ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Чому не можемо втриматися від солодкого? Реальні причини

Здоров'я 08:37 - 27 травня 2024

Після напруженого дня рука сама тягнеться до цукерок або печива

Чому так важко втриматися від спокуси зʼїсти щось солодке?

Чому так важко втриматися від спокуси зʼїсти щось солодке?

Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.

Деталі

Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.

Всі ми знайомі з цим відчуттям: після напруженого дня рука сама тягнеться до цукерок або печива. Чому так важко втриматися від спокуси зʼїсти щось солодке?

  • Сила звички

Однією з найпоширеніших причин є формування звички. Хоча було б приємно вірити, що винні виключно дефіцит поживних речовин або гормони, але наше середовище та звички мають великий вплив.

  • Емоцї та стрес

У короткостроковій перспективі цукор впливає на нейромедіатори «гарного самопочуття» організму – серотонін і дофамін, які підвищують енергію та покращують настрій. Цей миттєвий стимул викликає позитивну асоціацію з цукром, що може бути використано як форма полегшення в стресових ситуаціях.

  • Недоїдання

Надмірне обмеження калорій може змусити організм шукати енергію, а найшвидше її отримати саме з солодкого.

  • Незбалансований раціон

В першу чергу це недостатність білку та клітковини. Білок є найбільш ситною поживною речовиною, і він відіграє важливу роль у регуляції рівня інсуліну та цукру. А наявність клітковини в овочах та цільних злаках допомагає уповільнити всмоктування цукру, що запобігає його стрибкам в крові.

Тяга до солодкого також може бути спричинена дефіцитом вітамінів та мікроелементів – магнію, хрому, вітамінів групи В.

  • Цукрові гойдалки

Після споживання простих вуглеводів рівень цукру в крові може стрімко підвищуватися, викликаючи вироблення інсуліну для його нормалізації. Відповідь підшлункової залози може бути настільки енергійною (особливо при інсулінорезистентності), що рівень цукру стає ще нижчим, ніж до їжі. Це може викликати голод або бажання споживати ще більше вуглеводів, зокрема солодкого.

  • Коливання гормонів

Поряд з інсуліном, є ще деякі гормони, зміни яких є потенційними причинами. Наприклад, під час стресу організм виділяє кортизол, який стимулює вироблення греліну, що підвищує апетит.

Крім того, зміни рівнів естрогену та прогестерону під час менструального циклу викликають тягу до солодкої їжі перед менструацією через вплив на метаболізм глюкози та чутливість до інсуліну.

  • Недостатність сну

Також є формою стресу для організму. Коли ви недосипаєте, ваш мозок підкаже швидкі способи почуватися краще, як-от зʼїсти смаколик.

МРТ без міфів: запитання експерту. Чи заважають металеві коронки?

Джерело: _food_association

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин