ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Розкриваємо тему яєць: готувати чи пити сирі?

Здоров'я 11:28 - 25 березня 2024

Приготовані яйця полегшують перетравлення деяких поживних речовин

Білок у сирих яйцях також може перешкоджати доступності мікроелемента біотину

Білок у сирих яйцях також може перешкоджати доступності мікроелемента біотину

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Чи знали ви, що приготовані яйця безпечніші для споживання і полегшують перетравлення деяких поживних речовин?

Одним із прикладів цього є білок яйця. Під час нагрівання він стає більш засвоюваним – 91% білка у варених яйцях, у порівнянні з 51% у сирих.

Вважається, що тепло викликає структурні зміни в яєчних білках.

У сирих яйцях великі білкові молекули відокремлені одна від одної та згорнуті в складні, звивисті структури. Термообробка розриває слабкі зв’язки, які утримують їх форму. Потім білки утворюють нові зв’язки з іншими білками навколо них. Ці нові зв’язки у приготованому яйці легше засвоюються організмом. Ви можете побачити ці зміни, коли яєчний білок перетворюється з густого гелю на твердий.

Отже, випити п’ять сирих яєць, як це зробив знаменитий Сильвестр Сталлоне у фільмі «Роккі», — не найефективніший спосіб нагодувати м’язи білком, оскільки білок не засвоїться належним чином.

Білок у сирих яйцях також може перешкоджати доступності мікроелемента біотину.

Біотин, або вітамін Н, є важливою поживною речовиною, яка виконує безліч функцій в організмі, використовується в обміні жирів і вуглеводів, важливий для здоровʼя волосся, шкіри та нігтів.

У сирих яйцях білок, який називається авідин, зв’язується з біотином, що перешкоджає його всмоктуванню в кишечнику. При вживанні в їжу сирих білків можуть навіть розвиватися явища дефіциту біотину. Однак термообробка викликає структурні зміни авідину, завдяки цьому біотин легше засвоюється.

Але в той же час тривале приготування може пошкодити інші поживні речовини – наприклад, знижується вміст вітаміну А та певних антиоксидантів. При цьому менший час приготування (навіть за високих температур) зберігає більше поживних речовин.

Тому, незважаючи на те, що приготування яєць може зменшувати деякі поживні речовини, яйця все одно залишаються дуже багатим джерелом вітамінів і антиоксидантів.

Кетодієта: переваги та недоліки. Які є ризики? (ІНФОГРАФІКА).

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин