Відкрийте для себе все різноманіття української кухні: готуємо яворівський пиріг
Ви будете здивовані, наскільки це смачна страва

Рецепт яворівського пирога/Фото: кард з відео
Яворівський пиріг є знаковою страва, яку готують не тільки на Яворіщині, а багато де в Галичині, і всюди вважають своєю "короною". Наприклад, на Городоччині він є обов’язковим на весіллях, а в околицях Щирця теж свято переконані, що саме тут придумали цей пиріг.
У деяких українських регіонах цей пиріг є обов’язковим до різдвяного столу (він пісний), але також його можуть готувати зі шкварками та подавати Великдень.
Рецепт яворівського пирога: інгредієнти
Для опари
- 100 г борошна
- 200 мл теплої води
- 1 ч. л сухих дріжджів
- 1 ст. л цукру
для тіста
- ч. л солі
- 300 г борошна
- 2 ст. л олії
для начинки
- 500-600 г вареної картоплі
- 300 г вареної гречки
- 1 цибулина + олія для смаження
- сіль, перець
Спосіб приготування яворівського пирога:
- Спершу робимо опару. Беремо борошно, всипаємо цукор, дріжджі і вливаємо теплу воду. Розмішали і на 30 хв в тепле місце.
- До опари додаємо сіль і борошно і замішуємо тісто. Після додайте олію, і замісіть до кінця — має вийте м’яке та еластичне тісто, яке лишаємо в теплому місці на годину.
- Для начинки зваріть картоплю і гречку. Та обмажте на олії дрібно нарізану цибулю.
- Змішайте м’яту картоплю, гречку, цибулю, сіль і перець в однорідну масу.
- Тісто розділіть на дві частини, одна частина - це третина тіста, а друга - 2/3. Більшу частину тіста розкачайте, і перекладіть в форму застелену пергаментом, і зробіть 2см бортики.
- На тісто викладіть начинку, розрівняйте її. Меншу частину тіста розкачайте, накрийте начинку і защіпіть тісто. Зверху це тісто проколіть виделкою, і можна змастити жовтком і присипати кунжутом.
- Випікаємо в духовці при 170С 40 хв. Діставши дайте трішки охолону і можна подавати.
Пиріг смакуватиме з грибною підливою, рецептом якої ми ділилися раніше. Дізнайтеся, як приготувати справжню галицьку мачанку.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!