ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Названі причини розвитку цукрового діабету 2-го типу

Здоров'я 16:19 - 29 листопада 2023

Щоб знизити свої ризики захворіти на цукровий діабет варто дотримуватися принципів тарілки здорового харчування

Названі причини розвитку цукрового діабету 2-го типу

Фото з https://unsplash.com/

В Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що за даними сучасних досліджень, провідною причиною розвитку цукрового діабету 2-го типу є надмірна вага та ожиріння.

Деталі

За даними дослідження, проведеного в 2019 році, 60 % дорослих українців мали надмірну вагу, а близько 25% – ожиріння. Всі вони мають знані ризики захворіти на цукровий діабет.

Знизити ризики можна, дотримуючись принципів тарілки здорового харчування. Вона виглядає так:

  • Приблизно половину спожитого за день мають становити овочі та фрукти. І чим різноманітніші вони, тим краще. З’їдайте не менше 300 г овочів та 200 г фруктів і ягід на день.
  • Кожен день вживайте цільнозернові продукти: ячмінь, пшеницю, вівсянку, гречку, неочищений рис і продукти, виготовлені з них.
  • Їжте здоровий і корисний білок. Скоротіть споживання червоного м’яса (яловичина, свинина, баранина тощо), віддавайте перевагу м’ясу птиці, яйцям. ☛ Принаймні два рази на тиждень додавайте в раціон жирну рибу (скумбрія, оселедець, сардина тощо). Також включіть у свій раціон рослинні джерела білка – бобові (горох, квасолю, сочевицю), насіння та горіхи.
  • Нашому організмові також необхідні корисні жири. Вони містяться в рибі, горіхах, оливках, насінні та рослинних оліях (оливкова, соняшникова, лляна).
  • Обмежте споживання тваринних жирів (жирне м’ясо, молочні продукти, вершкове масло, сало), уникайте трансжирів (випічка, фастфуд, смажені страви).
  • Намагайтесь їсти нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану.
  • Обмежте споживання солі й цукру до не більше однієї чайної ложки солі і не більше 10 чайних ложок доданого цукру. Скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків.
  • Пийте достатньо чистої води. Норма споживання рідини становить приблизно 30 мл на 1 кг ваги людини.

Також потрібно підтримувати фізичну активність.

Раніше ми писали про те, що Уряд підтримав створення Державної інформаційної системи трансплантації стовбурових клітин.

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин