Чому домашній майонез не густіє: що робити і як виправити ситуацію
Розповідаємо про рецепт домашнього майонезу і що робити, якщо соус не загуснув

Як зробити майонез густим у домашніх умовах / Фото: Getty Images
Приготувати домашній майонез для заправки салату можна лише за 1 хвилину. Однак багато господинь стикаються з проблемою, коли соус виходить рідким або гірким. Розповідаємо, як виправити цю кулінарну помилку та ділимося особливостями самостійного приготування цього соусу.
Як приготувати майонез у домашніх умовах
Для приготування майонезу найкраще підійде занурювальний блендер. У цьому випадку можна контролювати зміну консистенції, доливаючи олію спочатку маленькими порціями, а потім тонким струмком, не припиняючи збивати. Це класичний перевірений спосіб приготування, який дає чудовий результат.
Вам знадобляться:
- 1 яйце;
- 200-250 мілілітрів рафінованої рослинної олії;
- 1 столова ложка лимонного соку;
- 1 чайна ложка гірчиці;
- 1/2 чайної ложки солі;
- щіпка перцю.
Накрийте жовток ніжкою блендера доки вийде біла густа емульсія. Після цього потихеньку піднімайте блендер, поки все масло зб'ється в густу масу.
Наприкінці додайте лимонний сік або оцет і ще раз перебийте масу блендером - вона повинна трохи посвітлішати. Після цього майонез можна вважати готовим.
Чому домашній майонез не густіє?

- Яєчний жовток не був накритий ніжкою блендера, тому не вийшла емульсія, з якою змішується олія і згодом густішає.
- Блендер був піднятий рано (якщо, наступивши після включення на яйце, ви відразу почнете рухати ніжкою, піднімати і опускати її), і яйце не зможе відразу семульгувати з великою кількістю олії, цей процес має бути поступовим.
Що робити, якщо замість майонезу вийшла рідка маса?
Якщо ви порушили процес збивання і вийшов рідкий майонез, не поспішайте виливати жижу. Усі можна виправити. Для цього знадобиться ще одне яйце та чистий посуд.
Вбийте в склянку свіже яйце і одразу накрийте жовток ніжкою блендера, в якій розташовані ножі. Зверху акуратно вилийте невдалий соус і збийте на турборежимі близько хвилини, не відриваючи ніжку від дна. Потім потроху піднімаємо, щоб олія змішалася з емульсією.
Чому гірчить домашній майонез?

Для приготування соусу можна використовувати соняшникову або оливкову олію. При цьому намагайтеся вибирати рафіновану олію без яскравого аромату. Якщо ви вирішите використовувати оливкову олію, то змішайте її з соняшниковою в пропорції 1:1, так як у чистому вигляді вона гірчить і передасть цей смак готовому домашньому майонезу. Гіркота може надати і сухий порошок гірчиці, тому краще використовуйте готову гірчицю.
Також враховуйте, що на густину соусу часто впливає кількість олії. Чим його більше, тим густіше виходить готовий майонез.
Порада: якщо у вас міксер із чашею, то наливайте в неї масло, а жовтки поміщайте в середину, щоб вони після включення приладу почали збиватися першими.
Також соус можна зробити вручну – віночком чи вилкою. Але цей спосіб вимагає набагато більше часу та зусиль.
Найкращі поради для приготування соусу вдома
Навіть досвідчені господині припускаються помилок у приготуванні домашнього майонезу, хоча його рецепт простий, зрозумілий і не вимагає складних маніпуляцій та обладнання. Але знаючи кілька хитрощів, ви менше допускатимете помилки і дізнаєтеся, як їх усунути:
- Інгредієнти мають бути кімнатної температури. Виняток – молоко: використовуйте його холодним, інакше збити його буде значно складніше.
- У майонез кладуть лише жовтки. Акуратно відокремлюйте білки і стежте, щоб у жовтках не було прожилок крові.
- Чим більше олії, тим густіше майонез. Але на певному етапі він насичується жиром і не може його приймати.
- Найбільш близька до ідеалу консистенція і приємний смак виходить, якщо використовувати суміш соняшникової та оливкової олії.
Вірте своїм очам: якщо соус вже загуснув, а рецепт вимагає підлити ще олії, то краще утримайтеся від цього.
Зберігати в холодильнику приготовлений домашній продукт можна не більше двох тижнів. Найкраще готувати невелику кількість, щоб використати його максимум 3-4 дні.
Не бійтеся експериментувати. Домашній майонез виходить корисніше магазинного через меншу кількість вуглеводів та знижену калорійність, тому він не настільки шкідливий для фігури. Збитий самостійно майонез покращує смак багатьох салатів, м'ясних страв, гарнірів. Він легко стане основою інших соусів, оскільки чудово поєднується з сиром, зеленню, цибулею та часником.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!