Здоровому харчуванню навчатимуть у школах: що відомо?
Нераціональне харчування є причиною 20% передчасних смертей у світі

Здорові харчові уподобання дітей – відповідальність дорослих! Держава пропонує зробити 5 кроків до здорового харчування
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
- Наші «нездорові» реалії щодо харчування
...Нераціональне харчування є причиною 20% передчасних смертей у світі, - нагадують у Центрі громадського здоров’я (ЦГЗ) МОЗ України.
Так, наприклад, за даними досліджень, українці споживають замало овочів – 1,3 порції замість 5 та фруктів – 1,5 порції замість 5. Натомість солі та цукру – більше за здорову норму – 12,6 г/добу замість менш ніж 5 г солі та майже 45 г цукру замість рекомендованих менш як 25 г для дорослої людини.
- Здорові харчові уподобання дітей – відповідальність дорослих!
У 2020 році в Україні розпочато реформу системи харчування у закладах освіти. Йдеться не лише про технологічні процеси, якість продуктів, що закуповуються для освітніх закладів, обладнання харчоблоків тощо. Отже, автори реформи запланували комплекс заходів, але найперше та найскладніше – це формування здорових харчових звичок у дітей. Адже саме цю модель харчування діти, як правило, беруть у своє доросле життя, а потім навчають їй своїх дітей, а ті своїх і так далі. Тож, щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Спеціалісти ЦГЗ зауважують на декількох очевидних переваг здорового харчування:
- діти, які правильно харчуються, менш схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету;
- збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще навчатися;
- раціональне харчування допомагає краще впоратися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії;
- здорове харчування — це основа не лише фізичного, а й психічного здоров’я та добробуту дитини.
- Держава пропонує зробити 5 кроків до здорового харчування
...ЦГЗ МОЗ України за підтримки Бюро ВООЗ в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування запускає освітню ініціативу «П'ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей, - повідомляють у ЦГЗ.
100 загальноосвітніх шкіл стануть майданчиками для поширення знань і формування корисних харчових звичок серед учнів. Проєкт реалізовуватиметься у семи областях України: Київська, Черкаська, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Чернівецька та Хмельницька за активної підтримки обласних Центрів контролю та профілактики хвороб.
- Як реалізовуватиметься проєкт
Освітня кампанія складається з веселих та цікавих занять, що допомагатимуть дітям дізнатися, як робити правильний вибір щодо харчових продуктів та активного способу життя замість «залипання» у гаджетах.
Тож, в добрий час! Насамкінець зауважимо: ефективність цієї ініціативи стане у разі вищою, якщо до неї активно приєднаються батьки.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!