ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Салат із печеним буряком і козячим сиром - 5 покрокових рецептів

Рецепти 22:22 - 02 жовтня 2024

Пропонуємо вам 5 рецептів салату з печеним буряком і козячим сиром

Салат із печеним буряком і козячим сиром - 5 покрокових рецептів

Як приготувати салат з печеним буряком і козячим сиром - 5 рецептів / Фото: Pexels

Пряний солодкий буряк, запечений у духовці та найніжніший козячий сир - ви ще не куштували таке гастрономічне поєднання? Якщо ще не куштували - саме час приготувати салат із печеного буряка та козячого сиру.

Буряк має бути саме печеним, так він по-справжньому розкриває свій теплий смак із горіховими нотками та не втрачає солодкості, корисних властивостей, і не стає водянистим, як під час варіння. Буряк рекомендується включати в раціон практично всім через його користь для кровотворення і роботи травної системи. У 100 грамах буряка міститься всього 43 ккал.

Козячий сир також можна назвати цінним, корисним продуктом. Усього 28 грамів козячого сиру здатні забезпечити організм корисними мікроелементами: вітаміном A, холіном, рибофлавіном, кальцієм, натрієм, фосфором, міддю, омега-6 жирними кислотами. Будь-який кисломолочний продукт, виготовлений із козячого молока, засвоюється швидше, ніж із коров'ячого. Козячий сир рекомендується вживати для жіночого здоров'я.

А ви знаєте, що салат із печеного буряка та козячого сиру можна приготувати по-різному? Сьогодні ми приготували для вас топ-5 рецептів цього смачного корисного салату.

1. Салат із запеченого буряка та козячого сиру за класичним рецептом

Інгредієнти:

  • 250 г суміші салатного листя;
  • 70 г козячого сиру;
  • 30 г кедрових горішків;
  • 2 середні буряки;
  • 1 маленький пучок базиліку;
  • 1 зубчик часнику;
  • сік половини лимона;
  • 3 столові ложки оливкової олії холодного віджиму;
  • сіль, свіжозмелений чорний перець - за смаком.

Запікаємо в духовці буряк за температури 180 - 200 градусів протягом 45 хвилин - години до повної м'якості. Щоб він не пригорав і не гірчив у салаті, запікаємо, загорнувши у фольгу. Охолоджуємо запечений буряк холодною водою і після повного охолодження ріжемо на невеликі часточки.

Промите салатне листя слід просушити на паперовому рушнику. Козячий сир не ріжемо, а кришимо. Кедрові горішки перед подачею краще злегка обсмажити до золотистого відтінку.

Викладаємо на блюдо листя салату, зверху - буряк, на нього висипаємо розкришений сир і кедрові горішки, поливаємо заправкою. Для приготування заправки змішуємо дрібно рубаний часник, оливкову олію, лимонний сік, сіль і перець. Прикрашаємо гілочкою базиліку.

2. Салат із запеченого буряка та козячого сиру з яблуком і авокадо

Як приготувати салат із печеного буряка та козячого сиру / Фото: Getty Images

Інгредієнти (на 1 порцію):

  • 60 г печеного буряка;
  • 20 г авокадо;
  • 20 г яблука без серцевини;
  • сир козячий - 2 пірамідки;
  • 20 г міксу салату.
  • Для заправки салату з буряка сиром:
  • 10 г бальзамічного соусу;
  • 5 г хересу або будь-якого білого вина;
  • 5 г меду;
  • 10 г оливкової олії;
  • 3 г кукурудзяної олії.

Буряк запікаємо, як у попередньому рецепті, нарізаємо скибочками. Скибочками такого ж розміру нарізаємо яблуко й авокадо.

Викладаємо салатне листя на велику плоску тарілку півколом. Зверху - скибочки буряка, авокадо, яблука. Ретельно поливаємо заправкою. Для заправки змішуємо акуратно вінчиком олію, мед, херес і соус бальзамік.

Козячий сир викладаємо пірамідками зверху безпосередньо перед подачею. Можна прикрасити базиліком або половинкою волоського горіха.

3. Салат із запеченим буряком, молодим козячим сиром і буряковим мармеладом

Інгредієнти:

  • 300 г підготовленого печеного буряка;
  • 200 г молодого козячого сиру;
  • 1 шт грейпфрута середнього розміру;
  • 1 шт апельсина середнього розміру;
  • 100 г мангольду;
  • 100 г руколи;
  • 40 г смаженого кедрового горіха;
  • 40 г соусу песто;
  • 20 г бальзамічного соусу;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 40 г бурякового мармеладу;
  • сіль, перець чорний мелений - за смаком.
  • Для бурякового мармеладу:
  • 400 г підготовленого печеного буряка;
  • 150 г цукру;
  • 1/3 чайної ложки кориці;
  • 3 столові ложки соку лимона;
  • 1 чайна ложка лимонної цедри.

Буряк нарізаємо шайбами завтовшки 0,2 - 0,3 см. Листя салату ретельно промиваємо та висушуємо. Із козячого сиру катаємо кульки різного розміру. З апельсина та грейпфрута вирізаємо м'якоть сегментами. Готуємо мармелад.

Для приготування бурякового мармеладу очищений запечений буряк натріть на дуже дрібній тертці або пробийте блендером. Складіть у каструлю з товстим дном, додайте сік і цедру лимона, корицю (або будь-які інші пряні спеції) і цукор. Варіть на повільному вогні, ретельно помішуючи лопаткою, 10 - 15 хвилин. Готовий мармелад можна розкласти у форми для льоду, щоб отримати витончені кубики.

Викладаємо на тарілку шайбу буряка, зверху кульку козячого сиру більшого розміру, ще одну шайбу і кульку меншого розміру. Зверху на кожну пірамідку кладемо по сегменту апельсина і грейпфрута. Заправлене соусом песто листя салату викладаємо між буряково-сирними башточками. По краях тарілки слід розкласти кубики мармеладу. Поливаємо бальзамічним соусом та оливковою олією, посипаємо горішками та меленим перцем.

4. Салат із запеченого буряка з козячим сиром і медовою заправкою

Рецепт салату із запеченого буряка та козячого сиру / Фото: Getty Images

Інгредієнти:

  • 50 г цукру;
  • 250 г буряка;
  • 3 столові ложки білого винного оцту;
  • 1 столова ложка меду;
  • 115 г оливкової олії;
  • по 1 чайній ложці гірчиці та бальзамічного оцту;
  • 50 г м'якого козячого сиру;
  • 25 г очищених волоських горіхів;
  • 25 г салатного листя;
  • сіль - за смаком.

Запечений буряк нарізаємо великими кубиками. Цукор довести в сотейнику на повільному вогні до стану коричневої карамелі. Додати винний оцет, дрібку солі та трохи води. Довести суміш до однорідного стану й опустити в неї кубики буряка так, щоб вони покрилися сумішшю повністю.

Вінчиком збити суміш із меду, бальзамічного оцту і гірчиці. Поступово влити всю оливкову олію. Полити цією заправкою салат і ретельно перемішати.

У глибоку тарілку викласти заправлений салат, кубики буряка і шматочки козячого сиру. Прикрасити волоськими горіхами.

5. Салат із запеченого буряка та козячого сиру з бальзамічною заправкою

Інгредієнти:

  • 2 буряки середнього розміру (300 г);
  • 100 г змішаної салатної зелені;
  • 50 г козячого сиру;
  • 1 столова ложка оливкової олії;
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту;
  • сіль і перець - за смаком.

Запечіть очищений і нарізаний скибочками буряк, обвалявши в маслиновій олії, солі та перці, у розігрітій до 200 градусів духовці впродовж 25-30 хвилин, щоб він вкрився ніжною і хрусткою скоринкою.

Для приготування заправки збийте разом 1 столову ложку оливкової олії, 1 столову ложку бальзамічного оцту, сіль і перець. У великій мисці змішайте салатну зелень і запечений буряк. Посипте зверху козячим сиром і полийте салат заправкою.

Тепер ви знаєте цілих п'ять різних рецептів смачного і корисного салату. Приємного апетиту!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин