ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Топ-10 рецептів гарбуза в духовці

Рецепти 19:45 - 26 вересня 2024

У цій статті ми зібрали 10 рецептів для запікання гарбуза в духовці

Топ-10 рецептів гарбуза в духовці

Як приготувати гарбуз у духовці / Фото: Pexels

Доповнивши гарбуз усілякими прянощами та приправами, м'ясом, іншими овочами чи фруктами, горіхами та медом, можна приготувати багато смачних приголомшливих страв. А запікаючи їх у духовці, ви отримаєте ще й дієтичну корисну їжу. Сьогодні ми ділимося з вами десятьма найкращими рецептами запікання гарбуза в духовці.

1. Гарбуз із прованськими травами та часником

Інгредієнти:

  • гарбуз (м'якоть) - 1 кг;
  • часник - 2 - 3 зубчики;
  • 1½ чайної ложки солі;
  • приправа «Прованські трави» -1½ чайної ложки;
  • рослинна олія - 2 столові ложки.

Нарізавши гарбуз невеликими кубиками, обваляйте їх у подрібненому часнику, солі, травах і олії. Перемішайте ретельно, щоб усі приправи розподілилися рівномірно. Запікайте в попередньо розігрітій до 200° духовці протягом 20 хвилин. Подавайте як гарнір до м'ясних страв або самостійну страву.

2. Солодкий гарбуз у пряній карамелі

Інгредієнти:

  • гарбуз (м'якоть) - 800 г;
  • 2 столові ложки вершкового масла;
  • 2 столові ложки коричневого цукру;
  • кориця, мелений мускатний горіх, мелений імбир, мелена гвоздика - за смаком.

Гарбуз наріжте великими кубиками. Викладіть на дно форми для запікання пергамент і змастіть попередньо розтопленим вершковим маслом. Викладіть нарізаний гарбуз в один шар. Змастіть маслом. Кожен шматочок посипте цукром, змішаним із прянощами. Запікайте протягом 20 хвилин на середньому вогні, приблизно за температури 180°.

Потім переверніть кожен шматочок, змастіть його залишками олії і так само посипте цукром зі спеціями. Допечіть у духовці за 180° ще 15 - 20 хвилин. Можна збільшити температуру до 190 - 200° і допекти протягом 10 хвилин. Подавайте як самостійну страву до чаю або кави.

3. Гарбуз, фарширований грибами, сиром, шпинатом і вершками

Як приготувати фарширований гарбуз / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • 4 маленькі гарбузи вагою не більше 0,5 кг;
  • сіль, мелений чорний перець, мелений мускатний горіх - за смаком;
  • 1 велика цибулина;
  • вершкове масло -1 столова ложка;
  • печериці - 200 - 250 г;
  • 1 зубчик часнику;
  • шпинат - 150 г;
  • 1 невеликий французький багет або м'яка несолодка булочка;
  • 80 г твердого сиру;
  • 100 - 120 мл жирних вершків 33%;
  • рослинна олія - 2 столові ложки.

Візьміть дуже маленькі гарбузи та зріжте в них верхівки. Верхівки не викидайте. Очистіть м'якоть від насіння і рясно натріть зсередини сумішшю солі та перцю.

Цибулю наріжте або невеликими шматочками, або тонкими півкільцями. Обсмажуйте на сковороді до м'якості кілька хвилин, використовуючи вершкове масло. Не доводьте цибулю до золотистого кольору - це ні до чого.

Подрібнений часник і гриби, нарізані пластинами, додайте до цибулі та смажте на повільному вогні ще 5 хвилин. Після додайте шпинат. Занадто велике листя краще порізати. Обсмажуйте доти, доки шпинат не стане м'яким. Посоліть і поперчіть, уже знявши суміш із вогню.

Багет наріжте невеликими кубиками так, якби ви збиралися робити з нього сухарики. Додайте в отриману суміш разом із тертим сиром, приправленим мускатним горіхом. Перемішайте, залийте вершками і нафаршируйте гарбузи.

Поставте гарбузи на деко, змащене олією. Накривши верхівками, поставте в розігріту до 180° духовку на годину. Потім приберіть верхівки і запікайте ще до 20 хвилин, щоб начинка підрум'янилася і «взялася» скоринкою.

Гарбузи мають легко протикатися ножем, можливо, якщо вони трохи більші за вагою, ніж 0,5 кг - їм знадобиться трохи більше часу, щоб повністю пропектися. Подавайте як самостійну страву або як гарнір до м'яса.

4. Солодкий гарбуз із медом і розмарином

Інгредієнти:

  • гарбуз - 1кг;
  • білий цукор - 2 столові ложки;
  • коричневий цукор - 1 столова ложка;
  • мед - 4 столові ложки;
  • кілька гілочок свіжого розмарину.

Гарбуз наріжте великими шматками зі шкіркою. Шкуркою вниз розкладіть на деку, попередньо застеливши його пергаментом. Полив медом, і посипавши сумішшю коричневого і білого цукру, відправте в духовку на 40 хвилин. Духовка має бути розігріта до 200°. Для неповторного аромату розсипте по деку гілочки розмарину.

5. Гарбуз фрі з паприкою та пармезаном

Рецепт приготування фрі-гарбуза / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза - 800 г;
  • кукурудзяний крохмаль - 2 чайні ложки;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • ½ чайної ложки меленого пекучого перцю;
  • ½ чайної ложки солі;
  • 1 чайна ложка паприки і сушеного часнику;
  • пармезан - 100 г;
  • кілька гілочок петрушки.

Гарбуз наріжте скибочками, обваляйте в крохмалі, потім в олії та всіх спеціях. Шматочки мають бути покриті сумішшю рівномірно. Духовку розігрійте до 190° і помістіть у неї гарбуз, розклавши на пергаменті в один шар. Тушкуйте 10 хвилин, переверніть шматочки та протушкуйте ще 10 хвилин. Гарбуз має підрум'янитися. Якщо цього не сталося - дайте йому постояти в духовці ще 5 - 10 хвилин. Перед подачею посипте дрібно рубаною петрушкою і тертим пармезаном. Подавайте як закуску.

6. Гарбуз, фарширований м'ясом і картоплею

Фарширований гарбуз із м'ясом і картоплею / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • 1 гарбуз середнього розміру вагою від 2 до 3 кг;
  • свинина - 400 г;
  • 1 велика цибулина;
  • рослинна олія - кілька столових ложок;
  • сіль, мелений чорний перець - за смаком;
  • картопля - 5 - 6 бульб середнього розміру;
  • 1 - 2 чайні ложки паприки;
  • сметана - 2 столові ложки;
  • майонез 67% - 2 столові ложки;
  • 80 г вершкового масла;
  • 100 - 150 г пармезану або іншого твердого сиру.

Верхівку в гарбуза зріжте. Викидати її не потрібно. Видаліть насіння і трохи м'якоті. Чим більше ви її видалите - тим більше начинки поміститься.

Наріжте свинину дрібним кубиком і смажте кілька хвилин на сковорідці доти, доки свинина не стане сірою та не зловить трохи рум'яної скоринки. Для цього вогонь має бути сильним. Після цього додайте цибулю, сіль, перець і смажте ще кілька хвилин.

Картоплю поріжте кубиком, щоб її розмір був удвічі більшим за кубики свинини. Смажте її майже до готовності. Перед готовністю заправте паприкою.

Змастіть гарбуз зсередини вершковим маслом. Потім викладіть на дно частину картоплі. Зверху картоплі - шар м'яса, а потім - змішані майонез і сметану. Повторюйте шари кілька разів. Зверху останній шар посипте тертим сиром.

Запікати такий фарширований гарбуз слід за температури 200° щонайменше дві години, закривши кришечкою і загорнувши у фольгу. Подавайте як самостійну страву.

7. Гарбуз із картоплею, цибулею, часником і сиром

Інгредієнти:

  • гарбуз - 0,5 кг (він має обов'язково бути довгим вузьким, щоб його можна було нарізати кружечками);
  • картопля - 3 - 5 бульб середнього розміру;
  • 2 великі цибулини;
  • 6 зубчиків часнику;
  • 2 - 3 столові ложки вершкового масла;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • сіль, мелений чорний перець - за смаком;
  • приправа "Прованські трави" або "Італійські трави" - 2 чайні ложки;
  • твердий сир - 150 г.

Гарбуз і цибулю наріжте тонкими кружечками. З'єднайте розтоплене вершкове масло, олію, сіль, перець, трави, часник і 2/3 тертого сиру. Розподіліть отриману суміш по кружечках гарбуза і цибулі. Можна навіть скласти все в щільний пакет або рукав для запікання і ретельно перемішати. Викладіть кружечки у форму для випічки по колу. Запікати слід за температури 200° не менше 40 хвилин. Посипте залишками сиру і запечіть ще протягом 5 - 10 хвилин. Подавайте як гарнір до м'яса або як самостійну страву.

8. Солодкий гарбуз із яблуками та родзинками

Рецепт приготування гарбуза з яблуком та родзинками / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • 50 г родзинок;
  • 300 г м'якоті гарбуза;
  • 2 великих солодких яблука;
  • 2 столові ложки води;
  • 1 - 2 столові ложки цукру;
  • ½ лимона або лайма;
  • мелена кориця - за смаком.

Ізюм залийте окропом і дайте постояти 10 - 15 хвилин. Гарбуз і яблука наріжте однаковими невеликими кубиками. Викладіть у форму для запікання, полийте водою, лимонним або лаймовим соком, посипте родзинками, цукром і корицею.

Запікати слід протягом 30 - 40 хвилин за температури 200°, обережно перемішавши всі інгредієнти в середині готування. Подавайте як десерт.

9. Гарбуз із куркою, помідором і цибулею у вершках

Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза - 500 г;
  • куряче філе - 350 г;
  • 1 велика цибулина;
  • 4 зубчики часнику;
  • кілька гілочок петрушки та помідорів чері;
  • 120 мл жирних вершків 33%;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • по ¼ чайної ложки меленого мускатного горіха, пластівців перцю чилі, паприки;
  • 1 чайна ложка сушеного часнику;
  • кілька гілочок свіжого чебрецю;
  • сіль, мелений чорний перець - за смаком.

Наріжте гарбуз середнім кубиком, курку та цибулю - дрібніше, ніж гарбуз. Викладіть усе у форму для запікання, туди ж розкладіть помідори чері та посипте рубаними часником і петрушкою. Додайте у вершки олію, мускатний горіх, чилі, паприку, сушений часник, листя чебрецю, сіль і перець. Отриманою заправкою залийте викладені у форму овочі та курку, і перемішайте.

Готуйте при температурі 180° не менше 30 хвилин. Простежте, щоб курка повністю приготувалася, а овочі стали м'якими - страва готова. Подавайте як самостійну страву.

10. Гарбуз із родзинками, горіхами та прянощами у вершках

Смачний рецепт приготування гарбуза / Фото: Pexels

Інгредієнти:

  • м'якоть гарбуза - 1 кг;
  • родзинки - 50 г;
  • 80 г волоських горіхів;
  • 3 - 4 столові ложки цукру;
  • цедра половини лимона;
  • ванільний цукор - за смаком;
  • 3 зірочки бадьяна;
  • по ½ чайної ложки меленої кориці, меленого імбиру, мускатного горіха;
  • 50 г замороженого вершкового масла;
  • 200 мл жирних вершків 33%.

Ізюм залийте окропом і дайте постояти 10 - 15 хвилин. Середнім кубиком наріжте гарбуз, крупно порубайте горіхи. Обваляйте гарбуз у змішаних звичайному і ванільному цукрі, родзинках, горіхах, дрібно натертій лимонній цедрі, бадьяні, кориці, імбирі та мускатному горісі. Натріть заморожене масло і насипте на гарбуз. Ретельно перемішайте.

Викладіть гарбуз у форму для запікання в один шар. Запікайте в попередньо розігрітій до 200° духовці не менше 40 хвилин. Подавайте як десерт.

Тепер ви знаєте цілих десять рецептів приготування гарбуза в духовці. Залежно від ваших уподобань, можете приготувати його як як десерт, так і як гарнір до м'яса, або подати як самостійну страву. Порадуйте себе прохолодними осінніми днями смачними та корисними стравами з гарбуза.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин