Різдвяний калач з маково-горіховою начинкою: легкий рецепт святкової випічки
Його значно легше готувати, ніж здається

Різдвяний калач з маково-горіховою начинкою / Фото: Bing
Різдвяний калач своїми руками – це не лише смачно, а й допоможе налаштуватись на святкову атмосферу. Приготуємо за рецептом фудблогерки Іриски Дімітрової.
Опара:
- 150 мл теплого молока
- 1 ст л цукру
- 20 г дріжджів "Духмяна Хата"
- 3-4 ст л борошна
Тісто:
- 1 яйце+1 білок
- 1/3 ч л солі
- 70 г цукру
- 20 г ванільного цукру
- 60 г розтопленого вершкового масла
- 2 ст л олії
- опара
- 400 г борошна (+/-50 г)
Начинка:
- 40-50 г розм’якшеного вершкового масла
- 275 г готової макової начинки
- 50-60 г горіхів
Приготування:
- Для опари до теплого молока додаємо цукор, дріжджі "Духмяна Хата" і перемішуємо до розчинення. Додаємо борошно до консистенції рідкої сметани, перемішуємо і накриваємо рушником. Залишаємо на 15-20 хвилин в теплому місці, щоб опара підійшла.
- В миску вбиваємо 1 білок, 1 яйце і додаємо сіль, цукор, ванільний цукор і трішки збиваємо. Вливаємо розтоплене вершкове масло і олію. Перемішуємо і вводимо опару, що вже піднялась.
- У декілька етапів додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Вимішуємо на столі 5 — 7 хвилин.
- Перекладаємо у змащену олією миску, накриваємо плівкою і рушником. Залишаємо приблизно на 1 годину в теплому місці піднятися.
- Коли тісто підійде, трішки його обминаємо і даємо піднятися ще раз.
- Тісто розрізаємо на 2 частини і кожну з них розкачуємо в довгий прямокутник товщиною приблизно 4 - 5 міліметрів. Змащуємо начинкою, загортаємо рулетиком і заліплюємо краї.
- Рулетики переплітаємо між собою і формуємо калач. Перекладаємо у форму, застелену пергаментом. Гострим ножем робимо надрізи, трішки розкриваючи руками. Даємо піднятися під рушником в теплому місці, приблизно 20-30 хвилин.
- Змащуємо калач жовтком, змішаним з 1 ст л води. Випікаємо при температурі 180 ° 35-40 хвилин. За 15 хвилин до готовності я прикрила верх калача фольгою, щоб він не підгорів.
Смачного!
Раніше ми розповідали, як приготувати яблучне печиво із солоною карамеллю: покроковий рецепт.
Джерело:
Іриска Дімітрова
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні