Калорії: рахувати чи ні?
Одним із найпоширеніших методів для схуднення є підрахунок калорій

Попри свою простоту, цей метод часто не працює у довгостроковій перспективі
Редакція META.UA продовжує цікавитися та публікувати топові рекомендації профільних спеціалістів на тему здоров'я та його покращення.
Деталі
Сьогодні редакція публікує поради ГО «Асоціація дорослого та дитячого харчування», яку заснувала дієтолог та ендокринолог Наталія Самойленко.
Одним із найпоширеніших методів для схуднення є підрахунок калорій. Принцип простий: якщо споживати менше калорій, ніж витрачаєте, можна схуднути. Однак, попри свою простоту, цей метод часто не працює у довгостроковій перспективі.
Огляд досліджень, що включив понад 80 клінічних випробувань, показав: обмеження калорій призводить до початкового схуднення, але через 3 роки більшість людей — близько 80% — повертаються до попередньої ваги.
Давайте розберемося, чому підрахунок калорій може бути неефективним і навіть шкідливим.
- Неможливість точного підрахунку
Хоча на перший погляд підрахунок калорій здається точною наукою, на практиці це майже неможливо. Калорії, зазначені на етикетках продуктів, можуть відрізнятися від реального значення на 20%. Крім того, калорійність їжі змінюється залежно від способу приготування.
- Різне засвоєння
Обмін речовин є набагато складнішим, ніж проста модель «спожиті калорії — витрачені калорії». Навіть якби калорії вдалося точно підрахувати, організм засвоює їх по-різному, залежно від структури їжі. Цей ефект пояснює, чому цільні горіхи засвоюються по-іншому, ніж горіхова паста, з якої організм отримує більше калорій через порушену структуру клітинних стінок.
- Якість їжі
100 калорій з висококалорійних, але цільних продуктів, таких як горіхи, авокадо та оливкова олія, дають організму цінні поживні речовини, клітковину й антиоксиданти. Натомість 100 калорій солодкої газованої води не несуть жодної користі, окрім швидкого надходження цукру в кров. За даними Гарвардської школи громадського здоров’я, якість їжі визначає метаболізм, гормональний баланс і навіть рівень енергії!
Робіть вибір на користь здоров'я, а не цифр. Калорії – це орієнтир, але набагато важливіше обирати продукти з високим вмістом поживних речовин: вітамінів, мінералів, клітковини та антиоксидантів.
Збалансований раціон допомагає організму працювати ефективніше та підтримує вагу природним чином. Тож, замість нескінченного підрахунку калорій, звертайте увагу на те, щоб їжа дійсно живила ваше тіло та приносила користь на тривалу перспективу

Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!