Не можна їсти постійно: п'ять продуктів, які закупорюють артерії
Харчування є одним з головних чинників, які впливають на здоров'я серцево-судинної системи й регулярне вживання деяких продуктів може значно його погіршити

Ці продукти можуть закупорити артерії при частому вживанні/Фото: HamZa NOUASRIA/Unsplash
Проблеми зі здоров'ям серцево-судинної системи є головними причинами смерті у світі. Чи не найбільше на здоров'я нашого серця та кровоносних судин впливає стиль харчування. Є продукти, які можуть закупорити артерії, якщо ви їсте їх постійно, й уникнення чи обмеження їх вживання, може врятувати вам життя.
Деталі
Закупорення артерій виникає, коли накопичується бляшка, яка обмежує приплив крові до тканин і життєво важливих органів тіла. Захворювання називається атеросклерозом, і воно може вражати майже кожну частину тіла, включно з артеріями в серці, мозку, руках, ногах, тазі та нирках. Воно має різні назви залежно від того, які артерії уражені.
Атеросклероз смертельно небезпечний, але йому можна запобігти. Вибір їжі значною мірою впливає на стан ваших артерій і вживання здорової їжі є ключовим фактором збереження довгострокового здоров’я серцево-судинної системи.
Засмічені артерії є тихим вбивцею і зазвичай вони не проявляють ознак наявності проблеми, доки не розвиваються серйозні захворювання, такі як ішемічна хвороба серця, серцева недостатність чи інсульт. Лікарі зазначають, що виявлення атеросклерозу на ранніх стадіях дозволяє боротися з ним за допомогою фізичної активності та правильного харчування.
Продукти, які закупорюють артерії, якщо їх часто вживати
Бекон

Бекон обожнюють мільйони людей за його унікальний і насичений смак, але мало хто усвідомлює ризик для здоров’я від надмірного вживання цього продукту. Бекон може мати настільки високий вміст жиру, що може призвести до закупорення артерій. Високий рівень насичених жирів сприяє запаленню, яке може спричинити зневоднення клітин шкіри та сприяти атеросклерозу, який є поступовим звуженням кровоносних судин, що призводить до серцевого нападу чи інсульту.
Від шматочків бекону, які використовуються як начинка для салатів, до бутербродів з беконом і сиром – цей вид м’яса міститься у широкому спектрі страв. Він містить у величезних кількостях натрій, який спричиняє підвищення артеріального тиску та затримку води в організмі. Обмеження або відмова від вживання бекону може продовжити вам життя.
Масло

Вершкове масло — це чудовий спосіб додати їжі смаку, а універсальність робить його одним з головних продуктів на більшості кухонь. Масло можна використовувати для чого завгодно: від випікання ласощів до додавання аромату пікантним стравам. Однак головний недолік використання масла полягає в тому, що високий рівень насичених жирів у ньому може призвести до закупорки артерій і високого рівня холестерину, якщо споживати його у великих кількостях.
Якщо ви хочете зменшити кількість споживаного масла або знайти більш здорові замінники, у вас є кілька варіантів. Одним із варіантів є перехід на нежирний молочний спред зі зниженим вмістом насичених жирів. Існують також веганські спреди, які спеціально розроблені для заміни вершкового масла. Крім того, якщо рецепт передбачає розтоплене вершкове масло, то його можна замінити яблучним або банановим пюре. Також можна заміняти половину кількості вершкового масла, зазначеного в рецепті, оливковою олією першого віджиму – це чудовий спосіб зменшити споживання насичених жирів.
Печиво

Печиво їдять у всьому світі як смачну частину обіду та вечері або як перекус протягом дня. Хоча воно може виглядати маленьким і нешкідливим, печиво часто дуже калорійне, що робить його важливою частиною будь-якого плану здорового харчування. На жаль, такі інгредієнти, як масло, вершки, сіль і цукор приносять у ці ласощі велику кількість насичених жирів і натрію, які можуть підвищити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Велика кількість печива у вашому раціоні також означає споживання великої кількості трансжирів, які пов’язують із затвердінням артерій та іншими негативними наслідками для здоров’я.
Вживання печива може бути чудовим способом побалувати себе та зарядитися енергією, однак, якщо ваша мета — підтримувати здоровий спосіб життя, ви можете змінити спосіб насолоди печивом. Обирайте цільнозернове печиво або печиво з інших корисних для серця зерен, замість традиційного. Також поєднуйте це печиво зі свіжими фруктами або нежирним йогуртом.
Незбиране молоко та сир

Експерти зазначають, що незбиране молоко та сир є справжньою проблемою для здоров’я людей і суспільства, оскільки вони дуже часто використовуються в багатьох продуктах, які ми їмо. Надмірне споживання молочки може призвести до блокування артерій, що є основною причиною інсульту та серцевого нападу.
Експерти в галузі охорони здоров’я пропонують обмежити споживання молочних продуктів не більше ніж 2 порціями на день, замінивши їх більшу частину здоровими альтернативами, такими як соєве або мигдальне молоко.
Зменшення кількості жирного молока та молочних продуктів у нашому раціоні може бути чудовим способом покращити загальне здоров’я. Однією з ефективних стратегій є зменшення розміру порцій. Наприклад, замість того, щоб їсти звичайну чашку йогурту щодня, можна споживати лише половину. Також можна вибрати нежирні версії популярних молочних продуктів, таких як знежирене молоко або грецький йогурт з високим вмістом білка, але менш жирний.
Крім того, немолочні альтернативи, такі як соєве, кокосове, вівсяне або мигдальне молоко, є не менш смачною заміною без додаткового насиченого жиру та холестерину, які містяться в традиційних молочних продуктах. Також можна замінити звичайний сир на козячий, виготовлений із молока зі зниженою жирністю.
Їжа, приготована у фритюрі

Смаження у фритюрі є поширеном способом швидкого приготування їжі, але воно може становити серйозний ризик для вашого здоров’я. Цей спосіб приготування покриває їжу нездоровим жиром і олією, які сприяють закупорці артерій. Кількість жиру та холестерину в смаженій їжі різко зростає, що може призвести до підвищення артеріального тиску та підвищеного ризику серцево-судинних захворювань.Крім того, для смаженої їжі зазвичай потрібно вдвічі або навіть утричі більше олії, ніж для інших способів приготування, що може зробити страву надзвичайно калорійною.
Корисною альтернативою смаженій їжі є запікання. Приготування у духовці вимагає майже стільки ж часу, але страва виходить значно кориснішою й дуже схожою на смак. Пасерування — ще одна здорова альтернатива, яка дає змогу творчо підходити до інгредієнтів. Додавання спецій і трав також є безпомилковим способом завжди мати смачні страви, незалежно від способу приготування. Ці стратегії забезпечують чудовий баланс між вгамуванням тяги до смаколиків та насолодою здоровою їжею.
Раніше ми розповідали про п'ять популярних продуктів, які можуть підтримувати ваше відчуття втоми. У хронічної втоми може бути безліч різних причин, але мало хто знає, що однією з найпоширеніших причин є неправильне харчування.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!