Грибна підлива, яка підійде до будь-якого гарніру: готуємо справжню галицьку мачанку
Відкрийте для себе все різноманіття української кухні

Рецепт грибної мачанки/Фото: кадр з відео
Рецепт мачанки належить старовинній галицькій кухні. З давніх-давен, в карпатських регіонах України готували грибну підливу, якою поливали вареники, картопляне пюре та голубці.
Мачанку можна зробити густішою та їсти її просто з хлібом — мокаючи його у підливку. Традиційно страву готують зі сметаною, але існує і веганський/пісний варіант — на воді.
Рецепт мачанки: інгредієнти
- 120 г сухих грибів
- 250 г цибулі
- 2ст. л борошна
- 3 ст. л сметани (15%)
- сушений часник, сіль, перець
- 20 мл. олії
- 400 мл води
Спосіб приготування мачанки:
- Сухі гриби залийте окропом і лишіть на 25 хв. Потім воду злийте, а гриби наріжте невеликими шматками.
- Вливаємо в сковорідку олію, вкидаємо цибулю, і на середньому вогні обсмажуємо 6 хв.
- Паралельно, на сухій сковорідці на великому вогні обсмажте до коричневого кольору борошно - постійно його перемішуйте щоб не згоріло.
- Беремо холодну(це важливо) воду, і вкидаємо туди борошно, і все вимішуємо до однорідності.
- Через сито перелийте воду з борошном у сковорідку, щоб не лишилось грудочок. Додайте також гриби, і всипте сіль, перець, і сушений часник.
- Перемішуючи, на малому вогні тушкуйте близько 20-25 хв.
- Додайте кілька ложок сметани або вершків, і протушкуйте перемішуючи ще 10-12 хв і подавайте.
Якщо вам хочеться чебуреків, не обов'язково витрачати купу часу на приготування тіста. Можна зробити простіший, але не менш смачний варіант з лавашем. Чебуреки у лаваші готуються простіше та швидше за класичні.
Джерело:
Алекс Міль
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні