Вуглеводи: хороші чи погані? Які хороші джерела вуглеводів?
Вуглеводи необхідні, щоб добре працювати, але також можуть сприяти збільшенню ваги та діабету 2 типу

Клітковина є винятком. Вона не забезпечує енергією безпосередньо, але живить корисні бактерії в кишківнику
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Кількість вуглеводів, яку ми маємо споживати, є темою, яка дуже обговорюється. Вони необхідні, щоб добре працювати, але також можуть сприяти збільшенню ваги та діабету 2 типу. Хоча є вагомі аргументи з обох сторін, не можна заперечувати, що нашому організму для нормальної роботи потрібні вуглеводи.
Основними видами харчових вуглеводів є:
- цукор
- крохмаль
- клітковина
Більшість вуглеводів розщеплюються або перетворюються на глюкозу, яку можна використовувати як енергію. Їх також можна перетворити на жир (збережену енергію) для подальшого використання.
Клітковина є винятком. Вона не забезпечує енергією безпосередньо, але живить корисні бактерії в кишківнику.
Замість того, щоб думати про вуглеводи як про «хороші» або «погані», зосередьтеся на їх якості. Не всі вуглеводи однакові!
Хороші джерела вуглеводів:
- Овочі. Усі. Найкраще щодня їсти різні
- Цілі фрукти та ягоди
- Бобові
- Зернові продукти. Обирайте справді цільні зерна, наприклад гречка, коричневий рис, цільнозерновий хліб тощо
- Картопля, батат
Вони містять багато поживних речовин і клітковини, не спричиняють значних коливань рівня цукру в крові та насичують протягом тривалого часу.
А от рафіновані вуглеводи надають швидку енергію, але після підйому дуже швидко наступає зниження – і голод повертається
Таким чином, вони провокують переїдання та сприяють розвитку ожиріння і метаболічних захворювань. Крім того, їм не вистачає багатьох необхідних поживних речовин – клітковини, вітамінів, мінералів, які видаляються в процесі обробки. Іншими словами, це «порожні» калорії.
До них належать:
- Солодкі напої
- Білий хліб, випічка з білого борошна
- Білий рис та інші злаки з видаленою оболонкою
- Сухі сніданки
- Всі продукти з доданим цукром (будь-яким, включаючи сироп фруктози, кукурудзяний сироп та ін.)
- Магазинні закуски, такі як чіпси, снеки
- Фастфуд
Ці продукти варто розглядати більше як виняток, а не норму у вашому раціоні. Поступово зменшуючи їх споживання, ви помітите, що бажання до них стає все менше і менше.

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!