ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Секрет довголіття: 3 продукти, які їла щодня найстаріша людина у світі

Здоров'я 11:36 - 28 жовтня 2022

Найстаріша в історії жінка Жанна Луїза Кальман серед секретних інгредієнтів свого довголіття мала декілька простих продуктів, які регулярно вживала

Бабуся готує рибу

Ці три продукти найстаріша людина у світі їла майже кожного дня/Фото: CDC/Unsplash

Ймовірно, багатьом нам зустрічалися літні люди сповнені енергією й життєрадісністю. Емоційність та активність таких людей змушує задуматись, звідки вона береться у такому літньому віці. Саме цим питанням зайнялась британська компанія Eden's Gate й дослідила раціон найстаріших людей в історії людства.

Деталі

Зокрема дослідники вивчали дієту шістьох людей, які дожили до віку понад 100 років. Вони виявили, що такі речі, як раціон, рух, рівень стресу та соціально-економічний статус відіграють роль у тривалості життя цих рекордсменів.

Найстаршою людиною в цьому списку та в зареєстрованій історії була уродженка Франції Жанна Луїза Кальман, яка прожила 122 роки (померла у 1997 році) й залишається єдиною людиною, яка прожила понад 120 років. Досі залишається загадкою, як Кальман прожила так довго. Існують навіть теорії, що це шахрайство (проте, навіть в такому випадку, жінка, яка видавала себе за Кальман, прожила до щонайменше 99 років), але поки Кальман офіційно залишається найстарішою людиною в історії. Коли її запитали про секрет довголіття, вона назвала три продукти, які вживала майже кожного дня.

Жанна Луїза Кальман. Фото: Julio Rodriguez Reyes/Flickr

Шоколад

Фото: Sigmund/Unsplash

В одній зі згадок про стиль харчування Кальман зазначено, що до 116 років вона вживала трохи чорного шоколаду після кожного прийому їжі.

Хтось може сказати, що це божевілля, інші скажуть, що це геніально. Дослідження, опубліковане в Antioxidants & Redox Signaling Journal, показало, що шоколад не тільки корисний для вашого серця, але він також може допомогти боротися з раком та інфекційними захворюваннями завдяки своїм імуномодулюючим властивостям, які стимулюють та/або пригнічують імунну систему. Дослідження також показало метаболічні та психологічні переваги від його вживання.

Крім того, було виявлено, що темний шоколад містить потужні антиоксиданти, які можуть сприяти покращенню загального здоров’я при помірному вживанні. Ці антиоксиданти можуть допомогти зменшити запалення, регулювати кров’яний тиск і покращити роботу мозку завдяки своїм флавоноїдам — усе це налаштує вас на більш здорове та тривале життя.

Однак, важливо зазначити, що не всі види шоколаду однакові. Чорний шоколад може бути сповнений антиоксидантів, але регулярне споживання сильно обробленого молочного або білого шоколаду з високим вмістом цукру, може мати шкідливий вплив на ваше здоров’я. Фактично, занадто багато доданого цукру може посилити запалення, рівень цукру в крові та артеріальний тиск і навіть збільшити ризик виникнення серцевих захворювань. ТОму варто віддавати перевагу чорному шоколаду із вмістом какао не менше 75%.

Оливкова олія

Фото: Dimitri Karastelev/Unsplash

Багато довголітніх людей живуть у блакитних зонах, які є регіонами світу з найбільшою концентрацією людей старше 100 років. Концепція "Блакитних зон" полягає у пошуку місць у світі, де люди живуть найдовше та найздоровіше, а також урахуванні їх дієти. Хоча Кальман не проживала в одному з таких місць, вона їла деякі продукти блакитної зони, включаючи оливкову олію.

За даними Американської кардіологічної асоціації, оливкова олія містить мононенасичені жири, які забезпечують організм вітаміном Е, якого багатьом людям потрібно більше, ніж вони отримують.

Декілька капель оливкової олії кожного дня також можуть допомогти вашій крові, знизивши рівень поганого холестерину, що призведе до зниження ризику виникнення серцевих захворювань. Крім того, вона також може допомогти підтримувати клітини вашого тіла завдяки своїм поживним речовинам. Було навіть встановлено, що оливкова олія першого віджиму допомагає контролювати вагу, знижує артеріальний тиск та зменшує запалення. Звичайно, усе це допомагає жити довше.

Дослідження, опубліковане в Журналі Американського коледжу кардіології, показує, що споживання великої кількості оливкової олії та використання її замість масла, маргарину чи майонезу пов’язане з подовженням життя. У звіті було проаналізовано дослідження, у яких взяли участь понад 92 000 здорових чоловіків і жінок. Ці люди кожні два роки повідомляли подробиці про своє здоров’я та дієту. Після 20-річного періоду було зроблено висновок, що ті, хто вживав трохи більше половини столової ложки оливкової олії на день, мали менший ризик смерті від усіх причини порівняно з тими, хто цього не робив.

Портвейн

Фото: Bruno Martins/Unsplash

Портвейн — це солодке червоне вино (мабуть, Кальман запивала ним шоколад). Вживання цього конкретного алкогольного напою є частиною так званої середземноморської дієти — способу життя, заснованого на традиційній кухні країн, що межують із Середземним морем. Поряд із рослинною їжею, корисними жирами та оливковою олією, червоне вино є частиною цього раціону.

За даними клініки Мейо, середземноморська дієта була відкрита в 50-х роках минулого століття, коли з’ясувалося, що серцево-судинні захворювання не такі серйозні в середземноморських країнах, як у Сполучених Штатах. З цього моменту дослідження знову і знову доводили, що саме ця дієта допомогла запобігти хворобам серця та іншим серйозним захворюванням, таким як рак, діабет, ожиріння та зниження когнітивних функцій.

Що стосується конкретно червоного вина, то цей напій пов’язують із довголіттям, якщо вживати його в помірних кількостях. Згідно з Antioxidants (Basel) Journal, склянка червоного вина допомагає "збільшити експресію ключових генів довголіття та покращити метаболічний стан у людей".

Journal of Epidemiology & Community Health" також припускає, що, хоча потрібно провести додаткові дослідження, регулярне споживання легкого вина у помірних кількостях пов’язане зі збільшенням тривалості життя на п’ять років.

Червоне вино містить велику кількість антиоксидантів, які пов’язані зі зниженням смертності від деяких видів раку, а також судинних захворювань.

Ще один ключовий елемент довговічності

Низький рівень стресу також міг бути важливим фактором довголіття. Кальман мала привілей вести заможний спосіб життя без стресу протягом усіх своїх 122 років. Вона ніколи не працювала повний робочий день, тож можна легко сказати, що її рівень стресу був набагато нижчим, ніж у середньостатистичної людини. Оскільки їй не доводилося багато працювати, вона могла насолоджуватися активними захопленнями на постійній основі, такими як теніс, плавання, гра на піаніно та їзда на велосипеді.

Раніше ми назвали чотири продукти для здоров'я мозку, які неврологи рекомендують своїм пацієнтам. Додавання кількох простих продуктів у ваш щоденний раціон допоможе сильно уповільнити старіння мозку та підтримати гостроту мислення.

Джерело: Eat This, Not That!

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин