Популярний підсолоджувач назвали канцерогенним: може викликати рак
У ВООЗ повідомили тривожні новини про поширений замінник цукру, який трапляється в багатьох продуктах

У ВООЗ звинуватили відомий підсолоджувач у розвитку раку / Фото: telegraph.co.uk
Відділ Всесвітньої організації здоров'я з питань вивчення ракових захворювань опублікував тривожні результати дослідження. У ньому йдеться про те, що поширений у всьому світі підсолоджувач аспартам може чинити канцерогенну дію на організм.
Деталі
Цікаво, що під час пресконференції в Женеві очільник Департаменту харчування та безпечності харчових продуктів ВООЗ Франческо Бранка заявив про відсутність переконливих доказів шкоди аспартаму за умови вживання в межах встановлених норм.
Добавка у 200 разів солодша за цукор, тому світові виробники додають її у свої товари. Аспартам можна знайти в зубній пасті, жувальних вітамінах, газованих напоях і не тільки.
Його використання американське Управління з контролю за продуктами та ліками (FDA) схвалило ще 1974 року. До 1981 року було встановлено допустиму добову норму в 40 мг на 1 кілограм маси тіла.
Для звичайної дорослої людини це становить близько 2800 міліграмів на день, що еквівалентно 9-14 банкам дієтичних безалкогольних напоїв.
Суперечки навколо штучного підсолоджувача виникали неодноразово. Його звинувачували не тільки в підвищенні ризику розвитку раку, а й інших проблемах зі здоров'ям. Проте експерти з FDA та аналога організації в Євросоюзі не виявили достатніх доказів його шкоди.
У 2019 році консультативна група фахівців рекомендувала провести оцінку низки речовин, зокрема аспартаму, на підставі наукових даних, що з'явилися.
У трьох дослідженнях вживання штучно підсолоджених напоїв використовувалося як непрямий показник впливу аспартаму. За словами Матильди Тув'є, епідеміолога з Французького національного інституту охорони здоров'я та медичних досліджень у Парижі, такі непрямі показники досить надійні, але не завжди дають змогу точно визначити рівень споживання.
Тув'є — співавтор іншого дослідження, в якому розглядалося споживання аспартаму з різних продуктів. Виявилося, що перевищення максимально допустимого дозування аспартаму здатне провокувати рак молочної залози.
Нагадаємо, лікарка назвала продукти, якими можна замінити цукор. З ними ви легко скоротите споживання смачної, але дуже шкідливої їжі.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!