Ця паска не черствіє: рецепт італійської Панетоне
Цей солодкий хліб родом з Мілану дуже нагадує нашу паску

Ця паска не черствіє: рецепт італійської Панетоне/Фото: кадр з відео
Панетоне — це традиційний італійський пиріг (кекс), який зазвичай печеться на Різдво. Він нагадує українську паску, тому в нашій країні панетоне готують до Великодня.
В Україні часто печуть панетоне та продають у магазинах напередодні великодніх свят.До панетоне зазвичай додають цукати апельсинів та лимонів, сухофрукти чи родзинки. Ви можете додавати все це або обрати щось одне.
Рецепт Панетоне: інгредієнти на 4 паски
- 25 г живих дріжджів або 8 г сухих
- 200 г теплого молока
- 6 жовтків
- 25 г меду
- 160 г вершкового масла
- 160 г цукру
- 10 г ванільного цукру
- цедра 1 апельсина
- 15 мл апельсинового соку
- 450 г борошна (+ ще 50 г за потреби)
Для декору:
- 160 г цукру
- 20 г кукурудзяного крохмалю
- 6 г какао (опціонально)
- 60 г яєчного білка
- 40 г мигдального борошна
- мигдальні пелюстки
Спосіб приготування Панетоне:
- Замішуємо тісто. У глибоку миску додаємо дріжджі, молоко, жовтки, цукор, мед і борошно. Все добре перемішуємо, потім вводимо сік апельсина, цедру та м’яке вершкове масло. Вимішуємо масу 10-15 хвилин (найзручніше в тістомісі), поки не стане гладкою. Тісто буде досить м’яким.
- Підйом тіста. Накриваємо миску рушником і залишаємо у теплому місці на 3-4 години, поки тісто не збільшиться вдвічі. Я ставлю в духовку з увімкненою лампочкою – це ідеальні умови.
- Формування пасок. Якщо хочете додати родзинки чи шоколад (попередньо вимочені у ромі/коньяку), додаємо на цьому етапі й даємо тісту ще раз піднятись – цього разу процес буде швидшим. Якщо ж залишаємо класичний варіант із цедрою, одразу ділимо тісто на 4 частини, формуємо кульки та викладаємо у форми, заповнюючи їх на 1/4 висоти. Даємо ще трохи підрости – тісто має піднятись до половини форми.
- Готуємо макронаж. Всі інгредієнти змішуємо до однорідності, перекладаємо у кондитерський мішок і акуратно наносимо на поверхню пасок. Додаємо мигдальні пелюстки для краси.
- Випікання. Розігріваємо духовку до 170°C і випікаємо приблизно 30 хвилин. Даємо охолонути – і насолоджуємось найніжнішою паскою, яка довго залишається м’якою.
Цей крафін - справжня знахідка для тих, хто цінує ніжність, аромат і естетику. Велика кількість сухофруктів, мак і повітряне тісто - це ідеальне поєднання, яке подарує вам незабутні смакові відчуття.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!