Чи завжди свіжі овочі корисніші: ви розчаруєтесь, коли дізнаєтесь правду (ІНФОГРАФІКА)
Приготування деяких овочів може полегшити засвоєння організмом корисних речовин

Які ж овочі корисніші приготованими? Як отримати весь комплекс поживних речовин?
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоровья та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Якщо ви та людина, яка вважає, що вживання сирих овочів забезпечує найбільшу кількість вітамінів і мінералів, розчаруємо вас. Приготування деяких овочів може полегшити засвоєння організмом корисних речовин.
Овочі складаються з клітин, і деякі речовини знаходяться саме всередині них. Коли овочі проходять термообробку, стінки руйнуються, вивільняючи поживні речовини, які потім легше засвоюються організмом.
Які ж овочі корисніші приготованими?
Спаржа. Приготування допомагає зруйнувати товсті клітинні стінки, через які організму важко засвоювати вітаміни А, С, Е і фолієву кислоту.
Шпинат. Багатий залізом, але крім того, ще й щавлевою кислотою, яка блокує його засвоєння. Нагрівання шпинату робить залізо доступнішими для засвоєння організмом.
Помідори. Приготування будь-яким способом значно підвищує вміст потужного антиоксиданту лікопіну. Лікопін пов’язаний із зниженням ризику низки хронічних захворювань, включаючи хвороби серця та рак.
Морква, гарбуз, солодкий перець. Ці овочі містять бета-каротин, тобто речовину, яку організм перетворює на вітамін А. Цей вітамін підтримує ріст кісток, зір та імунну систему. Також вони є чудовим джерелом антиоксидантів, які зміцнюють імунну систему, особливо бета-криптоксантину та лютеїну. Тепло руйнує клітинні стінки, завдяки чому організм легше засвоює їх.
Капуста (брокколі, цвітна, брюссельська). В процесі приготування підвищується рівень індолу, сполуки, яка знижує ризик раку.
Можна вивести приблизне правило: сирі овочі зберігають більше термочутливих або водорозчинних поживних речовин, таких як вітаміни групи В і вітамін С, а їх приготування робить інші речовини, такі як каротиноїди, більш засвоюваними.
Зверніть увагу - хоча варіння варіння означатиме, що деякі речовини вимиваються у воду, це можна зменшити, не очищаючи овочі. Краще зробіть це після приготування. І використовуйте якомога менше води — наприклад, запечіть або приготуйте на пару.
Зрештою, порівнювати поживні речовини в сирих і приготованих овочах дуже складно. Найкращим підходом є їсти різні фрукти та овочі - і їсти як свіжими, так і приготованими різними способами. Це гарантує, що ви отримуєте весь комплекс поживних речовин.

Їжа для старіння: глікація — процес карамелізації тканин, як та чим його запускають люди.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!