У чому відмінності між кабачком та цукіні

Здоров'я 22:01 - 29 липня 2022

Цукіні та кабачки походять з одного сімейства – гарбузові. У чому різниця між двома цими овочами та про їх користь, читайте у матеріалі

У чому відмінності між кабачком та цукіні

Різниця між цукіні та кабачками / Фото: Getty Images

Багато хто плутає цукіні та кабачки, а хтось і взагалі вважає ці овочі одним і тим же продуктом. Часто ці найменування використовують як синоніми, але між цими овочами є різниця. У чому полягає, розглянемо у нашому матеріалі.

Що це за овочі та з чим їх їдять?

Насправді цукіні є одним із видів кабачка, який у свою чергу, визнаний різновидом гарбуза. Кабачок завезли до Європи з Америки кілька століть тому, а цукіні вивели італійські селекціонери. Хоча ці овочі і мають схожий вигляд, але різниця в них все ж таки є.

Цукіні

Цей невеликий овоч довгастої форми популярний у країнах. Саме звучання “цукіні” має італійське коріння, що означає гарбуз/кабачок.

Кабачок

Однорічна трав'яниста рослина роду гарбуза сімейства гарбузових походить з Центральної та Південної Америки, звідки був завезений до Передньої Азії та Середземномор'я.

Чим цукіні відрізняються від кабачків?

Ці два овочі хоч і походять з одного сімейства і зовні відносно схожі, але мають досить суттєві відмінності. Так як у нас шинок користується більшою популярністю, ніж його брат цукіні, далеко не всі знають, за якими ознаками їх можна відрізнити.

Зовнішній вигляд

Як відрізнити кабачки від цукіні / Фото: Getty Images

Цукіні росте кущем, а стеблини кабачка розстилаються по землі.

ХарактеристикаЦукініКабачок
КолірЗазвичай він має зелене, чорне, а іноді і жовте забарвлення. Колір не обов'язково однорідний, можуть траплятися строкаті екземпляри в смужку або цятку.Шкірка має світле забарвлення, але переважно зеленуватий, жовтий або білий.
ШкіркаМ'яка та ніжна, не потребує очищення.Жорстка та товста, найчастіше її треба видаляти перед готуванням.
РозмірМожуть виростати до 15 сантиметрів завдовжки.Плоди можуть виростати до великих розмірів, як у довжину, так і в ширину. Залежно від сорту бувають і маленькі круглі екземпляри.
НасінняМаленькі та практично непомітні, їх не обов'язково вирізати перед додаванням до страви.Великі перед приготуванням їх краще видаляти з овочів.

Смакові якості

Продукти також відрізняються і за смаком. Кабачки у сирому вигляді практично не вживають. Через щільну м'якоті цей продукт краще піддавати термічній обробці. Їх зручно гасити та варити.

Цукіні досить часто використовують у необробленому вигляді. Причина у надзвичайно ніжному смаку овочів. М'якуш не такий жорсткий, як у кабачка. Її можна вживати в сирому вигляді в салатах і закусках і її не обов'язково піддавати варінню, смаженню або гасіння.

Корисно вживати здорові кабачки та цукіні. За наявності нальоту або гнилі на плодах ці продукти заборонені до застосування.

Склад та калорійність

Різниця між цукіні та кабачками / Фото: Getty Images

Ці продукти за змістом мають практично однаковий склад.

Основні вітаміни, які містяться в цукіні та кабачках:

  • вітамін С;
  • вітамін РР;
  • вітамін В1;
  • вітамін В2;
  • вітамін В6;
  • каротин;
  • залізо;
  • калій.

Мабуть, єдина відмінність у складі цукіні – наявність більшої кількості вітаміну С. Калорійність кабачка становить 23 кілокалорії на 100 грамів. Цукіні має енергетичну цінність ще менше – 16 кілокалорій на 10 г.

Корисні властивості

Обидва види овочів мають багато корисних властивостей:

  • низька калорійність дає можливість вживати їх на дієті та при правильному харчуванні;
  • обидва овочі позитивно впливають на роботу травного тракту;
  • корисні мікроелементи та щадний вплив на організм роблять ці продукти корисними практично при всіх захворюваннях;
  • м'якоть цих плодів можна використовувати як перший прикорм для немовлят.

Умови вирощування

Для обох овочів умови вирощування різні.

Кабачок – невибаглива рослина, за якою потрібен ретельний догляд у вигляді прополок та підживлення. Зрошення грунту проводиться у разі потреби, наприклад, у сильну спеку. Але плоди можуть дозрівати і до кінця вересня, якщо висадити пізньостиглий сорт.

Цукіні досить вимогливі до умов вирощування. Він хоч і зріє набагато швидше кабачка, але йому треба багато тепла і світла. При температурі нижче 5 ° C овоч гине. Але при дотриманні температурних умов зелений родич кабачка безперервно плодоносить, що досить важливо в агрокультурі.

Зберігання

Як зберігати цукіні та кабачки / Фото: Getty Images

Є велика різниця і у термінах зберігання. Цукіні не можуть довго зберігатися і вони вимагають або заморозки, або швидкого вживання. А ось кабачок можна зберігати тривалий час. Його можна зберегти у первозданному вигляді аж до наступного року.

Як приготувати

В цілому, обидва овочі можуть замінити один одного при приготуванні в одних і тих же стравах. Але рекомендації з приготування все ж таки відрізнятимуться.

Що стосується кабачків, то варто звернути увагу на такі поради кулінарів:

  • найніжніший смак матимуть молоді плоди;
  • менш поширені, але надзвичайно смачні страви – фаршировані кабачкові часточки, обсмажені у фритюрі брусочки та різотто із цим овочом;
  • безпрограшним варіантом будуть обсмажені кільця, рагу, запіканка та кабачкова ікра.

При приготуванні цукіні краще дотримуватись наступних рекомендацій:

  • для приготування цукіні підійдуть усі страви, як для кабачків;
  • їх можна додавати до салатів у сирому вигляді – страва матиме незвичайний, але приємний смак;
  • сирий продукт, нарізаний брусочками, можна подавати разом з морквою, селера, а також гострим соусом - така закуска називається пінцимоніо і буде чудовим варіантом для вечірок.

Довідка: перед приготуванням ретельно помийте та просушіть овочі природним шляхом або за допомогою серветки.

Кабачок і цукіні мають багато різних рис, але при цьому овочі відносяться до одного виду та відрізняються безліччю позитивних якостей. При правильному приготуванні страви з цих продуктів нестимуть не лише користь, а й приємний смак.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

ГОЛОВНЕ ЗА СЬОГОДНІ
Більше новин
RU UA
1