ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Чим відрізняється кабачок від цукіні

Здоров'я 21:31 - 07 жовтня 2024

Розповідаємо про зовнішні та смакові відмінності кабачка і цукіні

Чим відрізняється кабачок від цукіні

У чому відмінності між кабачком і цукіні / Фото: Pexels

Багато хто думає, що кабачок і цукіні - це одне й те саме, просто назва «цукіні» більш модна, чи що. Дослівно «цукіні» перекладається як «маленький гарбуз». Але це зовсім не гібрид кабачка і гарбуза. Кожен цукіні - це кабачок, але не всякий кабачок - цукіні. Давайте розберемося, що ж все-таки являє собою цукіні, і за якими ознаками він відрізняється від звичайного кабачка.

Відмінність кабачка і цукіні

Існує цілих чотири ознаки, за якими можна відрізнити звичайний кабачок від цукіні. Після того, як з Америки завезли в Європу заморську рослину, минуло багато років, перш ніж європейські селекціонери почали схрещувати кабачки і цукіні між собою, внаслідок чого з'явилися різні сорти і тих, і інших рослин.

Так, кабачки і цукіні відрізняються насамперед за кольором і розміром, а також за формою і смаком. Давайте детальніше розберемо кожну ознаку.

Відмінність кабачка і цукіні за кольором

Кабачки, як правило, або світло-зелені, або жовті. Але, в будь-якому разі, вони - однотонні. Вони не мають ні смужок, ні вкраплень.

Цукіні ж часто бувають плямистими або смугастими. У них навіть є сорти, звані "тигреня" і "зебра". Як можна зрозуміти з цих назв, такі цукіні будуть смугасті. Крім того, колір цукіні може бути найрізноманітнішим: вони можуть бути як яскраво-зеленими, так і темно-зеленими (їх іноді можна переплутати з огірками), жовтими, смугастими, або навіть нагадувати забарвлення дині.

Відмінність кабачка і цукіні за розміром

Відмінності між кабачком і цукіні / Фото: Pexels

Цукіні рідко виростають понад 20 см у довжину. Хоча, є селекційні сорти, які здатні вирости до 40 см у довжину і 1 кг у вазі. Але це, швидше, виняток із правил, ніж закономірність. До речі, чим раніше зняти врожай молодих цукіні, тим більше ймовірності, що кущ знову зацвіте і принесе плоди. Тому в продажу ви навряд чи зустрінете плід цукіні розміром понад 20 см.

До речі, плоди гарбузових здатні дозрівати і після того, як їх зрізали. Саме тому часто знімають урожай недозрілих цукіні. Кабачки завдовжки понад 20 см теж продаються нечасто, але вже з інших міркувань (якщо перезріють, вони стають надто водянистими, волокнистими і не такими смачними). На грядці і цукіні, і кабачок можуть вирости до значних розмірів, але фермери це можуть зробити радше для рекорду, в поодиноких випадках.

Відмінність кабачка і цукіні за формою

Плоди цукіні довгасті, витягнуті по всій довжині. До речі, саме тому цукіні часто плутають з огірками. Мабуть, огірки тільки більш пухирчасті.

Кабачок завжди буде потовщений у нижній частині. Що більш зрілий кабачок, то більш потовщеною буде його нижня частина. У зв'язку з цим лайфхак: за нижньою частиною можна легко визначити перезрілий кабачок - вона буде надмірно потовщена. Як ми писали вище, перестиглі кабачки більш водянисті та менш смачні, тому краще їх не купувати.

Хоча, з іншого боку, у вигляді кабачкової ікри вони будуть гарні. Тільки потрібно ретельно зрізати шкірку, яка у перезрілих кабачків буде щільною. До речі, будь-якій господині також слід пам'ятати про те, що кабачки здатні дозрівати в зірваному вигляді, тому ніколи не відкладайте ні кабачки, ні цукіні «в довгу шухляду», готуйте їх одразу після купівлі.

Відмінність кабачка і цукіні за смаком

Кабачок має нейтральний смак. З нього готують не тільки закуски, супи і другі страви, а й компоти, варення, інші солодощі. Кабачки навіть використовуються як замінники екзотичних фруктів у йогуртах (але так роблять тільки нечесні виробники). На щастя, шкоди для здоров'я в такій фальсифікації немає, але такі маніпуляції вкрай несумлінні щодо покупців. Що ж, ви тепер знаєте, що кабачки і на таке "здатні".

У цукіні смак більш виражений, ніж у кабачків, тому з них не готують десерти. Смакові якості та інші зовнішні й внутрішні особливості кабачків і цукіні впливають на способи їхнього приготування і страви, в яких вони традиційно використовуються.

Більш тонка шкірка і більш дрібне насіння не "заважають" при приготуванні цукіні. Зрілий цукіні майже не відрізнити від молодого. А ось зрілий кабачок, як ми вже говорили, має більш щільну шкірку. У процесі дозрівання стає більш грубим і волокнистим, насіння стає твердим і його обов'язково витягувати під час готування.

Плоди цукіні запікають, смажать, додають у рагу (рататуй) або овочеві супи, труть на оладки. Те ж саме можна приготувати з молодих кабачків. А ось зрілі кабачки для всіх цих цілей не підходять. Зате загрубіла шкірка дає змогу кабачку тримати форму, тому його можна розрізати на частини й використовувати для фарширування. Фарширований кабачок іноді виходить навіть набагато смачнішим за фарширований болгарський перець.

Ботанічні відмінності кабачка і цукіні

Основні відмінності між кабачком і цукіні / Фото: Pexels

Ботаніки також відзначають "професійні" відмінності кабачків і цукіні. Кабачки та цукіні належать до одного роду Cucurbita, але різняться за видом.

За визначенням, кабачок - різновид гарбуза. Має довгасті зелені, жовті, чорні або білі плоди, колір яких завжди однотонний, без смужок і цяточок. Він завжди трохи потовщений у нижній частині. Листя не має яскраво вираженого візерунка або рельєфу.

Цукіні за визначенням - це різновид кабачка, він родом з Італії, яскраво-зеленого або темно-зеленого кольору зі смужками, плямами, нагадує забарвлення дині. Плід довгастої форми, він витягнутий по всій довжині рівномірно. Листя сильно порізане, часто зі сріблястим візерунком.

Користь кабачків і цукіні

І кабачки, і цукіні популярні в усьому світі, тому що їх швидко і легко готувати, вони поєднуються з багатьма продуктами. Ці гарбузові можна зустріти майже в будь-якій національній кухні.

І в кабачках, і в цукіні всього 20 ккал на 100 г - вони підходять навіть для дієтичного харчування. Швидко і легко засвоюються, багаті на клітковину. Тож у сезон кабачки можна вживати у великих кількостях - так і виходить, бо якщо вже рослина дає врожай, то відразу десятки плодів.

Плюс у кабачків і цукіні багатий вітамінно-мінеральний склад. 100 г цього овоча дають 30% від добової норми вітаміну C. Плюс менша, але все ж таки суттєва кількість калію, вітамінів групи В, вітаміну A, клітковини та антиоксидантів.

Регулярно додаючи кабачки або цукіні до свого раціону, ви дбаєте про серцево-судинну систему, нормальний артеріальний тиск, гостроту зору, здоров'я шкіри та судин.

При цьому кабачки - ще й гіпоалергенний продукт, з нього навіть починають прикорм малюків з ранніх місяців. Але зловживати ними, як і будь-якими продуктами, не рекомендується. Також слід купувати кабачки та цукіні винятково в перевірених місцях - плоди, вирощені з використанням хімікатів або нітратів, можуть спричинити отруєння та алергію. Хоча, для кабачків і цукіні підгодовування хімікатами - велика рідкість, адже вони прекрасно ростуть самі по собі.

Тепер ви знаєте всі основні відмінності кабачків і цукіні, і напевно зможете розрізнити їх на прилавку.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин