Ці продукти допоможуть підтримати гостроту мозку з віком
Зміни у всіх частинах організму – це характерна риса процесу старіння й вона не обходить стороною мозок. Від старіння не втечеш, але його наслідки можна мінімізувати правильним харчуванням

Продукти, які допоможуть зберегти мозок гострим у похилому віці/Фото: David B Townsend/Unsplash
Старіння впливає на увесь організм, зокрема й на швидкість роботи мозку. Ви можете помітити, що з віком починаєте повільніше мислити, але це сповільнення можна мінімізувати правильним харчуванням. Розповідаємо про деякі продукти, включення яких до вашого раціону допоможе зберегти гостроту мозку у середньому та похилому віці.
Деталі
У новому дослідженні Техаського університету охорони здоров’я в Сан-Антоніо взяли участь 2183 учасники, яким було в середньому 46 років і вони ніколи не страждали від інсульту або симптомів деменції. Раніше дослідники визнали зв’язок між омега-3 жирними кислотами та кращим неврологічним здоров’ям у людей похилого віку, але їхньою метою було з’ясувати, чи існує зв’язок між омега-3 і здоров’ям мозку людей середнього віку.
Автори дослідження виявили зв’язок між омега-3 й об’ємом гіпокампа, який сприяє функції пам’яті та здатності до навчання, а також аргументації та логічного мислення як у дорослих, так і у людей середнього віку. Провідний автор дослідження доктор Клаудія Сатізабал пояснює:
Дослідження розглядали цей зв’язок у літніх людей. Новий внесок тут полягає в тому, що навіть у молодшому віці, якщо ви дотримуєтеся дієти, яка включає деяку кількість омега-3 жирних кислот, ви вже захищаєте свій мозок від більшості показників старіння мозку, які ми спостерігаємо в середньому віці.
Дієтологи зазначають, що висновки нового дослідження підтверджують велику кількість наявних доказів щодо позитивного та захисного впливу омега-3 на здоров’я мозку протягом усього життя. Експерти зазначають, що споживання омега-3 корисне для збалансованого настрою, уповільнення процесу зниження когнітивних функцій та збереження здоров'я мозку.
Омега-3 є невіддільним компонентом клітинних мембран, тобто ці кислоти відіграють важливу роль у клітинній сигналізації та комунікації, оскільки рецептори нейромедіаторів розташовані на мембрані клітини. Через це люди, які не отримують достатню кількість омега-3, більш схильні до поганої пам’яті, перепадів настрою та депресії.

Продукти, які збільшують надходження омега-3 до вашого організму
Для забезпечення регулярного надходження омега-3 жирних кислот до вашого організму додайте до свого раціону рибу. Одним із найкращих джерел омега-3 є холодноводна риба з низьким вмістом ртуті, така як скумбрія, сардини, оселедець, тунець а також дикий лосось. Добре поповнюють рівень омега-3 в організмі також анчоуси, устриці та ікра. Також поповнити ці цінні речовини в організмі можна вживаючи авокадо й оливки.
Якщо ви не любите морепродукти, тоді спробуйте додати до свого раціону волоські горіхи та насіння (льону, чіа, коноплі, гарбуза) або їхні олії. Однак, важливо пам’ятати, що ці олії слід зберігати в холодильнику та вживати охолодженими, оскільки омега-3 є делікатними й схильними до згіркнення в невідповідних умовах.
Раніше ми писали, що вчені знайшли простий спосіб уповільнити деменцію. Корекція дієти з додаванням до раціону великої кількості антиоксидантів може бути ефективною проти хвороби.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!