Неперевершена класика на обідній стіл: готуємо справжній харчо
Це не просто суп — це обійми в тарілці, які зігріють навіть у найхолодніший вечір

Харчо / Фото: instagram.com
Харчо — це справжній кулінарний шедевр, що переносить вас у сонячну та пряну Грузію з першої ложки.
Цей густий суп із яловичини, рису та томатів — не просто страва, а справжня філософія гостинності, тепла та смаку.
Його характерна кислинка, завдяки ткемалі або гранатовому соку, ніжно балансує насичений бульйон із пряними нотками часнику, кінзи та хмелі-сунелі.
А пікантний акцент червоного перцю додає харчо того самого “вогника”, який так люблять гурмани.
Інгредієнти
- Яловича грудинка – 1,2 кг
- Цибуля ріпчаста – 600 г
- Рис круглозерний – 100 г
- Часник – 50 г
- Томатна паста – 100 г
- Алича або соус ткемалі – 50 г
- Горіхи волоські – 50 г
- Кінза – 50 г
- Базилік – 20 г
- Чебрець, м'ята – по 5 г
- Коріандр – 1 ч. л.
- Чилі перець – 1/2 ч. л.
- Листя пажитника – 1 ч. л.
- Оливкова олія – 100 мл
- Гранат – 1/2 шт.
Спосіб приготування
- М'ясо розрізаємо на великі шматочки, з кістки не знімаємо.
- Цибулю і часник чистимо і ріжемо в крихту.
- Рис промиваємо тричі.
- Волоський горіх підсмажуємо в духовці за 150 градусів 10 хвилин, або злегка обсмажуємо на сковороді. Подрібнюємо в крихту за допомогою ступки або качалки.
- У великій каструлі на середньому вогні на оливковій олії обсмажуємо цибулю. Коли вона стане м'якою і злегка підрум'яниться, додаємо половину часнику. За хвилину збільшуємо вогонь і кладемо м'ясо. М'ясо має обсмажитися з усіх боків, до утворення скоринки.
- Зменшуємо вогонь на мінімум, додаємо томатну пасту, перемішуємо. Томатна паста має пасеруватися хвилин десять на малому вогні, щоб у жодному разі не підгоріла.
- Нагріваємо 3-3,5 літри води, заливаємо окріп у каструлю. Солимо.
- Засипаємо рис і варимо на слабкому вогні 40 хвилин, періодично помішувати, щоб рис не прилипав до дна.
- Подрібнюємо зелень і змішуємо прянощі.
- За 40 хвилин додаємо волоські горіхи і ткемалі (або аличу).
- Ще за 10 хвилин кладемо прянощі. Досолюємо на смак, якщо це потрібно.
- Чекаємо ще 10 хвилин – і суп готовий.
- Розливаємо по тарілках, додаємо рубану зелень і зерна граната.
Також спробуйте вегетаріанські стейки з цвітної капусти з соусом чимічурі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!