RU UA
1

Шкода та користь вживання цвітної капусти

Здоров'я 12:11 - 19 вересня 2022

Розповідаємо, які позитивні та негативні ефекти для здоров'я організму несе вживання цвітної капусти

Качан цвітної капусти на дошці для нарізання

Міцний імунітет та знижений ризик раку: побічні ефекти вживання цвітної капусти, про які ви не знали/Фото: Louis Hansel/Getty Images

Популярність цвітної капусти стрімко зростає у всьому світі. Цей багатий поживними речовинами овоч додають у будь-які страви: від піци та рису й навіть до печива. Розповідаємо, які корисні та шкідливі ефекти для здоров'я несе регулярне вживання цього продукту.

Деталі

Завдяки своєму нейтральному смаку та універсальності, цвітна капуста є природним доповненням до багатьох улюблених рецептів. Цей продукт стане чудовим рішенням для тих, хто намагається зменшити споживання вуглеводів, збільшити споживання клітковини або обмежити калорії.

Мало того, що цвітна капуста містить мало калорій і є природним джерелом важливих вітамінів і мінералів, таких як вітамін С і кальцій, вона також містить такі корисні фітохімічні речовини, як хлорофіл.

Ми вже знаємо, що цвітна капуста є улюбленим овочем для тих, хто худне, завдяки високому вмісту клітковини та низькій калорійності. Але для інших є деякі маловідомі наслідки вживання цього популярного овоча, про які кожен має знати, перш ніж йти у магазин за продуктами.

Знижує ризик виникнення деяких видів раку

Фото: Eric Prouzet/Unsplash

Багато людей вживають цвітну капусту як їжу з низьким вмістом вуглеводів і калорій, яка сприяє схудненню, але споживання цього овоча має інші переваги, окрім того, що дає можливість влізти у вузькі джинси.

Цвітна капуста містить антиоксидант під назвою індол-3-карбінол. Цей антиоксидант пов’язаний зі зниженням ризику розвитку раку репродуктивної системи як у чоловіків, так і у жінок (наприклад, раку молочної залози та простати).

Інший компонент, який міститься у цвітній капусті, називається сульфорафан, також пов’язаний зі зниженням ризику розвитку деяких видів раку.

Підвищує газоутворення

Як і всі хрестоцвіті овочі (наприклад, брокколі та брюссельська капуста), цвітна капуста містить складний цукор рафінозу. Людському організму важко розщепити цей цукор, і, своєю чергою, він неперетравленим потрапляє до товстого кишечника, де його ферментують бактерії, що може призвести до газоутворення та здуття живота.

Зменшує ефект ліків, які розріджують кров

Фото: Louis Hansel/Unsplash

Більшість людей знають, що під час прийому ліків, що розріджують кров, слід стежити за споживанням продуктів, які природно містять вітамін К, щоб уникнути небажаної взаємодії. У деяких випадках прийом занадто великої кількості вітаміну К за непослідовним графіком може призвести до того, що доза препарату для розрідження крові не спрацює, підвищуючи ризик розвитку небезпечного тромбу.

У той час як зелені листові овочі сумно відомі тим, що вони багаті на вітамін К, цвітна капуста також містить цю поживну речовину, що підтримує утворення тромбів. Якщо ви приймаєте засіб для розрідження крові, захоплення цвітною капустою може призвести до шкідливого ефекту.

Допомагає почуватися ситим

Популярність цвітної капусти полягає в тому, що вона чудово підходить для схуднення. Оскільки це їжа з низьким вмістом вуглеводів, калорій, жиру та високим вмістом клітковини, вона відповідає майже всім вимогам, коли йдеться про їжу для схуднення.

Клітковина особливо важлива для схуднення, оскільки вживання її в достатній кількості пов’язано з підвищенням відчуття насичення, що може призводити до того, що людина їсть менше в довгостроковій перспективі.

Не рекомендується, якщо в організмі дефіцит йоду

Фото:  Sheila Joy/Unsplash

Цвітна капуста містить безліч фітонутрієнтів, які приносять неймовірну користь для здоров’я. Однак одна з таких фітонутрієнтів виробляє молекули під назвою ізотіоціанати, які можуть перешкоджати засвоєнню йоду в тих, хто споживає низький рівень йоду в їжі, особливо якщо хрестоцвіті овочі, такі як цвітна капуста, споживаються у великих кількостях.

Однак, якщо дефіциту йоду немає, ризику немає. В одному дослідженні ті, хто їв 5 унцій вареної брюссельської капусти (ще одне джерело ізотіоціанатів) щодня протягом чотирьох тижнів, не призвели до гіпотиреозу (хвороба щитовидної залози).

Зміцнює імунну систему

З’ївши одну цілу головку цвітної капусти, людина отримує в чотири рази більше рекомендованої кількості вітаміну С. А оскільки ця поживна речовина пов’язана з підтримкою імунітету, насолода цвітною капустою з рисом у поєднанні з цитрусовим смузі може дати організму необхідну імунну підтримку під час застуди та сезону грипу.

Існують продукти, які вважаються найкращими друзями прихильників правильного способу життя. Вони справді дуже корисні, проте свою популярність ці продукти набули завдяки маркетологам. Раніше ми розповідали, чим замінити дорогі продукти.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин