть солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після чого приберіть страву з вогню і дайте їй настоятися. Промийте кріп, дрібно наріжте його та додайте в каструлю. Маслини, сметану та лимон викладіть порційно в тарілки за бажанням.
Рецепт грибної солянки

- сушені гриби - 50 грамів;
- мариновані гриби - 300 грамів;
- свіжі печериці - 300 грамів;
- рослинна олія - 4-6 столових ложки;
- сіль - за смаком;
- цибулина - 2 штуки;
- томатна паста - 2 столові ложки;
- соєвий соус - 1 столова ложка;
- оливки - 50 грамів;
- лимон - для подачі.
Приготування
Додайте до сушених грибів гарячої води і дайте їм розм'якнути. Час розм'якшення залежить від виду грибів, тож визначайте готовність на око і на дотик. Потім процідіть рідину, перелийте її в каструлю і розбавте чистою холодною водою.
Наріжте всі гриби на великі шматочки. Розігрійте в сковорідці частину олії й обсмажте свіжі печериці до золотистого кольору.
Поставте каструлю на вогонь і викладіть туди всі гриби. Додайте солі.
Наріжте цибулю півкільцями і пасеруйте її на олії, що залишилася. Введіть томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. Викладіть цибулю в каструлю, доведіть бульйон до кипіння і варіть протягом 5 хвилин.
Додайте туди соєвий соус і оливки, зніміть солянку з вогню. Подавайте з часточками лимона.
Рецепт рибної солянки

- цибулина - 3 штуки;
- морква - 1 штука;
- червоний болгарський перець - половина;
- рослинна олія - 3 столові ложки;
- сіль - за смаком;
- томатна паста - 2 столові ложки;
- лавровий лист - 2 штуки;
- чорний перець - кілька горошин;
- помідор - 2 штуки;
- червона риба (сьомга, лосось, форель, горбуша - на ваш розсуд) - 700 грамів;
- оливки - 100 грамів;
- лимонний сік - 2 столові ложки;
- мелений чорний перець - за смаком;
- лимон, зелень - для подачі.
Приготування
Наріжте дві цибулини, моркву і перець тонкою соломкою. Викладіть у сковорідку з розігрітою олією цибулю й обсмажте до золотистого кольору. Додайте моркву і пасеруйте ще кілька хвилин.
Додайте перець і тушкуйте овочі 6-7 хвилин. Приправте овочеву засмажку сіллю, додайте томатну пасту, перемішайте і готуйте кілька хвилин.
У каструлю з киплячою водою покладіть лаврові листи, горошини чорного перцю, цілі помідори та крупно нарізані шматочки риби. Перемішайте, прикрийте кришкою і доведіть воду до кипіння.
Зніміть із бульйону пінку і посоліть його. Викладіть у каструлю цілу очищену цибулину, прикрийте кришкою і варіть приблизно 10 хвилин. Дістаньте помідори.
Додайте в бульйон овочеву засмажку, накрийте кришкою і варіть ще 10-15 хвилин до готовності риби. У цей час очистіть помідори від шкірки та натріть на крупній тертці. Додайте їх у суп.
Покладіть у солянку оливки, лимонний сік, сіль, мелений перець, трохи зелені та кілька часточок лимона. Зніміть каструлю з вогню і витягніть цибулину та лаврушку. Перед подачею прикрасьте суп зеленню і часточками лимона.
Рецепт солянки з нирками та салом

- свинина - 500 грамів;
- телячі нирки - 2 штуки;
- сало - 60-70 грамів;
- копчена ковбаса - 200 грамів;
- цибуля ріпчаста - 1-2 штуки;
- часник - 3 зубчики;
- томатна паста - 2-3 столові ложки;
- солоні огірки - 3-4 штуки;
- каперси (за бажанням) - 10-20 грамів;
- сметана, лимон - за смаком;
- зелень, спеції, сіль, цукор - за смаком.
Приготування
Зваріть бульйон зі свинини. Накрийте кришкою і варіть 1 годину.
Якщо ви застосовуєте в рецепт телячі нирки, то їх необхідно очистити від плівки, вимочити в холодній воді 2-3 години. Покладіть у каструлю, залийте водою і поставте варитися на півгодини. Після чого змініть воду, промийте нирки і знову варіть 1 годину.
М'ясо (свинину або нирки) дістаньте з каструлі та наріжте шматочками. Таку ж процедуру зробіть і з салом, а ковбасу наріжте соломкою. Цибулю й огірки наріжте кубиками, часник почистіть і натріть на дрібній тертці.
Розігрійте сковорідку, викладіть у неї сало й обсмажуйте протягом 2-3 хвилин. Додайте цибулю, смажте ще 5 хвилин. Половину м'яса, ковбасу, огірок, спеції та томатну пасту викладіть у сковорідку, все перемішайте. Додайте часник і тушкуйте 5 хвилин.
Викладіть засмажку в бульйон і додайте ще одну половину м'яса, посоліть, накрийте кришкою і варіть на маленькому вогні 3-5 хвилин. Зелень промийте, дрібно наріжте та додайте в суп. За бажанням також можна покласти каперси, лимон і сметану.
Рецепт солянки з куркою та картоплею

- грудка на кістці - 700 грамів;
- копчена курка - 300 грамів;
- солоні огірки - 5 штук;
- картопля - 3-5 штук;
- цибулина - 2 штуки;
- рослинна олія - 2 столові ложки;
- томатна паста - 200 грамів;
- оливки - 100 грамів;
- сіль - за смаком;
- мелений чорний перець - за смаком;
- лимон, сметана - для подачі.
Приготування
Курячу грудку викладіть у каструлю з холодною водою і варіть протягом години, періодично знімаючи пінку. Наріжте копчену курку, огірки та картоплю середніми кубиками, а цибулю - дрібними.
Обсмажте цибулю на сковорідці до золотистого кольору. Додайте томатну пату, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин.
Поріжте варене м'ясо на середні кубики. Викладіть у киплячий бульйон усю курку, картоплю, огірки, засмажку й оливки. Перемішайте, приправте сіллю і перцем, варіть солянку ще 15 хвилин під кришкою. Подавайте суп зі сметаною та часточкою лимона.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!