Що потрібно знати про вітамін Е
Лікар-гастроентеролог розповіла, коли потрібно пити добавку та чим небезпечне передозування

Фото з pexels.com
Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, що пацієнти мають знати про вітамін Е. Вона зазначила, що цей вітамін існує у восьми хімічних формах, які мають різні рівні біологічної активності. Єдиною формою, яка відповідає потребам людини, є альфа-токоферол.
Деталі
Вітамін Е є жиророзчинною сполукою, яка захищає клітинні мембрани від окислення та руйнування, і не синтезується в організмі. Відповідно при порушенні всмоктування жирів (яке може спостерігатись на тлі патології, підшлункової залози, кишківника, жовчного міхура та печінки, целіакії, муковісцидозу, тощо), може знизитися і надходження вітаміну Е з продуктами харчування.
При дефіциті вітаміну Е виникають порушення зору, слабкість, відчувається зменшення сили в мʼязах, оніміння кінцівок, порушення координації, сухість шкіри, з’являється пігментація.
Але і надмірно споживати цю добавку не варто, адже може з’явитися діарея, блювання, здуття, підвищення артеріального тиску. Довгострокова безпека прийому високих доз вітаміну Е викликає сумніви, адже є дані про можливе збільшення смертності та частоти серцевої недостатності при тривалому застосуванні вітаміну Е (400 МО або більше) у пацієнтів з хронічними захворюваннями.
Раніше ми писали про те, чи ефективний питний колаген проти старіння шкіри.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!