ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

Вчені створили гігантську фрикадельку з м’яса мамонта, але їсти її поки що не можна

Наука 09:31 - 29 березня 2023

Страви з мамонтятини повертаються у людське меню через тисячі років після вимирання цих тварин

Фрикаделька з м'яса мамонта

Вчені представили гігантську фрикадельку з м'яса мамонта/Фото: Aico Lind/www.studioaico.nl

Вчені створили гігантську фрикадельку, виготовлену з м’яса вимерлого 10 тисяч років тому шерстистого мамонта. "Мамонтятину" виростили в лабораторії, заявивши, що білок з минулого вказав шлях до їжі майбутнього.

Деталі

Велетенська фрикаделька була представлена​ австралійською компанією з виробництва культивованого м’яса Vow у науковому музеї NEMO в столиці Нідерландів Амстердамі. Але скуштувати такий продукт поки не можна, тому що білок, якому тисячі років, потребує тестування на безпеку, перш ніж сучасні люди зможуть його вживати. Співзасновник Vow Тім Ноуксміт зазначив:

Ми вибрали м’ясо шерстистого мамонта, оскільки воно є символом втрати, знищеної кліматичними змінами. Нас чекає подібна доля, якщо ми не будемо робити щось по-іншому, включаючи зміну таких практик, як велике землеробство та спосіб харчування.

М’ясо, вирощене протягом кількох тижнів, було "культивовано" вченими, які першими визначили послідовність ДНК для міоглобіну мамонта ключового білка, який надає м’ясу смак.

Заповнивши деякі прогалини в послідовності міоглобіну мамонта за допомогою генів африканського слона, найближчого живого родича мамонта, його потім вставили в клітини овець за допомогою електричного заряду. Ернст Вулветанг з Австралійського інституту біоінженерії Квінслендського університету, який працював з Vow над проєктом, зазначив:

Я не буду їсти його на цей момент, тому що ми не бачили цього білка 4000 років. Але після перевірки безпеки мені було б дуже цікаво дізнатися, який він на смак.

Вчені повільно приготували гігантську кулю в духовці, перш ніж обсмажити її зовні паяльною лампою. Головний науковий співробітник Vow Джеймс Раян зазначив, що за запахом під час приготування мамонтове м'ясо нагадувало крокодиляче.

Крістофер Брайант, британський експерт з альтернативних білків, зазначив, що потенційним любителям лабораторного м’яса непотрібно боятися культивованого м’яса. Він зазначив:

На відміну від звичайного м’яса, яке походить від брудних і непередбачуваних тварин, культивоване м’ясо виробляється з надзвичайною точністю на дезінфікованих підприємствах з виробництва харчових продуктів. Завдяки цьому культивоване м’ясо уникає харчових патогенів, антибіотиків та інших забруднювачів, які часто зустрічаються в м’ясі тварин.

Величезні фрикадельки демонструють зв’язок між зміною клімату та майбутніми харчовими продуктами, оскільки глобальне споживання м’яса майже подвоїлося з початку 1960-х років, згідно з даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

За даними FAO, на глобальне тваринництво припадає приблизно 14,5% глобальних викидів парникових газів, спричинених людиною. За прогнозами, споживання м’яса зросте більш ніж на 70 відсотків до 2050 року, і вчені все частіше звертаються до таких альтернатив, як м’ясо рослинного походження та м’ясо, вирощене в лабораторії.

Тім Ноуксміт, який називає себе "веганом-невдахою" зазначив, що його стартап у Сіднеї не має на меті заборонити людям їсти м’ясо, а прагне "дати їм щось краще" та навернути їх до ідеї білка, створеного в лабораторії. Співзасновник Vow наголосив:

Ми вирішили зробити мамонтову фрикадельку, щоб привернути увагу до того, що майбутнє їжі може бути кращим і стійкішим.

Раніше ми повідомляли, що монастирська пивоварня поблизу Мюнхена заявила, що створила перше у світі порошкове пиво. Варто просто додати води й порошок спіниться та наповнить склянку насиченим пивним смаком.

Джерело: Science Alert

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин