ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як варто харчуватись при інсулінорезистентності – лікар ендокринолог та дієтолог Тетяна Луговська

Здоров'я 13:15 - 15 травня 2024

Що можна? Що не можна? Давайте розбиратися разом

Як варто харчуватись при інсулінорезистентності – лікар ендокринолог та дієтолог Тетяна Луговська

Як варто харчуватись при інсулінорезистентності/Фото: pexels

Інстаграм лікаря Тетяни Луговської – https://www.instagram.com/doctor_lugovska/

Інсулінорезистентність – це стан предіабету. Тобто цукровий діабет ще не настав, але ви семимильними кроками у стрибку до нього йдете. Стан інсулінорезистентності потребує негайних заходів.

Інсулінорезистентність може протікати без симптомів протягом довгого часу, тому її можна виявити лише через спеціальні тести. Проте деякі ознаки та симптоми можуть натякати на інсулінорезистентність.

Збільшений апетит і почуття голоду. Інсулінорезистентність може призводити до нестабільного рівня цукру в крові, що може збільшити апетит і призвести до почуття голоду навіть після прийому їжі.

Збільшена вага. Інсулінорезистентність часто співпадає з надмірною вагою або ожирінням.

Інтенсивна спрага. Люди з інсулінорезистентністю можуть відчувати постійну спрагу, особливо якщо вони мають збільшену кількість цукру в крові.

Втома та виснаженість. Зміни в рівні цукру в крові можуть призводити до втоми та виснаженості.

Проблеми з концентрацією та пам'яттю. Інсулінорезистентність може впливати на функції мозку, що може призводити до проблем з концентрацією та пам'яттю.

Якщо ви помічаєте ці симптоми або маєте підвищений ризик інсулінорезистентності через спадковість або інші фактори ризику, рекомендується звернутися до лікаря для діагностики.

Що можна? Що не можна? Давайте розбиратися разом

Не можна

Часто харчуватися. Кожен прийом їжі – це викид інсуліну та додаткове навантаження на бета-клітини підшлункової залози, які його виробляють.

Можна

Дотримуватись триразового принципу харчування без перекусів.

Можливий раціон з дворазовим або одноразовим прийомом їжі (якщо вам так зручно і відсутні протипоказання з боку шлунково-кишкового тракту).

Не можна

Цукровмісні продукти у великій кількості (цукор, мед, цукерки, шоколад, солодкі фрукти – банани, персики, виноград). Тим більше в самостійний прийом їжі або перекушування. Ці продукти різко підвищують інсуліновий та глікемічний індекси.

Можна

Цукровмісні продукти включати до загального раціону після повноцінного та збалансованого прийому їжі. Наприклад обід: каша, м'ясо або риба, салат, 1/8 стандартної плитки шоколаду або 1/2 банана, 2 середнього розміру мандарини.

Не можна

Продукти "для діабетиків" – це маркетинговий хід! Насправді ці продукти також підвищують рівень глюкози.

Можна

Вживати здорову їжу – м'ясо, рибу, яйця, овочі, зелень, несолодкі фрукти, бобові тощо. Перевагу краще віддавати нескладним, монокомпонентним стравам.

Не можна

Солодкі напої – соки, фреші, компоти з цукром, алкоголь, газовані напої тощо. Це рідкий цукор, який посилює інсулінорезистентність і наближає настання діабету.

Можна

Чай, кава, морси без цукру, чиста вода.

Не можна

Мало пити чисту воду. Відсутність достатньої кількості води призводить до застою лімфи, організм перетворюється на "стояче болото", що сприяє зростанню кілограмів та наближає цукровий діабет та інші захворювання.

Можна

Пити достатньо чистої води протягом дня з розрахунку 30-40 мл на кожний кг маси тіла.

Раніше ми розповідали, як відновити власну енергію: поради лікаря Тараса Жиравецького.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин