Лише одного овоча достатньо для підвищення імунітету: дізнайтеся, що варто до раціону
Якраз вчасно для сезону застуди та грипу

Лише одного овоча достатньо для підвищення імунітету: дізнайтеся, що варто до раціону / Фото: Pixabay
Ні для кого не секрет, що овочі - одні з найкращих продуктів для імунітету. Вони рясніють необхідними поживними речовинами, які ваш організм використовує для захисту клітин і боротьби з хвороботворними мікробами. Але якби один овоч вийшов на перше місце, що б це було?
Овоч №1 для імунітету
Червоний болгарський перець насичений поживними речовинами, що підтримують імунітет, особливо вітаміном С і вітаміном А. Вітамін С підтримує активність нейтрофілів, типу білих кров'яних тілець, які допомагають організму боротися з патогенами (тобто хвороботворними мікробами). Він також має антиоксидантні властивості, тобто захищає здорові клітини від пошкодження. Щобільше, вітамін С сприяє утворенню колагену, який має вирішальне значення для підтримки цілісності шкіри та слизових оболонок, що є першою лінією захисту нашого організму від патогенних мікроорганізмів.
Насправді, червоний болгарський перець містить більше вітаміну С, ніж апельсини. У той час як апельсин середнього розміру містить 70 мг вітаміну С, червоний болгарський перець такого ж розміру містить від 150 до 190 м. Такий багатий вміст вітаміну С підтримує репутацію червоного болгарського перцю як одного з найпотужніших природних джерел цього вітаміну, що підвищує імунітет - як серед фруктів, так і серед овочів.
А як щодо вітаміну А? Червоний болгарський перець багатий на бета-каротин, попередник вітаміну А. Іншими словами, бета-каротин перетворюється на вітамін А в організмі. Вітамін А бере участь у функціонуванні Т- і В-клітин, які є важливими компонентами імунної системи. Він також допомагає виробленню антитіл та реакції імунних клітин, забезпечуючи ефективну боротьбу організму з мікробами. Крім того, як і вітамін С, вітамін А необхідний для здоров'я шкіри та слизових оболонок, які діють як фізичні бар'єри проти патогенів.
Але зачекайте, це ще не все: червоний болгарський перець також містить вітамін Е, фолат і невелику кількість цинку та селену. Вітамін Е є антиоксидантом, який працює з вітаміном С; разом цей дует захищає клітинні мембрани, тим самим підтримуючи імунні клітини. Фолат необхідний для синтезу ДНК, що допомагає у виробництві та дозріванні імунних клітин, а цинк і селен - це мікроелементи, які посилюють імунну відповідь, сприяють загоєнню ран і зменшують запалення.
Нарешті, червоний болгарський перець містить клітковину - поживну речовину, яка підтримує ваш кишківник і кишкові бактерії у відмінній формі. Це додатково сприяє імунній функції, оскільки здоровий кишківник необхідний для оптимальної імунної відповіді.
А як щодо зеленого, жовтого та помаранчевого болгарського перцю?
Всупереч поширеній думці, болгарський перець різних кольорів не походить з різних рослин. Вони походять з однієї рослини, але мають різний рівень стиглості.
Зокрема, червоний болгарський перець повністю дозріває на лозі, в той час, як інші кольори дозрівають менше. Цей процес дозрівання підвищує вміст вітаміну С і бета-каротину, що робить червоний болгарський перець кращим для імунної системи порівняно з іншими кольорами.
Тепер, коли ви повністю розумієте, що червоний болгарський перець підвищує імунітет, ми розповімо вам, як їсти його більше!
- Перекушуйте сирими шматочками
- Додайте червоний болгарський перець до смаженого м'яса
- Змішайте у супі
- Використовуйте перець у каші
- Приготуйте фарширований перець
Нещодавно було виявлено тип ароматичних свічок, який може нашкодити здоров'ю.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!