ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Названо «ідеальний перекус перед тренуванням», на думку дієтолога

Здоров'я 15:40 - 26 серпня 2025

Дізнайтеся, чому цей корисний фрукт має бути у вашому списку покупок

Яку користь здоров'ю приносять банани?

Яку користь здоров'ю приносять банани?

Час поговорити про банани: універсальний фрукт із численними корисними властивостями для здоров'я.

Додавайте їх у пластівці або вівсянку, тости з арахісовим маслом, смузі або насолоджуйтеся ними окремо. А той факт, що вони продаються в попередньо запакованому вигляді (спасибі банановій шкірці!), робить їх зручним джерелом поживних речовин, який можна взяти з собою.

Дипломована дієтологиня Джеймі Надо (Jamie Nadeau) розповіла USA TODAY про всі переваги бананів, зокрема чому вони є «ідеальним перекусом перед тренуванням».

Яку користь для здоров'я приносять банани?

Банани багаті різними корисними поживними речовинами, зокрема калієм, вітаміном B6, вітаміном C, клітковиною та магнієм. Дослідження показали, що банани корисні для здоров'я серцево-судинної та травної систем, за даними Школи громадського здоров'я Т. Х. Чана Гарвардського університету.

Один середній банан містить приблизно 450 міліграмів калію. Для порівняння, це не фрукт із найбільшою кількістю калію (у одній чашці джекфрута його майже вдвічі більше), але він забезпечує близько 13–20% рекомендованої денної норми споживання калію. За даними Національних інститутів здоров'я США (NIH), дорослим рекомендується отримувати від 2300 до 3400 мг калію на день залежно від віку, статі та вагітності.

Банани також містять 3 грами клітковини (дорослим радять споживати від 21 до 38 грамів клітковини на день залежно від статі та віку). Це «важливо для здоров’я кишківника», — зазначає Надо.

«Банани також є швидким і простим джерелом вуглеводів, що робить їх ідеальним перекусом перед тренуванням для підвищення енергії», — додає вона.

Які недоліки вживання бананів?

Експерти у сфері охорони здоров’я стверджують, що для більшості людей банани не становлять особливої небезпеки. Але людям з окремими проблемами зі здоров’ям може бути доцільно обмежити їхнє споживання або навіть повністю відмовитися від них. На це питання краще отримати відповідь у свого лікаря.

За даними Клініки Клівленда, люди з підвищеним рівнем калію або діабетом можуть мати ризик надмірного підвищення рівня калію чи цукру в крові під час вживання банана. Якщо у вас діабет, вибір меншого або недостиглого (тобто ще зеленого) банана може допомогти в цьому. Окрім того, у людей з підвищеною чутливістю чи алергією на латекс також може бути алергія на продукти, що містять певний білок, зокрема і банани.

5 вечірніх ритуалів, які допоможуть вам почуватися добре у 60 років, за словами експерта.

Джерело: usatoday

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин