Дешевше за справжнє: ізраїльський стартап створив штучне м'ясо
Ізраїльський стартап знизив вартість штучного м'яса до 1,7 долара за курячу грудку

В Ізраїлі створили штучне м'ясо, яке дешевше за справжнє/Фото: Sam Moqadam/Unsplash
Ізраїльському стартапу Future Meats вдалося знизити вартість штучної курятини до 1,7 доларів (46 гривень) за грудку. Ще у 2013 році гамбургер із штучного м'яса коштував 330 тисяч доларів.
Вчені Future Meats використовують унікальний підхід для штучного вирощування м'яса. Він полягає в тому, щоб брати клітини у живих тварин, і використовувати для їхнього зростання спеціальні біореактори (ферментери) з нержавіючої сталі (це обладнання для вирощування біологічних культур у контрольованих стабільних умовах). Вони не тільки регулярно видаляють продукти життєдіяльності культур, але й забезпечують живлення клітин, що зростають. У результаті вони швидко розмножуються і перетворюються на тканини, а потім і в їстівні шматки м'яса.
Така технологія дозволяє вирощувати у десять разів більше м'яса, ніж є теперішнім стандартом для галузі. При традиційному вирощуванні курятини використовується на 99% більше землі, 96% більше води та викидається в атмосферу на 80% більше парникових газів.
У червні стартап відкрив у ізраїльському місті Реховот першу у світі фабрику з вирощування штучного м'яса, а знизити його вартість вдалось завдяки розширенню підприємства.
Ми також повідомляли, що в Португалії вчені планують створити м'ясо риби без кісток.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!