Рекомендації щодо харчування вагітних з діабетом. Декілька питань експерту
При гестаційному діабеті потрібно дотримуватись якоїсь особливої дієти?

Як харчуватися й скільки пити при ГЦД? Яким продуктам віддати перевагу? Які продукти слід обмежити при ГЦД? Чи можна голодувати при ГЦД?
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Рубрика декілька питань експерту, відповідає лікар-ендокринолог, дієтолог, к. мед. н. Ольга Орлик.
При гестаційному діабеті потрібно дотримуватись якоїсь особливої дієти?
- Харчування є основою лікування гестаційного цукрового діабету (ГЦД), адже рівень цукру крові напряму залежить від того, що їсть вагітна. Загальні принципи харчування подібні до раціону при цукровому діабеті 2-го типу, тобто головна мета: прибрати з повсякденного раціону солодкі продукти та напої, кондитерські вироби та вироби з білого борошна.
Як харчуватися й скільки пити при ГЦД?
І половина вагітності:
• Харчування – 4 рази на добу,
• Споживання рідини – 1–1,2 літра на добу.
ІІ половина вагітності:
• Харчування – 4-5 разів на добу,
• Споживання рідини – до 1 літра на добу.
Кількість калорій також важлива. У відсотковому співвідношенні добову норму калорій слід розподілити наступним чином:
• сніданок 25% від добової калорійності,
• другий сніданок – 25%,
• обід – 35%,
• вечеря – 15%.
Яким продуктам віддати перевагу?
- Вагітні потребують більше білка, аніж зазвичай. Адже білок – наш «будівельний матеріал», необхідний для росту плода, матки, плаценти, молочних залоз.
Розрахунок білка залежить від фактичної маси тіла жінки й потреба у ньому зростає протягом вагітності:
у 1-й половині вагітності: 0,75 г на 1 кг ідеальної маси тіла (ідеальна – це зріст у см мінус 110) + 10 г на добу (для жінки вагою 70 кг це приблизно 60 г білка/добу).
У 2-й половині вагітності до розрахованої норми додають ще 30 г (тобто при вазі 70 кг – в середньому 80-90 г білка на добу.
Головним джерелом білка (65%) мають бути продукти тваринного походження: нежирне м’ясо (курка, індик, кролик, нежирна свинина), риба, білок яйця та кисломолочні продукти.
Рослинні білки містяться в бобових продуктах.
За одну трапезу засвоюється лише 30 грамів білка. Наприклад, 100-150 г готової м’ясної, рибної страви або 100-150 г кисломолочного сиру, 4-5 яєць (споживати яйця рекомендовано 1-2 штуки на день).
(!) Найкращим гарніром до білкових продуктів є овочі. Вони є джерелом клітковини та мікроелементів, а також значно полегшують перетравлення білка.
Жири – до 70-80 грамів на добу:
40-45% – молочні жири: вершкове масло, молоко, сметана;
35-45 % – рослинні жири. Джерела поліненасичених жирних кислот та вітаміну Е необхідні для розвитку нервової системи плода: риба холодних морів та океану, волоські горіхи та арахіс, лляне масло, печінка, яєчний жовток.
Вуглеводи забезпечують щодня понад 50% енергії.
• Фрукти та ягоди (натуральні та морожені).
• Харчові волокна (овочі, зерно грубого помелу, гречка та вівсянка).
Які продукти слід обмежити при ГЦД?
Якщо й говорити про обмеження, то головний його принцип – зменшення простих вуглеводів та доданого цукру. Слід різко обмежити споживання: білого рису, манки, солодких напоїв, сухофруктів, жирних соусів та кремів, кондитерських виробів та виробів з борошна.
Чи можна голодувати при ГЦД?
- Однозначно, ні! Голодування під час вагітності, як і при гестаційному діабеті протипоказане!
Як бачите, рекомендації прості й зрозумілі. Ви ж зможете дотримуватися їх заради свого здоров'я та здоров'я свого малюка?
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!