Чеські вчені розгадали 3-тисячолітній рецепт пива й випробували його
Хіміки дослідили речовини на стінках старого казана

Чеські вчені зварили пиво за 3-тисячолітнім рецептом /Фото: East Bohemian Museum in Pardubice
Чеські вчені зробили унікальне відкриття, яке припускає, що найстаріше трав'яне пшоняне пиво могло бути зварене в Богемії. Вони натрапили на докази цього під час вивчення 3000-річної бронзової посудини, знайденої в селі Кладина в 2017 році.
Бронзову посудину виявили в лісі на сході Чехії недалеко від міста Пардубіце. Вона була прикрашена малюнками сонця та лебедів.
Археолог Мартін Голец каже, що подібні бронзові посудини були знайдені в Європі раніше. Проте чеські археологи були першими, хто досліджував їх, зберігаючи внутрішні шари посудини для подальших досліджень. Голец розповів:
Коли витягли посудину з землі, археологи побачили на дні залишки осаду. Були залишки бруду як всередині, так і зовні. Хімік, який взяв зразки, подумав, що це можуть бути зерна злаків, і справді він зміг знайти хімічний відбиток проса.
Експерти виявили міліацин, який вказує на використання пшона. Вони також виявили сліди різних трав і вареного картопляного крохмалю. Ймовірно, посудину використовували для варіння пива.
Після відкриття хімік Лукаш Кучера з Оломоуцького університету вирішив зварити пиво за древнім рецептом. В його основі були пшоно, полин та дикі дріжджі.
Його надихнуло бельгійське ламбічне пиво, яке залишають у відкритих чанах, де селяться дикі дріжджі та бактерії, а потім витримують у бочках. Він ферментував пиво навмисне біля яблук, щоб воно мало не такий гіркий присмак. Загалом вийшов напій із кольором пива, запахом сидру та присмаком лимону.
Ми також повідомляли, що вчені знайшли в Китаї керамічні горщики епохи неоліту, з яких, ймовірно, пили пиво.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!