Користь та шкода хурми для організму: кому можна, а кому не можна її їсти
У чому користь хурми, її склад та калорійність, а також кому краще відмовитися від зимової ягоди, розповіли у матеріалі

Дієтологи розповіли, в чому полягає користь та шкода хурми / Фото: Getty Images
Восени улюбленими та традиційними ласощами для багатьох вважається хурма. Ця ягода, так-так, саме ягода, а не фрукт, як помилково вважають багато хто, з'являється на прилавках магазинів у певний сезон – з вересня до грудня. Хурма росте у тропічному та помірному кліматі. Батьківщиною цієї ягоди вважається Китай. А зараз хурму вирощують навіть у Криму. У всьому світі налічується кілька сотень видів цієї рослини. Деякі сорти дерев мешкають до 500 років.
Склад та калорійність хурми на 100 грамів:
- калорії: 67 кілокалорій;
- жири: 0,4 г;
- білки: 0,5 г;
- вуглеводи: 15,3 г;
- вода: 81,5 грама;
- зола: 0,6 грама;
- клітковина: 2 грами.
Популярні сорти хурми:
Королек. Один із найвідоміших сортів в Україні, який має помаранчевий колір та м'якоть шоколадного кольору.
Мандаринова хурма. Зовні схожа на мандарин, м'якуш дуже солодкий. У такому сорті хурми немає кісточок.
Бичаче серце. Це дуже великі та тверді плоди оранжевого кольору, що мають яскраву ніжну м'якоть без кісточок.
Шарон. Цей вид з'явився внаслідок схрещування двох популярних фруктів – яблука та хурми. На смак схожий на абрикос, яблуко та айву одночасно. А також цей сорт коштує дорожче за інших.
Також плоди поділяють на нев'яжучі ("королік"), плоди зі змінною терпкістю (шоколадна хурма сорту "зенджі-мару") та в'яжучі сорти (найв'язкіший сорт - японська "хачія").
Користь хурми

У хурмі міститься багато вітамінів, особливо А, С та В; і навіть мікроелементи: йод, залізо, калій, кальцій, фосфор, марганець, магній. Розглянемо докладніше користь хурми.
Уповільнює старіння та покращує зір
У хурмі, як і у всіх помаранчевих плодах, міститься багато вітаміну А у вигляді бета-каротину. Зі 100 г хурми організм отримує 12% добової норми цього важливого елемента.
Вітамін А – це потужний антиоксидант, який захищає клітини від вільних радикалів, уповільнює старіння та знижує ризик розвитку раку. Недолік цього вітаміну призводить до курячої сліпоти: людина починає погано бачити у сутінках та темряві.
Також бета-каротин допомагає не обгоряти на сонці: він захищає шкіру від шкідливого впливу ультрафіолету, від сухості та тріщин.
Зміцнює імунітет
Ще один антиоксидант, що міститься в хурмі – це вітамін С. У 100 г плоду міститься 10% денної норми цього вітаміну, який сприяє попередженню застуди та грипу. Плід ефективний лише як профілактика. Якщо у вас вже почався нежить та кашель, то хурма вже не врятує.
Піднімає настрій
У хурмі міститься велика кількість моносахаридів: глюкози та фруктози. Це найкорисніший вид цукру. Він зміцнює серце і піднімає настрій, до того ж і на фігурі не так позначається, як сахароза. Тому хурма – це такий самий антидепресант і заспокійливе, як шоколад, лише менш калорійна: у 100 грамах міститься лише 60-70 кілокалорій.
Бореться із хворобами
Високий вміст у хурмі калію та магнію зміцнює стінки судин та серцевого м'яза. За терпкий ефект відповідають таніни, які допомагають при лікуванні діареї.
Знімає набряки
Хурма вважається сечогінним засобом, адже у ній багато води. Виводячи зайву рідину з тіла людини, вона допомагає при набряках. При цьому з організму не вимивається калій: цей макроелемент міститься в хурмі, тому втрати відразу ж поповнюються.
Чим шкідлива хурма

Незважаючи на велику кількість вітамінів, хурма має і зворотний бік. Розглянемо які проблеми можуть виникнути при надлишку хурми в організмі.
Викликає запори
Надлишок танінів може спричинити запор. А регулярне зловживання хурмою протягом декількох років призводить до утворення безоарів у шлунку – щільних кульок з речовин, що погано перетравлюються.
Може призвести до пожовтіння шкіри
Велика кількість бета-каротину в організмі призводить до пожовтіння шкіри, особливо у дітей. Небезпеки для здоров'я це не несе, але дійти до такого стану можна, якщо з'їдати за тиждень 2-3 кілограми продуктів, що містять карати.
Чому хурма в'яже
Не дуже приємно, що при вживанні хурма в'яже ротову порожнину, тому багато її не з'їж. Тут все в тих же танінах. Більше танінів знаходиться у хурмі, яка незріла. Якщо ви купили не м'які плоди, то з ймовірністю вони будуть незрілими. Але нічого страшного! У стан стиглості можна привести, залишивши при кімнатній температурі на три-чотири дні. Таким чином вони досягнуть зрілості, яка буде комфортною для вживання без в'язкості.
Також ви можете покласти хурму у паперовий пакет разом із бананами чи яблуками. Ці фрукти виділяють речовину етилен, який прискорює дозрівання довколишніх фруктів. У добре стиглій хурмі танінів буде набагато менше, а значить і відчуття в'язкості буде слабшим.
Скільки хурми можна їсти
У день здоровим людям рекомендується з'їдати трохи більше чотирьох плодів. Щоб хурма не завдала шкоди організму, їжте лише стиглі плоди: у них менше танінів.
Якщо не стиглій хурмі дати час полежати в холодильнику, вона дозріє, стане солодшою, а в'яжучий ефект ослабне. Це і означає, що вміст танінів у ягоді знизився, тому проблем із кишечником не буде.
Кому потрібно бути обережним із хурмою

Людям, схильним до запорів
Таніни "склеюють" вміст шлунка. Це допоможе подолати діарею, але людям, які схильні до запорів, лише відчують ще більший дискомфорт.
Людям із зайвою вагою
Корисні моносахариди все одно залишаються цукром. Тому людям, які страждають на надмірну вагу, не варто захоплюватися хурмою: одного-двох плодів на день буде достатньо.
Діабетикам
Хурма не протипоказаний при діабеті другого типу, але на день рекомендується з'їдати не більше одного плода, а вводити ягоду в раціон потрібно поступово, починаючи з однієї часточки.
Кожен організм індивідуальний і може по-різному відреагувати на цукор, що міститься у хурмі.
Вагітним
Вагітним жінкам можна їсти хурму, але варто пам'ятати про вміст у ній цукру та танінів, які можуть призвести до проблем при схильності до зайвої ваги та запорів.
Якщо з'їдати в день не більше одного-двох плодів, то багата вітамінами та мікроелементами хурма принесе користь мамі та малюку.
Годуючі грудьми повинні пам'ятати, що хурма, як і будь-який інший фрукт, може викликати алергію у дитини.
Дітям
А ось дітям до трьох років їсти хурму не можна. Все через той же танін, який може викликати у малюка запор.
На незміцнілий кишечник дитини хурма діє непередбачувано, тому дітям з трьох до десяти років її потрібно давати з обережністю, починаючи з однієї-двох часточок. І її треба одразу ж виключити з раціону, якщо у малюка піде алергічна реакція чи почнуться проблеми із кишечником.
Як правильно вибрати та зберігати хурму

При покупці звертайте увагу на колір плода. Він має бути яскравим і блискучим. Якщо колір блідий чи світлий – це означає, що хурма ще не встигла. Також зверніть увагу на листочки та плодоніжки – вони повинні бути підсохлими та темного кольору. На запах хурма має бути приємною, але в жодному разі не кислою.
Зберігати хурму слід за нормальної температури близько 0 градусів і за високої вологості повітря. За таких умов вона збереже свої властивості на два-три місяці. Якщо плоди м'які та стиглі, то поводьтеся з ними акуратно, щоб не пошкодити. Якщо на хурмі є вм'ятини, тріщини або плями, з'їдайте її відразу. Зберігати такий плід не можна.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!