Лікарі розповіли, кому категорично заборонено їсти стейки
Фахівці не рекомендують вживати стейки певним групам людей, оскільки це може сильно нашкодити їхньому здоров'ю

Лікарі назвали групи людей, яким заборонено вживати стейки/Фото: Tim Toomey/Unsplash
Для багатьох немає нічого смачнішого за великий соковитий стейк із зеленню та купкою картоплі. При цьому червоне м'ясо уже давно є об'єктом для звинувачень у шкоді для організму. Звичайно, червоне м'ясо у великих кількостях ніхто не наважиться назвати корисним, але при правильному приготуванні й нечастому вживанні воно точно не зашкодить. При цьому лікарі виокремлюють декілька груп людей, для яких вживання червоного м'яса, зокрема жирних стейків, категорично заборонене.
Проблеми з кишківником

Більшість продуктів можна споживати в помірних кількостях, але навіть у такому випадку стейк може негативно вплинути на людей із чутливим шлунком. Це тому, що шлунково-кишкові проблеми ускладнюють перетравлення червоного м'яса.
Велика кількість білкової та жирної їжі, такої як стейк і червоне м’ясо, потребує набагато більше часу для перетравлення й випорожнення. За даними Geelong Medical Group, першою ознакою цієї проблеми є сильне здуття живота та дискомфорт, що є результатом надлишку токсинів, які збираються в травному тракті.
Алергія на червоне м'ясо
Дехто із наведених груп людей у цьому списку може рідко поласувати стейком без серйозних наслідків, але тим у кого алергія на червоне м'ясо краще навіть не пробувати цей продукт.
За інформацією клініки Мейо, синдром альфа-гала, виявлений лише в останні роки, визначається як алергія на продукти, виготовлені зі ссавців, особливо на шматки червоного м’яса. Це доволі рідкісна хвороба, але її симптоми проявляються уже через декілька хвилин після куштування стейка.
Симптоми алергії проявляються у вигляді кропив’янки, свербежу та/або лущення шкіри (екзема), нежиті, головних болів, хрипів або задишки, болю в шлунку, діареї, нудоти або блювоти, а також набряків у таких частинах тіла, як губи, обличчя, язик і горло.
Діабет

Стейки та більшість червоного м’яса містять велику кількість насичених жирів, які призводять до накопичення поганого холестерину у крові та підвищують кров'яний тиск. Люди з діабетом мають підвищений ризик серцево-судинних захворювань, тому відмова від стейків допоможе запобігти зростанню ризику виникнення цих хвороб.
American Diabetes Associated рекомендує, щоб загальна кількість жирів для людини з діабетом не перевищувала 20 грамів, а середній стейк вагою 225 грамів містить близько 19 грамів насиченого жиру. А враховуючи, що ймовірність високого кров’яного тиску в людини з діабетом вдвічі вища, ніж у тих, хто його не має, великий стейк взагалі не має з'являтися у меню таких людей.
Якщо у вашій родині хтось хворів на колоректальний рак
Часте вживання стейка може спричинити низку проблем зі здоров’ям, але більше це стосується людей, які є носіями певної генетики. Споживання стейка та іншого подібного червоного м’яса пов’язано з кількома різними видами раку, особливо раком товстої кишки. Якщо у вашій сім’ї є серйозні випадки раку товстої кишки, було б доцільно уникати вживання стейка.
За словами дослідників з Інституту раку, у стейках та іншому червоному м’ясі є певні сполуки, які викликають "алкілуючі" пошкодження та можливе утворення цього виду раку.
За даними Harvard Health, люди, які їдять 140 грамів або більше стейка (та/або червоного м’яса) на день, підвищують ризик розвитку раку товстої кишки на 28%. З огляду на це, нежирне м’ясо, наприклад курка і риба, вважаються профілактичними засобами від захворювання при тривалому споживанні.
Найкращі альтернативи червоному м’ясу

Стейк, безсумнівно, смачний, і якщо ви підпадаєте під будь-яку з цих категорій, вам буде важко вилучити або суворо обмежити його зі свого раціону. Для заміни стейка у раціоні ви можете звернути увагу на оленину, м'ясо кабана чи бізона. Ці види м'яса містять менше насичених жирів, проте, найкраще перейти на рибу та м'ясо птиці. Якщо ви хочете продовжувати їсти яловичину, то обирайте найменш жирні шматки цього м'яса й обирайте найкорисніші шляхи приготування.
Раніше ми писали, що вчені знайшли простий спосіб уповільнити деменцію. Корекція дієти з додаванням до раціону великої кількості антиоксидантів може бути ефективною проти хвороби.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!