Чому сир дорожчає? Експерти пояснили причини зростання цін та подальші зміни
Імпортний сир на 30-40% дешевше за український

В Україні ціни на сир підуть вгору — прогноз експертів. Фото: Freepik
Українців попереджають про подорожчання одного популярного продукту. Експерти пояснюють, що це пов'язано з подорожчанням сировини та виробничих витрат. Відповідна тенденція ставить під загрозу конкурентоспроможність національних виробників на ринку. Мова йде про різні види сиру. Про це детальніше розповіли аналітик асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Максим Гопка та керівник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин для “Фокус”.
За словами Гопка, вартість залежить від ціни на молочну сировину та витрат на її переробку, зокрема електроенергію.
Якщо ігнорувати цю ситуацію — імпорт продовжить зростати, український ціновий сегмент залишиться втраченим. Потрібне поступове впровадження заходів, які зможуть збільшити частку вітчизняного продукту на прилавках магазинів як з боку держави, так і бізнесу
Олег Пендзин уточнив, що влітку твердий сир може бути дешевшим, адже корови переведені на відкритий випас і це знижує витрати фермерів. Однак уже восени ціни знову взлетять.
Сир українського виробництва залишається дорожчим за привезений. У середньому за сир Гауда споживачі віддають близько 587 грн за кілограм у супермаркеті, а за імпортний — близько 398 гривень.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!