Захисник клітин та друг молодості. Вітамін Е
Токоферол – це не одна сполука, а цілих вісім

Чому він такий особливий?
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Чи знаєте ви, що вітамін Е, відомий ще як токоферол – це не одна сполука, а цілих вісім? Але для нашого організму найважливішим є альфа-токоферол.
Чому він такий особливий:
Є унікальним антиоксидантом
Захищає наші клітини, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали, які підвищують ризик розвитку хронічних захворювань.
Захищає від утворення тромбів, покращує кровообіг та зменшує запалення, що робить його потужним захисником нашого серця.
Вітамін Е – не заміна лікам, що розріджують кров
Поліпшує здоровʼя очей, знижуючи ризик вікових захворювань, таких як катаракта та вікова макулярна дегенерація
Зміцнює імунітет, допомагаючи організму боротися з інфекціями та запаленнями.
Захищає шкіру від пошкоджень, допомагаючи їй виглядати більш здоровою. Завдяки своїм антиоксидантним властивостям, вітамін Е може запобігти передчасному старінню шкіри, а також зменшити прояви акне та інших запальних процесів.
Покращує когнітивні функції, включаючи памʼять, концентрацію та здатність до навчання, та профілактує вікові когнітивні розлади
Впливає на фертильність, забезпечуючи нормального функціонування яєчників та покращуючи якості сперми
Потреби організму можна легко задовольнити за допомогою їжі. Продукти, багаті вітаміном Е, включають:
- рослинні олії
- горіхи і насіння
- авокадо
- деякі фрукти – манго, ківі
- овочі зеленого кольору, особливо брокколі та шпинат
А от збільшувати рівень вітаміну Е за допомогою добавок у високих дозах — не найкраща ідея. Оскільки цей вітамін є жиророзчинним, він може накопичуватися в тканинах і печінці, що збільшує ризик передозування. Верхня межа вітаміну Е була встановлена для дорослих 1000 мг на день (1465 МО) будь-якої форми токоферолу.
Слід уникати добавок з вітаміном Е, якщо у вас є:
- дефіцит вітаміну К
- розлади згортання крові
- цукровий діабет
- інфаркт або інсульт в анамнезі
- захворювання печінки
- пігментний ретиніт
Також не можна вживати добавки з вітаміном Е, якщо ви приймаєте антикоагулянти, варфарин, аспірин або статини, оскільки це може збільшити ризик кровотечі. Завжди консультуйтеся з лікарем щодо вживання добавок, щоб забезпечити найкращий підхід до збереження свого здоров’я.

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!