ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Як зменшити бажання їсти солодке і випічку: корисні поради дієтолога

Здоров'я 15:27 - 14 квітня 2023

Часто ми можемо зловживати шкідливою їжею через пригніченість і недостатню кількість глюкози в крові

Як зменшити бажання їсти солодке і випічку: корисні поради дієтолога

Як їсти менше солодкого і вуглеводів/Фото: Felicity Tai/Pexels

Бажання їсти солодке і випічки може бути зв'язані із різноманітними порушеннями в організмі. Зловживання цими продуктами негативно впливають на вигляд людини, внутрішній стан і здоров'я в цілому. Дієтологиня Олеся Добрянська розповіла чому виникає таке сильне бажання з'їсти булочку або цукерки та як зменшити кількість споживання солодощів.

Деталі

Дієтологиня розповіла, що поширеною проблемою підвищеної тяги до вуглеводів та солодкого - незбалансований раціон.

Абсолютно всі впевнені, що харчуються правильно, але практично ніхто з тих хто має проблему переїдати солодким не харчується адекватно, - сказала фахівчиня.

Щоб зменшити бажання їсти солодке-калорійне потрібно включати до раціону продукти, які посилять відчуття ситості та стабілізують рівень глюкози в крові.

Які продукти зменшують бажання до солодощів:

  1. Білок. Він допомагає посилити відчуття ситості та контролювати рівень глюкози в крові. До раціону необхідно включити: сир, яйця, рибу, субпродукти, м'ясо, птицю, бобові.
  2. Складні вуглеводи. Цільні злаки та бобові - засвоюються повільніше і не призводять до різкого збільшення рівня глюкози у крові.
  3. Здорові жири. Допомагають посилити відчуття ситості та контролювати рівень глюкози в крові. Споживайте більше жирної риби (оселедець, скумбрія, лосось), а також авокадо, горіхи і насіння, йогурт, оливкову олію, оливки, моцарелу, бринзу, тверді сири (порція помірна).
  4. Харчові волокна. Клітковина покращує травлення, посилює відчуття ситості, знижує рівень глюкози та холестерину в крові. Також харчові волокна уповільнюють процес всмоктування жирів та вуглеводів. Клітковина міститься в овочах, зелені, фруктах, ягодах і бобових.
  5. Вода. Адекватний питний режим сприятиме контролю апетиту та знизить харчову тягу.
  6. Спеції та трави. Хороший спосіб додати смак та аромат у ваші страви без зайвих калорій. Також не варто повністю відмовлятися від солі. Здорова їжа смачніша, якщо її помірно солити.
  7. Випічка з цільнозернового борошна. Це борошно набагато корисніше за оброблене зерно у борошні вищого ґатунок. Також можна використовувати низькокалорійні підсолоджувачі стевію, ерітрітол тощо. Додавати у страви спеції: корицю, кардамон, мускатний горіх. Вони природним чином підсилюють смак їжі.

Корисні поради:

Олеся Добрянська розповіла, що замість того, щоб балувати солодощами, заохочуйте себе іншими задоволеннями. Часто тяга до солодкого виникає, коли нудно або самотньо. Складіть свій список чим себе зайняти під час емоцій (нудьга, злість, радість) без допомоги їжі.

Також варто займатися фізичною активністю, вона додає настрій, відволікає від поганих думок, стимулює душу, тонізує тіло.

Крім того, одним з головних факторів переїдання і зловживання не корисною їжею є недостатня кількість сну. Втомлений організм потребує енергії, яку найпростіше роздобути у вигляді булочок і шоколаду.

Раніше ми розповідали, як провести Великодні свята без шкоди фігурі: поради фітнес-тренера.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин