ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Їжа для старіння: глікація — процес карамелізації тканин, як та чим його запускають люди

Здоров'я 12:22 - 08 лютого 2024

Здоров'я і молодість — в ваших руках! Ваша шкіра захоплюється новим розділом життя "Як виглядати старше", коли ви їсте солодке

В результаті глікації утворюються кінцеві продукти під назвою "AGEs". Що треба робити, щоб зменшити вплив глікації на процес старіння?

В результаті глікації утворюються кінцеві продукти під назвою "AGEs". Що треба робити, щоб зменшити вплив глікації на процес старіння?

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоровья та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Кожен день, коли ви додаєте цукор до кави або їсте шматок торту, ваша шкіра захоплюється новим розділом життя "Як виглядати старше".

Одним із ключових аспектів цього явища є глікація.

Глікація - це хімічна реакція, яка відбувається, коли цукор зв'язується з білками або жирними кислотами в організмі. Це, фактично, процес карамелізації тканин.

В результаті глікації утворюються кінцеві продукти під назвою "AGEs" (advanced glycation end products).

Їх накопичення в організмі може призводити до різних негативних наслідків, таких як:

  • зміни в структурі колагену, що впливає на прискорене старіння шкіри
  • активація запалення та оксидативного стресу
  • збільшення ризику розвитку таких хвороб, як цукровий діабет, атеросклероз, хвороба Альцгеймера, катаракта та ін.

AGEs можуть не лише утворюватися в організмі ендогенно при підвищених рівнях цукру в крові, але й поступати з їжею! Вони формуються під час термічної обробки їжі: смаженні, запіканні – особливо до темних кірочок. Прикладами є смажене мʼясо, страви приготовані у фритюрі, карамелізовані фрукти, крем-брюле.

Але що ми можемо робити, щоб зменшити вплив глікації на процес старіння?

  • Зменшіть споживання простих вуглеводів: обмежте продуктів з високим глікемічним індексом, таких як газовані напої, випічка та солодощі
  • Включайте антиоксиданти в ваш раціон: фрукти, овочі, зелений чай багаті на антиоксиданти і допоможуть захистити ваш організм від шкідливих ефектів глікації
  • Ведіть активний спосіб життя: регулярні фізичні вправи сприяють покращенню контролю рівнів цукру в крові та загальному здоров'ю

Пам'ятайте, харчування має велике значення як ви відчуваєте себе і виглядаєте з роками. Здоров'я і молодість - в ваших руках!

Чи справді Магній - найкращий союзник у подоланні викликів повсякденного стресу? (ІНФОГРАФІКА).

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин