ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Скільки трансжирів споживають українці?

Здоров'я 11:47 - 25 квітня 2024

Смертельна небезпека трансжирів. Що з цим робити?

Як контролювати норму вмісту ТЖК у продуктах? "Лідери-порушники": серед вуличної їжі та серед магазинних продуктів

Як контролювати норму вмісту ТЖК у продуктах? "Лідери-порушники": серед вуличної їжі та серед магазинних продуктів

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Безпека харчових продуктів в Україні: дослідження ВООЗ. Нещодавно експерти ВООЗ опублікували результати свого пілотного дослідження (проєкт FEEDCities) щодо вмісту трансжирів, натрію та калію у найпоширеніших харчових продуктах в Україні. Адже нездорове харчування пов’язане з ризиками для здоров’я та передчасною смертю від хвороб. Так, в Європі ймовірність передчасної смерті від серцево-судинних захворювань (ССЗ)становить 7,8%, в Україні – 14,8%.

Смертельна небезпека трансжирів

Трансжирні кислоти (ТЖК) містяться у м’ясі та молоці – це природні ТЖК, промислові трансжири виробляють шляхом гідрогенізації рослинних олій. В результаті олії стають твердими і їх додають до харчових продуктів (цукерки, випічка, снеки, морозиво тощо) під час приготування.

Споживання ТЖК пов’язане з рівня тригліцеридів, ризиком атеросклерозу, ризику розвитку ССЗ та ризику виникнення системногозапалення – причини більшості хронічних хвороб.С

NB! Споживання 2,2 г промислових ТЖК на день ризик померти від ССЗ на 20-32%.

Що з цим робити?

Єдиний захист – суворе обмеження вмісту ТЖК у харчових продуктах. У понад 40 країнах світу це прийнято на законодавчому рівні: норма вмісту ТЖК у продукті – до 2% від загальної кількості жиру. В Україні з 2020 року також впроваджено граничні норми ТЖК – 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів у продукті.

Як контролювати норму вмісту ТЖК у продуктах?

Проєкт FEEDCities стартував у 2023 році у Львові. Проаналізувавши зразки продуктів, відібраних у супермаркетах та закладах громадського харчування, у понад 30% з них, виявили понаднормові ТЖК.

"Лідери-порушники":

  • серед вуличної їжі – піца, паніні, донери, фалафель, круасани, тістечка;
  • серед магазинних продуктів – торти, печиво, молочні десерти, морозиво, заморожені напівфабрикати, маргарин, сири та перероблене м’ясо.

Щоб виправити ситуацію в Україні та світі, ВООЗ запровадила програму відмови від використання ТЖК – REPLACE. Наразі на це спромоглися п’ять держав. Решта – перебувають на різних етапах втілення цієї мети.

Чому болить лікоть? Як здолати цей біль?

Джерело: wearesim

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин