ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Популярний підсолоджувач назвали канцерогенним: може викликати рак

Здоров'я 07:07 - 17 липня 2023

У ВООЗ повідомили тривожні новини про поширений замінник цукру, який трапляється в багатьох продуктах

У ВООЗ звинуватили відомий підсолоджувач у розвитку раку / Фото: telegraph.co.uk

У ВООЗ звинуватили відомий підсолоджувач у розвитку раку / Фото: telegraph.co.uk

Відділ Всесвітньої організації здоров'я з питань вивчення ракових захворювань опублікував тривожні результати дослідження. У ньому йдеться про те, що поширений у всьому світі підсолоджувач аспартам може чинити канцерогенну дію на організм.

Деталі

Цікаво, що під час пресконференції в Женеві очільник Департаменту харчування та безпечності харчових продуктів ВООЗ Франческо Бранка заявив про відсутність переконливих доказів шкоди аспартаму за умови вживання в межах встановлених норм.

Добавка у 200 разів солодша за цукор, тому світові виробники додають її у свої товари. Аспартам можна знайти в зубній пасті, жувальних вітамінах, газованих напоях і не тільки.

Його використання американське Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) схвалило ще 1974 року. До 1981 року було встановлено допустиму добову норму в 40 мг на 1 кілограм маси тіла.

Для звичайної дорослої людини це становить близько 2800 міліграмів на день, що еквівалентно 9-14 банкам дієтичних безалкогольних напоїв.

Суперечки навколо штучного підсолоджувача виникали неодноразово. Його звинувачували не тільки в підвищенні ризику розвитку раку, а й інших проблемах зі здоров'ям. Проте експерти з FDA та аналога організації в Євросоюзі не виявили достатніх доказів його шкоди.

У 2019 році консультативна група фахівців рекомендувала провести оцінку низки речовин, зокрема аспартаму, на підставі наукових даних, що з'явилися.

У трьох дослідженнях вживання штучно підсолоджених напоїв використовувалося як непрямий показник впливу аспартаму. За словами Матильди Тув'є, епідеміолога з Французького національного інституту охорони здоров'я та медичних досліджень у Парижі, такі непрямі показники досить надійні, але не завжди дають змогу точно визначити рівень споживання.

Тув'є — співавтор іншого дослідження, в якому розглядалося споживання аспартаму з різних продуктів. Виявилося, що перевищення максимально допустимого дозування аспартаму здатне провокувати рак молочної залози.

Нагадаємо, лікарка назвала продукти, якими можна замінити цукор. З ними ви легко скоротите споживання смачної, але дуже шкідливої їжі.

Джерело: who.int

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин