ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Рецепти паски 2023: 5 простих способів спекти паску

Рецепти 20:43 - 05 квітня 2023

Зібрали 5 способів, як просто і швидко спекти паски на Великдень

Рецепти паски 2023: 5 простих способів спекти паску

5 покрокових рецептів, як приготувати головний атрибут свята / Фото: Getty Images

Великдень – один з найулюбленіших свят багатьох українців. Якщо ви ніколи не готували паски, але мрієте їх зробити, витративши при цьому небагато часу та зусиль, тоді наші рецепти для вас. У цій статті ми розглянемо 5 способів приготувати паску швидко.

Рецепт 1. Проста паска з йогуртом

Проста паска з йогуртом / Фото: Getty Images

Вам знадобиться:

  • Борошно - 650 гр (просіяти);
  • Дріжджі сухі – 1 столова ложка;
  • Вода тепла – 200 мл;
  • Цукор – 120 гр;
  • Яйця – 2 шт (жовтки);
  • Ванільний екстракт – 1 крапелька;
  • Лимон;
  • Грецький йогурт – половина чашки;
  • Вершкове масло – 100 гр;
  • Родзинки або цукати - за смаком.

Приготування

  1. Наперед нагрійте воду і додайте туди сухі дріжджі. Можна додати одну чайну ложку цукру. Розмішайте дріжджі із цукром у воді та залиште суміш на 25 хвилин.
  2. Помийте яйця та відокремте білки від жовтків.
  3. Розтопіть вершкове масло або заздалегідь дістаньте його з холодильника, щоб воно було розм'якшеним.
  4. Помийте лимон і натріть цедру на дрібній тертці.
  5. У воду з дріжджами додайте лимонну цедру, цукор, жовтки, грецький йогурт, ваніль та трохи солі.
  6. Додайте порціями борошно, яке просіяне.
  7. Замісіть тісто так, щоб воно вийшло легким та еластичним.
  8. Залишіть його на 60 хвилин у теплому місці.
  9. У цей час залийте родзинки окропом, промийте їх і додайте тісто.
  10. Додайте родзинки в тісто і вимішуйте вже руками.
  11. Розкладіть тісто у форму для випікання.
  12. Залишіть, щоб воно піднялося до країв форми.
  13. Розігрійте духовку до 180 градусів та випікайте паску протягом 50 хвилин.
  14. Як тільки вона охолоне, посипте цукровою пудрою та прикрасьте за бажанням.

Рецепт 2. Класична паска з родзинками

Класична паска з родзинками / Фото: Pinterest

Вам знадобиться:

  • Молоко – 500мл;
  • Пшеничне борошно – 1 кг;
  • Вершкове масло – 200 г;
  • Цукор – 300 г;
  • Яйця – 6 шт;
  • Сухі дріжджі – 12 г;
  • Родзинки – 275 г;
  • Ванільний цукор - 1 чайн.л.;
  • Сіль - 0,25 чайн.

Приготування

  1. Яйця та масло вийміть із холодильника заздалегідь, вони мають стати кімнатною температурою. Сухі дріжджі подивіться на упаковці, щоб вони були розраховані на кілограм борошна.
  2. Зробіть опару. Для цього візьміть половину від загальної кількості борошна, змішайте її із сухими дріжджами. Підігрійте молоко до теплого стану. На дотик воно має бути приємно теплим, але не гарячим. Влийте молоко в борошно при постійному розмішуванні. Опара буде досить рідкою, але замішувати її не потрібно.
  3. Накрийте посуд з опарою рушником і заберіть у тепле місце на півгодини. За цей час вона підросте у збільшиться у розмірі вдвічі.
  4. Розділіть яйця на білки та жовтки. Жовтки необхідно збити із звичайним та ванільним цукром до пишної світлої маси.
  5. Збийте білки до крутих піків. Для того, щоб білки добре збилися, посуд має бути чистим. Обов'язково помийте насадки міксера після жовтків.
  6. Додайте збиті жовтки в опару і перемішайте їх. Покладіть сіль та розм'якшене вершкове масло. Добре втручайте його руками.
  7. Додайте збиті білки. Акуратними рухами знизу нагору перемішайте масу з білками.
  8. Просійте борошно, що залишилося. Додайте його поступово, невеликими порціями, орієнтуйтесь на потрібну консистенцію тесту. Враховуйте те, що борошна може знадобитися трохи більше або менше.
  9. Замісить тісто. Для пасок його розкочувати не потрібно, також воно має бути дуже м'яким. Накрийте посуд із тестом рушником і заберіть у тепле місце на годину.
  10. Поки тісто піднімається, підготуйте родзинки. Спочатку промийте їх, а потім залийте окропом на 15 хвилин. Злийте воду і розкладіть родзинки на серветку просохнути.
  11. Додайте в сухі родзинки ложку борошна і добре перемішайте, щоб кожна була обвалена в борошні.
  12. За цей час тісто має збільшитися вдвічі.
  13. Додайте родзинки в тісто, вимісіть його, щоб він рівномірно розподілився. Накрийте рушником та дайте настоятися 10 хвилин.
  14. Підготуйте формочки для випікання і за потреби змастіть їх маслом. Розкладіть його за формами, заповнюючи на одну третину. При випіканні паски зростуть у розмірі. Залишіть тісто у формах відпочити на 10 хвилин.
  15. Розігрійте духовку до 100 °С. Поставте форми з паски і випікайте за такої температури хвилин 10, потім збільшіть нагрівання до 180° і випікайте до готовності 45-50 хвилин. Не відкривайте духовку під час випікання. Остудіть готові паски, накривши їх рушником.

Рецепт 3. Паска швидкого приготування

Паска швидкого приготування / Фото: Getty Images

Вам знадобляться:

  • Борошно – 4 склянки;
  • Молоко – 1 склянка;
  • Олія вершкове – 100 г;
  • Дріжджі сухі активні – 11 г, або свіжі дріжджі – 50 г;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Сіль - 0,5 чайні ложки.

Приготування

  1. На мінімальному вогні розтопіть вершкове масло або дістаньте його заздалегідь.
  2. Підігрійте молоко. Дріжджі розведіть у теплому молоці.
  3. Додайте яйця, потім розтоплену олію та трохи солі.
  4. Просійте і додайте борошно і ретельно все перемішайте.
  5. Замісить тісто.
  6. Змастіть форми олією і обсипте борошном.
  7. Розділіть тісто на 4-5 частин. Викладіть його в змащені олією форми, заповнивши їх наполовину, і поставте в тепле місце на 3-4 години.
  8. За 10-15 хвилин до випікання увімкніть духовку. Поставте форми на середню полицю. Випікайте паски при температурі 180 ° С до готовності (приблизно 40 хвилин).

Рецепт 4: Паска без пасів руками

Паска без замісу руками / Фото: Pinterest

Вам знадобляться:

  • Молоко (тепле) – 200мл;
  • Яйця – 3 шт.;
  • Сметана 20% – 100 г;
  • Олія вершкова (розпалена) – 100 г;
  • Цукор - 200 г;
  • Борошно - +/-600 г;
  • Дріжджі сухі швидкодіючі – 14 г;
  • Ванільний цукор – 2 ч. ложки;
  • Сіль - 0,5 ч. ложки;
  • Родзинки – 120 г;
  • Олія - для змащування рук; для прикраси пасок – за бажанням.

Усі інгредієнти повинні бути кімнатної температури

Приготування

  1. У миску розбийте цукор, ванільний цукор та сіль. Збийте все до світлої пишної маси (приблизно 7-10 хвилин).
  2. Влийте тепле молоко, додайте сметану та розтоплене вершкове масло. Перемішайте.
  3. В іншу миску просійте борошно (залишіть 1 чайну ложку для родзинок) і додайте сухі швидкодіючі дріжджі (їх можна додавати відразу в борошно, не розчиняючи в молоці), перемішайте віночком.
  4. Додайте частинами борошно з дріжджами і замісіть тісто (можна будь-якою ложкою, але найзручніше міксером з насадками для замісу тіста). Тісто вийде тягуче, за консистенцією – як густа сметана.
  5. Промийте родзинки і залийте окропом на хвилину, просушіть паперовим рушником і перемішайте з 1 чайною ложкою борошна.
  6. Додайте родзинки в тісто і перемішайте. Накрийте тісто плівкою і залиште до підйому в теплому місці приблизно на 1-1,5 години до збільшення в об'ємі щонайменше в 2 рази.
  7. Тісто чудово підійшло, стало повітряним та пористим. Помніть тісто, руки змастіть олією, щоб воно не прилипало і розділіть тісто на 3 частини. Викладіть у формочки для пасок на 1/3. Вирівняйте верхівки, формуючи шапочку. Накрийте форми з тістом плівкою або серветкою і залиште приблизно ще на 1 годину до збільшення обсяга вдвічі.
  8. Випікайте паски в духовці, заздалегідь розігрітій до 180° приблизно 40 хвилин.
  9. Перевірте готовність пасок шпажкою, вона повинна виходити сухою. Якщо паски швидко рум'яняться, накрийте їх фольгою.

Рецепт 5: Сирні пасочки

Сирна паска / Фото: Pinterest

Вам знадобляться:

  • Сир – 200 г;
  • Яйця – 2 шт;
  • Молоко – 200мл;
  • Олія вершкове – 50 г;
  • Дріжджі сухі – 2 ч. л.;
  • Цукор - 100-150 г;
  • Сіль - ½ ч.л.;
  • Борошно - 550-600 г;
  • Родзинки – 100 р.

Приготування

  1. Розчиніть у теплому молоці дріжджі.
  2. Змішайте в мисці сир, яйця, сіль, цукор, розтоплене вершкове масло. Додайте цю суміш до молока з дріжджами.
  3. Змішайте борошно з промитими та обсушеними родзинками. Всипте поступово борошно і замісіть тісто.
  4. Вимісить тісто на присипаній борошном поверхні. Накрийте рушником і дайте підійти приблизно 1,5 години.
  5. Помніть тісто і дайте йому підійти (близько 40 хвилин).
  6. Розділіть тісто на шматочки, викладіть у змащені рослинною олією формочки.
  7. Залишіть на столі, щоб тісто піднялося.
  8. Випікайте сирні паски в заздалегідь розігрітій духовці до 180 ° С протягом 20 хвилин.

Як зробити глазур для паски

Як зробити глазур для паски / Фото: Getty Images

Тут ми поговоримо про те, як зробити глазур для паски щоб вона не обсипалася. Справа в тому, що основна помилка господарок у тому, що вони готують глазур із яєчного білка та цукрової пудри. Саме така глазур і обсипається.

Секрет у тому, що замість цукрової пудри необхідно використати звичайний цукор. Таким чином, приготована глазур залишатиметься на паску така сама, ніби її щойно нанесли.

Вам знадобляться:

  • Яєчний білок – 1 шт.;
  • Цукор – 3 ст.

Приготування

  1. Відокремте яєчний білок від жовтка.
  2. Збийте білок міксером протягом 10 секунд.
  3. Додайте цукор.
  4. Збийте глазур протягом 3-5 хвилин.

Це були п'ять простих рецептів як спекти паски до Великодня своїми руками. Сподіваємося, ви веберете свій спосіб і приготуєте смачну випічку.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин