Різдвяний калач: традиційна випічка на Святвечір
В українській традиції калач вважається символом родинного добробуту та щедрого врожаю

Різдвяний калач/Фото: kardamon
Різдвяний калач — автентична випічка, що має особливе значення для української культури. По-перше, це обрядова страва. По-друге, у ній зашифровані певні сенси. Калач зазвичай має форму кола або замкненого обруча, що символізує нескінченність, єдність роду, а також сонце як знак нового життя. В українській традиції калач вважається символом родинного добробуту та щедрого врожаю.
Інгредієнти:
для опари
- 120 г теплого молока
- 20 г живих дріжджів
- 120 г цукру
для тіста
- 350 г борошна
- 80 г масла(кімнатної температури)
- 1 яйце
начинка
- 30 г сухого маку
- 50 г розтопленого масла
Приготування:
- влийте в тарілку тепле молоко, додайте цукор і живі дріжджі. Гарно вимішайте і в тепле місце на 15 хв. Це і буде наша опара
- в велику посудину вкидаємо масло кімнатної температури і розмішуємо. Додаємо яйце, і знову розмішуємо
- Поступово додавайте просіяне борошно, в кілька прийомів і вимішуйте. Коли все борошно додали, далі потрібно місити руками 5-7 хв
- тісто накрийте, і поставте в тепле місце на 2 години, воно має гарно піднятись
- тісто викладаємо на робочу поверхню, і розкачуємо максимально тонко, в широкий прямокутник, як на відео
- змастіть розтопленим маслом поверхню і присипте сухим маком, і скрутіть у рулет
- рулет розріжте по середині, не доходячи до кінця. А тоді, як на відео, заплітаємо калач
- накрийте плівкою і на 40 хв в тепле місце, щоб він піднявся.
- випікаємо при 180С 30-35 хв, але якщо духовка гарно випікає, то може знадобитись і трішки менше часу
- дістаємо, даємо охолонути і можна присипати цукровою пудрою.
Шоколадна ялинка з 4 інгредієнтів: простий рецепт новорічного десерту
Джерело:
Алекс Міль
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!
Читайте також
Головне за сьогодні