Аспірин може знизити ризик виникнення раку – дослідження
Нове дослідження показало, що аспірин може знизити вплив генетичних факторів на розвиток раку яєчників

Аспірин може знизити ризик виникнення раку яєчників/Фото: Up-Rising/Flickr
Рак яєчників є надзвичайно смертельним типом раку, який може бути спричинений кількома генетичними факторами, але нове дослідження показало, що аспірин може знижувати вплив цих факторів й зменшувати ризик виникнення цього захворювання.
Деталі
Аспірин використовується для лікування всього: від лихоманки й до більшості видів болю. Його також використовують як профілактичний засіб від інфаркту та інсульту. Але його використання слід зважувати відповідно до потенційних побічних ефектів, таких як шлункова кровотеча та інсульт.
Рак яєчників посідає восьме місце серед онкологічних захворювань у жінок. За даними Всесвітнього фонду дослідження раку, у 2020 році в усьому світі від раку яєчників померли 207 252 особи. Ризик розвитку раку яєчників зростає з віком, сімейним анамнезом і наявністю мутацій гена схильності до раку молочної залози (BRCA).
Австралійські та міжнародні дослідники нещодавно провели метааналіз восьми досліджень, щоб визначити, чи впливають генетичні фактори на зниження ризику раку яєчників, пов’язаного з частим вживанням аспірину – щоденним або майже щоденним вживанням протягом шести місяців або більше.
Вчені раніше досліджували, чи жінки з підвищеним ризиком раку яєчників через такі фактори, як ендометріоз, ожиріння, сімейний анамнез раку молочної залози чи яєчників або бездітність, отримали користь від частого вживання аспірину. Вони виявили, що часте вживання аспірину асоціюється зі зниженням ризику раку яєчників на 13%.
У поточному дослідженні генетична сприйнятливість до раку яєчників була узагальнена за допомогою полігенної оцінки (PGS), яка представляє загальну кількість генетичних варіантів, які є у людини, які підвищують ризик розвитку конкретного захворювання. Поєднання PGS з іншими факторами, які впливають на ризик захворювання, може дати краще уявлення про те, наскільки ймовірно ви захворієте на конкретне захворювання, ніж розгляд кожного окремо.
Було протестовано дані 4476 пацієнтів з різними видами раку яєчників (крім муцинозного раку яєчників) і 6659 контрольних суб'єктів. Згідно з результатами попереднього дослідження, вчені виявили, що часте вживання аспірину було пов’язане зі зниженням раку яєчників на 13%.
Вони також виявили, що генетична схильність до раку яєчників не зменшує захисний ефект від частого вживання аспірину.
Результати свідчать про те, що генетична схильність до раку яєчників не підриває захисну цінність частого вживання аспірину при цьому типі раку і що аспірин продовжує залишатися важливим препаратом у боротьбі з раком яєчників.
Раніше ми писали, від яких харчових звичок варто відмовитися після 50 років. Відмова від певних аспектів у вашому стилі харчування дозволить у кращому стані підтримувати здоров'я.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!