Салат із печеним буряком і козячим сиром - 5 покрокових рецептів
Пропонуємо вам 5 рецептів салату з печеним буряком і козячим сиром

Як приготувати салат з печеним буряком і козячим сиром - 5 рецептів / Фото: Pexels
Пряний солодкий буряк, запечений у духовці та найніжніший козячий сир - ви ще не куштували таке гастрономічне поєднання? Якщо ще не куштували - саме час приготувати салат із печеного буряка та козячого сиру.
Буряк має бути саме печеним, так він по-справжньому розкриває свій теплий смак із горіховими нотками та не втрачає солодкості, корисних властивостей, і не стає водянистим, як під час варіння. Буряк рекомендується включати в раціон практично всім через його користь для кровотворення і роботи травної системи. У 100 грамах буряка міститься всього 43 ккал.
Козячий сир також можна назвати цінним, корисним продуктом. Усього 28 грамів козячого сиру здатні забезпечити організм корисними мікроелементами: вітаміном A, холіном, рибофлавіном, кальцієм, натрієм, фосфором, міддю, омега-6 жирними кислотами. Будь-який кисломолочний продукт, виготовлений із козячого молока, засвоюється швидше, ніж із коров'ячого. Козячий сир рекомендується вживати для жіночого здоров'я.
А ви знаєте, що салат із печеного буряка та козячого сиру можна приготувати по-різному? Сьогодні ми приготували для вас топ-5 рецептів цього смачного корисного салату.
- Читайте також: Рецепт приготування гарбузового супу-пюре
1. Салат із запеченого буряка та козячого сиру за класичним рецептом
Інгредієнти:
- 250 г суміші салатного листя;
- 70 г козячого сиру;
- 30 г кедрових горішків;
- 2 середні буряки;
- 1 маленький пучок базиліку;
- 1 зубчик часнику;
- сік половини лимона;
- 3 столові ложки оливкової олії холодного віджиму;
- сіль, свіжозмелений чорний перець - за смаком.
Запікаємо в духовці буряк за температури 180 - 200 градусів протягом 45 хвилин - години до повної м'якості. Щоб він не пригорав і не гірчив у салаті, запікаємо, загорнувши у фольгу. Охолоджуємо запечений буряк холодною водою і після повного охолодження ріжемо на невеликі часточки.
Промите салатне листя слід просушити на паперовому рушнику. Козячий сир не ріжемо, а кришимо. Кедрові горішки перед подачею краще злегка обсмажити до золотистого відтінку.
Викладаємо на блюдо листя салату, зверху - буряк, на нього висипаємо розкришений сир і кедрові горішки, поливаємо заправкою. Для приготування заправки змішуємо дрібно рубаний часник, оливкову олію, лимонний сік, сіль і перець. Прикрашаємо гілочкою базиліку.
2. Салат із запеченого буряка та козячого сиру з яблуком і авокадо

Інгредієнти (на 1 порцію):
- 60 г печеного буряка;
- 20 г авокадо;
- 20 г яблука без серцевини;
- сир козячий - 2 пірамідки;
- 20 г міксу салату.
- Для заправки салату з буряка сиром:
- 10 г бальзамічного соусу;
- 5 г хересу або будь-якого білого вина;
- 5 г меду;
- 10 г оливкової олії;
- 3 г кукурудзяної олії.
Буряк запікаємо, як у попередньому рецепті, нарізаємо скибочками. Скибочками такого ж розміру нарізаємо яблуко й авокадо.
Викладаємо салатне листя на велику плоску тарілку півколом. Зверху - скибочки буряка, авокадо, яблука. Ретельно поливаємо заправкою. Для заправки змішуємо акуратно вінчиком олію, мед, херес і соус бальзамік.
Козячий сир викладаємо пірамідками зверху безпосередньо перед подачею. Можна прикрасити базиліком або половинкою волоського горіха.
3. Салат із запеченим буряком, молодим козячим сиром і буряковим мармеладом
Інгредієнти:
- 300 г підготовленого печеного буряка;
- 200 г молодого козячого сиру;
- 1 шт грейпфрута середнього розміру;
- 1 шт апельсина середнього розміру;
- 100 г мангольду;
- 100 г руколи;
- 40 г смаженого кедрового горіха;
- 40 г соусу песто;
- 20 г бальзамічного соусу;
- 30 мл оливкової олії;
- 40 г бурякового мармеладу;
- сіль, перець чорний мелений - за смаком.
- Для бурякового мармеладу:
- 400 г підготовленого печеного буряка;
- 150 г цукру;
- 1/3 чайної ложки кориці;
- 3 столові ложки соку лимона;
- 1 чайна ложка лимонної цедри.
Буряк нарізаємо шайбами завтовшки 0,2 - 0,3 см. Листя салату ретельно промиваємо та висушуємо. Із козячого сиру катаємо кульки різного розміру. З апельсина та грейпфрута вирізаємо м'якоть сегментами. Готуємо мармелад.
Для приготування бурякового мармеладу очищений запечений буряк натріть на дуже дрібній тертці або пробийте блендером. Складіть у каструлю з товстим дном, додайте сік і цедру лимона, корицю (або будь-які інші пряні спеції) і цукор. Варіть на повільному вогні, ретельно помішуючи лопаткою, 10 - 15 хвилин. Готовий мармелад можна розкласти у форми для льоду, щоб отримати витончені кубики.
Викладаємо на тарілку шайбу буряка, зверху кульку козячого сиру більшого розміру, ще одну шайбу і кульку меншого розміру. Зверху на кожну пірамідку кладемо по сегменту апельсина і грейпфрута. Заправлене соусом песто листя салату викладаємо між буряково-сирними башточками. По краях тарілки слід розкласти кубики мармеладу. Поливаємо бальзамічним соусом та оливковою олією, посипаємо горішками та меленим перцем.
4. Салат із запеченого буряка з козячим сиром і медовою заправкою

Інгредієнти:
- 50 г цукру;
- 250 г буряка;
- 3 столові ложки білого винного оцту;
- 1 столова ложка меду;
- 115 г оливкової олії;
- по 1 чайній ложці гірчиці та бальзамічного оцту;
- 50 г м'якого козячого сиру;
- 25 г очищених волоських горіхів;
- 25 г салатного листя;
- сіль - за смаком.
Запечений буряк нарізаємо великими кубиками. Цукор довести в сотейнику на повільному вогні до стану коричневої карамелі. Додати винний оцет, дрібку солі та трохи води. Довести суміш до однорідного стану й опустити в неї кубики буряка так, щоб вони покрилися сумішшю повністю.
Вінчиком збити суміш із меду, бальзамічного оцту і гірчиці. Поступово влити всю оливкову олію. Полити цією заправкою салат і ретельно перемішати.
У глибоку тарілку викласти заправлений салат, кубики буряка і шматочки козячого сиру. Прикрасити волоськими горіхами.
- Читайте також: 5 смачних рецептів лазаньї
5. Салат із запеченого буряка та козячого сиру з бальзамічною заправкою
Інгредієнти:
- 2 буряки середнього розміру (300 г);
- 100 г змішаної салатної зелені;
- 50 г козячого сиру;
- 1 столова ложка оливкової олії;
- 1 столова ложка бальзамічного оцту;
- сіль і перець - за смаком.
Запечіть очищений і нарізаний скибочками буряк, обвалявши в маслиновій олії, солі та перці, у розігрітій до 200 градусів духовці впродовж 25-30 хвилин, щоб він вкрився ніжною і хрусткою скоринкою.
Для приготування заправки збийте разом 1 столову ложку оливкової олії, 1 столову ложку бальзамічного оцту, сіль і перець. У великій мисці змішайте салатну зелень і запечений буряк. Посипте зверху козячим сиром і полийте салат заправкою.
Тепер ви знаєте цілих п'ять різних рецептів смачного і корисного салату. Приємного апетиту!
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!