Чи можна під час дієти споживати картоплю: відповідь нутриціолога
Фахівчиня розказала у якому вигляді можна їсти картоплю не боячись за зайві калорії

Чи можна їсти картоплю під час дієти/Фото: Clark Douglas/Unsplash
Існує думка, що під час схуднення потрібно відмовлятися від споживання картоплі, пояснюючи це тим, що продукт містить високий глікемічний індекс. Нутриціолог Сніжана Ворошилова розказала, чи можна включати у дієту картоплю і які продукти насправді шкодять фігурі.
Деталі
Глікемічний індекс (GI) - це відносний показник впливу вуглеводів у продуктах харчування на зміну рівня глюкози в крові.
Тобто, продукти з високим вмістом GI калорійніші і зловживання ними призводить до накопичення жиру або ж навіть появі діабету.
Який глікемічний індекс у картоплі
Нутриціолог навела приклади глікемічного індексу картоплі за різних способів її приготування.
- GI картоплі- фрі та смаженої -95
- GI картоплі- пюре 90
- GI картопляних чипсів 85
- GI картоплі вареної, або запеченої 60-65
Тобто, людина не їсть варену або запечену картоплю з GI 60-65, але може спокійно з‘їсти кукурудзу з GI 70, тарілку смажених кабачків з GI 75, або запечений гарбуз з GI 75 ще й полити його медом. До речі, будь-яка каша (окрім перловки), має також GI 55-70, - пояснила Сніжана Ворошилова.
Нутриціолог повідомила, що все, що вище за 70 - високий показник, а 40-70 - це середній. Відповідно, не варто виключати картоплю з раціону, якщо вона відварена або запечена.

Як зробити картоплю другом, а не ворогом:
- Їсти в запеченому вигляді у шкірці (або відварену в мундирах)
- Обов’язково додавати овочі (квашену капусту, салат, або свіжі овочі та зелень)
- Додати в тарілку білкову частину (риба, м‘ясо, гриби, чи яйце)
- Додати олію в салат, або полити вже готову картопельку
- Не їсти картоплі багато: 1-2 невеликих картоплин буде достатньо.
Фахівчиня зауважила, що ці прості кроки знизять постпрандіальну глікемію (бо білки, клітковина, жири цьому сприяють). Так само працюватиме з ожирінням і діабетом. Насправді, немає продукту, який сам по собі викликає ожиріння, жир - це надлишок енергетичного субстрату, який нікуди подіти. В 95% випадків - надлишкове харчування будь-яким продуктом. Тому варто не зловживати будь-яким продуктом.
Днями вчені розповіли, які фрукти та овочі можуть захистити від діабету. Фінські вчені встановили, що фрукти та овочі певного кольору, містять у собі пігменти, які здатні знижувати ризик виникнення діабету.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!