Відкрийте для себе смак Закарпаття: солона пасха до свят
Смачний та цікавий рецепт солоної паски із багатою історією

Солона пасха/Фото: з відеорецепту emiliya.yevtushenko
Традиція випікання соло́ної пасхи на Закарпатті сягає глибокої давнини. Її рецепт ймовірно, пов'язаний з кулінарними традиціями сусідніх країн, таких як Угорщина та Румунія.
На відміну від більшості пасок в Україні, закарпатська соло́на пасха має несолодкий, злегка солонуватий смак. Її тісто щільне, еластичне, з приємним ароматом. Зазвичай пасха має високу форму та прикрашена візерунками з тіста. Аромат закарпатської соло́ної паски багатий та пікантний, завдяки додаванню спецій та зелені.
Інгредієнти:
- Тепле молоко: 120 г.
- Тепла вода: 120 г.
- Сухі дріжджі: 7 г.
- Борошно: 450-500 г.
- Яйце: 1 шт.
- Сіль: 1/2 ч. л..
- Цукор: 3 ст. л.
- Вершкове масло (кімнатної температури): 40 г.
- Паприка (для жовтого кольору): 1/2 ч. л. (за бажанням).
Приготування:
- Опара: Змішайте тепле молоко, воду, 1 ст. л. цукру, 1/2 склянки борошна та дріжджі. Накрийте рушником і залиште на 15-20 хвилин.
- Додайте до опари яйце, цукор, сіль, просіяне борошно та масло. Вимішайте липке тісто. Залиште у теплому місці на 1 годину.
- Сформуйте 3 середні паски (або 1 велику). Ретельно вимішайте кожну паску, загорніть "вниз", як на відео. Викладіть у форми, дайте підрости ще 40 хвилин.
- Змастіть паски сумішшю жовтка та 20 мл молока.
- Випікайте при 180°C 25-30 хвилин.
Спробуйте приготувати весняний буряковий салат.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!