Протизапальні суперфуди. Запалення — невидимий ворог нашого здоров’я
Цей ворог тихо підкрадається і провокує серйозні захворювання

Але в наших силах боротися з ним
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Запалення часто є невидимим ворогом нашого здоров’я, що тихо підкрадається і провокує серйозні захворювання. Але в наших силах боротися з ним!
Додаючи певні продукти до свого раціону, ви можете значно зменшити ризик хронічного запалення та підтримати здоров’я на довгі роки.
Ягоди. Містять антоціани – речовини, які не тільки надають їм колір, а й борються із запаленням. А виноград – ще й чудове джерело ресвератролу, який має багато переваг для здоровʼя.
Жирна риба (лосось, сардини, оселедець, скумбрія). Чудове джерело омега-3 жирних кислот – EPA і DHA. Організм перетворює їх на резолвіни та протектини, які активно зменшують запалення.
Оливкова олія першого віджиму. Ефект олеокантала, антиоксиданту, який міститься в ній, порівнюють з протизапальними препаратами, такими як ібупрофен.
Авокадо. Це не просто джерело корисних для серця мононенасичених жирів. Також в складі є антиоксиданти – каротиноїди та токофероли, які знижують ризик розвитку раку і серцево-судинних захворювань.
Зелений чай. Відомий своїми антиоксидантними властивостями, містить епігалокатехін-3-галлат (EGCG), який пригнічує запалення, знижуючи вироблення прозапальних цитокінів і захищаючи ваші клітини від пошкодження.
Помідори. Мають високий вміст лікопіну – антиоксиданту з вражаючими протизапальними властивостями. Приготування помідорів в олії може допомогти вам засвоїти ще більше лікопіну. Це тому, що лікопін є каротиноїдом, поживною речовиною, яка краще засвоюється з джерелом жиру.
Брокколі. Багата сульфорафаном – антиоксидантом, який допомагає знизити рівень цитокінів, молекул, що викликають запалення.
Перець. Багатий вітаміном С і антиоксидантами з потужною протизапальною дією. Болгарський перець містить кверцетин, а перець чилі – синапінову кислоту та ферулову кислоту, які зменшують хронічне запалення.
Гриби. Багаті селеном, міддю та вітамінами групи В, а також фенолами, які забезпечують потужний протизапальний захист.
Чорний шоколад і какао. Флаваноли відповідають за протизапальну дію шоколаду та допомагають підтримувати здоров’я ендотеліальних клітин, які вистилають ваші артерії.

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!