7 протизапальних спецій, які варто вживати кожному
Ці ароматні доповнення до ваших страв можуть принести і користь здоров'ю

7 протизапальних спецій, які варто вживати кожному / Фото: Pixabay
Якщо ви дотримуєтеся протизапальної дієти, ви вже знаєте про користь багатьох ключових інгредієнтів - від авокадо та цитрусових до морепродуктів, таких як лосось. Але ви, можливо, не замислювалися про ще один спосіб додати користі для здоров'я - і додаткову порцію смакоти - до ваших страв: спеції!
Багато з найпопулярніших спецій насичені вітамінами, мінералами та іншими хімічними сполуками, які можуть допомогти зменшити запалення. Готові зробити стрибок і додати пікантності своєму життю? Спробуйте ці поради та ці спеції.
Куркума
Куркума - найкращий вибір для людей, які дотримуються протизапальної дієти. Ця золотава спеція справді виділяється серед інших своїми потужними протизапальними властивостями, в першу чергу завдяки активній сполуці куркуміну. Куркумін пригнічує запальні процеси, блокуючи NF-kB, молекулу, що бере участь у хронічному запаленні. Дослідження показують, що куркумін може допомогти зменшити запалення, пов'язане з такими захворюваннями, як артрит, хвороби серця і навіть певні метаболічні розлади.
Як вживати: рекомендують поєднувати куркуму з чорним перцем, оскільки піперин, що міститься в чорному перці, допомагає організму засвоювати куркумін, що міститься в куркумі. Ви також можете заварити чай з куркумою або додати її до мангового смузі.
Чорний перець
Цей гострий продукт не просто підвищує вашу здатність засвоювати куркумін. Піперин, сполука, що міститься в перці, насичена антиоксидантами, які допомагають боротися із запаленнями у вашому організмі.
Як його вживати: не шкодуйте перцю у повсякденній кулінарії, чи то яєчня, чи то стейк.
Імбир
Імбир здобув славу поживного джерела енергії. Він може допомогти зменшити нудоту, сприяти травленню - і так, гінгерол та інші сполуки, що містяться в імбирі, мають протизапальні властивості.
Як його вживати: ви можете замочити корінь імбиру в гарячій воді для приготування імбирного чаю, або ж нарізати його кубиками для використання у картоплі фрі та інших стравах. Імбир також додає нотку зігріваючої спеції до солодких страв і напоїв, таких як коктейлі або десерти.
Часник
Часник - улюблений інгредієнт більшості кухонь, і він не просто смачний, він може бути корисним для вас. Часник насичений вітамінами та мінералами, зокрема антиоксидантами вітаміном В6 і вітаміном С.
Як його використовувати: ви можете додати один-два подрібнених зубчики, щоб покращити будь-який овочевий гарнір чи картопляне пюре.
Шафран
Каротиноїди, які надають шафрану красивого золотисто-помаранчевого відтінку, також є потужними антиоксидантами, які можуть допомогти зменшити запалення, і, як показали деякі дослідження, приносять користь людям із серцево-судинними захворюваннями та нейрозапаленням.
Як його використовувати: шафран регулярно використовується для приготування рису, надаючи йому фірмового золотистого відтінку. Він також зазвичай використовується в рецептах паельї, щоб надати їй додаткового смаку та кольору.
Кориця
Ідеальна зігріваюча спеція, кориця має безліч переваг для здоров'я, включаючи деякі протизапальні властивості, завдяки сполукам, які називаються коричними альдегідами.
Як її використовувати: корицю можна щедро додавати до багатьох повсякденних страв, хай то буде ранковий лате або смузі, вівсянка, або - чому б не приготувати булочки з корицею?
Кайенский перець
Хочете по-справжньому розігріти страви? Цей потужний червоний перець має не лише гострий смак, але й велику кількість антиоксидантів, таких як вітаміни А і С. Він також містить капсаїцин - сполуку, яка вважається протизапальною, хоча для досягнення ефективного рівня її часто додають у вигляді добавки. (
Як використовувати: якщо смак страви гострий (або ви хочете, щоб він був гострим!), швидше за все, в ній є трохи кайєнського перцю. Спробуйте додати його до чилі, страв з курки або навіть до пряних горіхів.
Нещодавно ми розповідали, чи можна їсти шкірку від сала.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!