ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Готуємо солянку: 5 рецептів і 5 секретів смачної страви

Рецепти 13:36 - 05 лютого 2024

Смачні рецепти солянки в домашніх умовах, які навряд чи залишать вас байдужими

Готуємо солянку: 5 рецептів і 5 секретів смачної страви

Рецепти та секрети смачної солянки / Фото: Getty Images

Приготувати смачну солянку - це одночасно складний і невигадливий процес. Сама назва "солянка" походить від слова "селянка" - так називали сільських мешканок. А все тому, що здавна в селах готували оригінальну страву: у казані змішували залишки різних продуктів у воді, варили все це до готовності та їли. Так і стався рецепт звичної нам сьогодні солянки.

Цю страву можна готувати по-різному: з м'яса, грибів, риби. Класичного рецепта немає. Адже багато господинь готують із того, що знайдуть на кухні. Ми зібрали універсальні рецепти як приготувати солянку в домашніх умовах. А ви дійте вже на свій розсуд: прибирайте інгредієнти, додавайте або замінюйте. Головне дотримуйтеся 5 основних правил.

5 секретів смачної солянки

  1. Зазвичай у суп входить кілька основних продуктів, тобто різні види м'яса, грибів, риби. Що більше буде компонентів, то смачніше.
  2. Справжня солянка повинна мати кисло-солоний смак. Тому рекомендуємо покласти в неї деякі з таких інгредієнтів: солоні огірки, розсіл з-під них, оливки, каперси, солоні або мариновані гриби, помідори, томатний сік або паста.
  3. Соліть суп акуратно: інгредієнти і так солоні.
  4. Готовій солянці дайте настоятися під кришкою хвилин 15-20. До речі, наступного дня суп стане ще смачнішим.
  5. Під час подачі додайте часточку лимона, сметану і рубану зелень, наприклад, зелену цибулю, кріп і петрушку.

Рецепт солянки з копченостями

Солянка з копченостями / Фото: Pinterest
  • грудинка копчена - 250 грамів;
  • ковбаса сирокопчена - 150 грамів;
  • морква - 150 грамів;
  • цибуля ріпчаста - 50 грамів;
  • картопля - 200 грамів;
  • огірки солоні - 200 грамів;
  • рослинна олія - 20 мілілітрів;
  • томатна паста - 50 грамів;
  • лавровий лист - 1 штука;
  • сіль, цукор - за смаком;
  • маслини (за бажанням) - 100 грамів;
  • кріп - 1 пучок;
  • лимон, сметана - за смаком.

Приготування

Закип'ятіть у каструлі 2,5 літра води. Цибулю та картоплю очистіть і наріжте кубиками. У киплячу воду покладіть овочі, варіть 15 хвилин. Наріжте кубиками грудинку, ковбасу й огірки, моркву натріть на крупній тертці.

Розігрійте олію на сковороді, викладіть моркву, тушкуйте 2-3 хвилини, помішуючи. Додайте ковбасу і грудинку, тушкуйте ще 2-3 хвилини. Додайте томатну пасту, долийте води та перемішайте. Посипте спеціями, цукром і сіллю. Викладіть огірки, перемішайте, тушкуйте 5-7 хвилин.

Дочекайтеся, коли картопля стане м'якою, викладіть зі сковороди в каструлю всі інгредієнти, додайте лавровий лист і перемішайте. Варіть солянку на повільному вогні 10-20 хвилин. Після чого приберіть страву з вогню і дайте їй настоятися. Промийте кріп, дрібно наріжте його та додайте в каструлю. Маслини, сметану та лимон викладіть порційно в тарілки за бажанням.

Рецепт грибної солянки

Грибна солянка / Фото: Pinterest
  • сушені гриби - 50 грамів;
  • мариновані гриби - 300 грамів;
  • свіжі печериці - 300 грамів;
  • рослинна олія - 4-6 столових ложки;
  • сіль - за смаком;
  • цибулина - 2 штуки;
  • томатна паста - 2 столові ложки;
  • соєвий соус - 1 столова ложка;
  • оливки - 50 грамів;
  • лимон - для подачі.

Приготування

Додайте до сушених грибів гарячої води і дайте їм розм'якнути. Час розм'якшення залежить від виду грибів, тож визначайте готовність на око і на дотик. Потім процідіть рідину, перелийте її в каструлю і розбавте чистою холодною водою.

Наріжте всі гриби на великі шматочки. Розігрійте в сковорідці частину олії й обсмажте свіжі печериці до золотистого кольору.

Поставте каструлю на вогонь і викладіть туди всі гриби. Додайте солі.

Наріжте цибулю півкільцями і пасеруйте її на олії, що залишилася. Введіть томатну пасту, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин. Викладіть цибулю в каструлю, доведіть бульйон до кипіння і варіть протягом 5 хвилин.

Додайте туди соєвий соус і оливки, зніміть солянку з вогню. Подавайте з часточками лимона.

Рецепт рибної солянки

Рибна солянка / Фото: Pinterest
  • цибулина - 3 штуки;
  • морква - 1 штука;
  • червоний болгарський перець - половина;
  • рослинна олія - 3 столові ложки;
  • сіль - за смаком;
  • томатна паста - 2 столові ложки;
  • лавровий лист - 2 штуки;
  • чорний перець - кілька горошин;
  • помідор - 2 штуки;
  • червона риба (сьомга, лосось, форель, горбуша - на ваш розсуд) - 700 грамів;
  • оливки - 100 грамів;
  • лимонний сік - 2 столові ложки;
  • мелений чорний перець - за смаком;
  • лимон, зелень - для подачі.

Приготування

Наріжте дві цибулини, моркву і перець тонкою соломкою. Викладіть у сковорідку з розігрітою олією цибулю й обсмажте до золотистого кольору. Додайте моркву і пасеруйте ще кілька хвилин.

Додайте перець і тушкуйте овочі 6-7 хвилин. Приправте овочеву засмажку сіллю, додайте томатну пасту, перемішайте і готуйте кілька хвилин.

У каструлю з киплячою водою покладіть лаврові листи, горошини чорного перцю, цілі помідори та крупно нарізані шматочки риби. Перемішайте, прикрийте кришкою і доведіть воду до кипіння.

Зніміть із бульйону пінку і посоліть його. Викладіть у каструлю цілу очищену цибулину, прикрийте кришкою і варіть приблизно 10 хвилин. Дістаньте помідори.

Додайте в бульйон овочеву засмажку, накрийте кришкою і варіть ще 10-15 хвилин до готовності риби. У цей час очистіть помідори від шкірки та натріть на крупній тертці. Додайте їх у суп.

Покладіть у солянку оливки, лимонний сік, сіль, мелений перець, трохи зелені та кілька часточок лимона. Зніміть каструлю з вогню і витягніть цибулину та лаврушку. Перед подачею прикрасьте суп зеленню і часточками лимона.

Рецепт солянки з нирками та салом

Солянка з нирками та салом / Фото: Pinterest
  • свинина - 500 грамів;
  • телячі нирки - 2 штуки;
  • сало - 60-70 грамів;
  • копчена ковбаса - 200 грамів;
  • цибуля ріпчаста - 1-2 штуки;
  • часник - 3 зубчики;
  • томатна паста - 2-3 столові ложки;
  • солоні огірки - 3-4 штуки;
  • каперси (за бажанням) - 10-20 грамів;
  • сметана, лимон - за смаком;
  • зелень, спеції, сіль, цукор - за смаком.

Приготування

Зваріть бульйон зі свинини. Накрийте кришкою і варіть 1 годину.

Якщо ви застосовуєте в рецепт телячі нирки, то їх необхідно очистити від плівки, вимочити в холодній воді 2-3 години. Покладіть у каструлю, залийте водою і поставте варитися на півгодини. Після чого змініть воду, промийте нирки і знову варіть 1 годину.

М'ясо (свинину або нирки) дістаньте з каструлі та наріжте шматочками. Таку ж процедуру зробіть і з салом, а ковбасу наріжте соломкою. Цибулю й огірки наріжте кубиками, часник почистіть і натріть на дрібній тертці.

Розігрійте сковорідку, викладіть у неї сало й обсмажуйте протягом 2-3 хвилин. Додайте цибулю, смажте ще 5 хвилин. Половину м'яса, ковбасу, огірок, спеції та томатну пасту викладіть у сковорідку, все перемішайте. Додайте часник і тушкуйте 5 хвилин.

Викладіть засмажку в бульйон і додайте ще одну половину м'яса, посоліть, накрийте кришкою і варіть на маленькому вогні 3-5 хвилин. Зелень промийте, дрібно наріжте та додайте в суп. За бажанням також можна покласти каперси, лимон і сметану.

Рецепт солянки з куркою та картоплею

Солянка з курці та картоплею / Фото: Pinterest
  • грудка на кістці - 700 грамів;
  • копчена курка - 300 грамів;
  • солоні огірки - 5 штук;
  • картопля - 3-5 штук;
  • цибулина - 2 штуки;
  • рослинна олія - 2 столові ложки;
  • томатна паста - 200 грамів;
  • оливки - 100 грамів;
  • сіль - за смаком;
  • мелений чорний перець - за смаком;
  • лимон, сметана - для подачі.

Приготування

Курячу грудку викладіть у каструлю з холодною водою і варіть протягом години, періодично знімаючи пінку. Наріжте копчену курку, огірки та картоплю середніми кубиками, а цибулю - дрібними.

Обсмажте цибулю на сковорідці до золотистого кольору. Додайте томатну пату, перемішайте і тушкуйте кілька хвилин.

Поріжте варене м'ясо на середні кубики. Викладіть у киплячий бульйон усю курку, картоплю, огірки, засмажку й оливки. Перемішайте, приправте сіллю і перцем, варіть солянку ще 15 хвилин під кришкою. Подавайте суп зі сметаною та часточкою лимона.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин