Вживання яєць може покращити пам'ять – дослідження
Всіма улюблений продукт для сніданку не тільки дає змогу розпочати ранок гарно

Вживання яєць може покращити пам'ять – дослідження / Фото: Pixabay
Коли мова заходить про наш раціон, ми часто чуємо про продукти, які корисні для нашого тіла, але як щодо нашого мозку? Окрім корисних для мозку продуктів, таких як листова зелень, риба та чорний шоколад, нещодавнє дослідження пролило світло на ще одного несподіваного героя в боротьбі з когнітивним погіршенням: Яйця. Виявляється, цей універсальний продукт для сніданку може бути ключем до збереження гостроти нашого розуму з віком, впливаючи на все - від пам'яті до здатності засвоювати нові знання.
Результати дослідження
Згідно з дослідженням, опублікованим у серпні 2024 року в журналі Nutrients, вчені виявили переконливий зв'язок між споживанням яєць і когнітивними функціями у літніх учасників, особливо у жінок. Ті, хто вживав щонайменше два-чотири яйця на тиждень, протягом чотирьох років демонстрували повільніше зниження когнітивних здібностей порівняно з тими, хто уникав яєць. Люди, які часто їдять яйця, також мали вищі показники семантичної пам'яті та виконавчої діяльності, що означає кращу пам'ять, адаптивність та вміння вирішувати проблеми.
Чому яйця корисні для здоров'я мозку
Що ж робить яйця такими особливими? Почнемо з того, що вони містять поживні речовини, які мають вирішальне значення для здоров'я мозку, включаючи вітаміни B6 і B12, фолат і холін. І хоча холін може бути однією з найменш впізнаваних поживних речовин у цьому списку, він насправді є джерелом енергії для роботи мозку. Він відіграє ключову роль у виробленні ацетилхоліну, нейромедіатора, який є життєво важливим для пам'яті та навчання. Рекомендована добова норма споживання холіну для жінок становить близько 425 мг, а одне велике яйце містить близько 147 мг холіну, що робить його одним з найкращих доступних дієтичних джерел (м'ясні субпродукти, певні види грибів та соя також є чудовими варіантами).
Проте користь яєць не обмежується лише холіном. Вони також багаті на каротиноїди, включаючи лютеїн і зеаксантин, які відіграють важливу роль у здоров'ї очей. Нові дослідження показують, що ці поживні речовини також можуть мати захисну дію на клітини мозку, потенційно знижуючи ризик погіршення когнітивних функцій і сповільнюючи прогресування хвороби Альцгеймера.
Коли мова йде про старіння, завжди важливо підтримувати збалансоване харчування та здоровий спосіб життя. Регулярні фізичні вправи, розумова стимуляція та соціальна активність є важливими компонентами когнітивного здоров'я, але додавання яєць до вашої тарілки - це, безумовно, смачний спосіб підбадьорити ваш мозок. Тож, незалежно від того, чи любите ви їх у вигляді яєчні, пашот або запеченими у вигляді солодкого десерту, знайте, що яйця - це не просто основний продукт харчування, вони можуть бути захистом для вашого мозку.
Нещодавно ми розповідали, чим відрізняється кабачок від цукіні.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!