Пиво може стати новою жертвою глобального потепління
Нове дослідження показало, що підвищення температури та посушливі умови в Європі можуть продовжувати призводити до зниження врожайності та якості хмелю

Глобальне потепління може негативно позначитись на виробництві пива/Фото: BENCE BOROS/Unsplash
Любителі пива можуть стати новим центром руху боротьби зі зміною клімату, адже нове дослідження показує, що їх улюблений напій під загрозою через глобальне потепління.
Деталі
Останніми роками врожайність одного з головних інгредієнтів пива — хмелю, в Європі знижується, як і концентрація альфа-кислот у хмелі, які надають пиву гіркуватий смак. Автори дослідження також прогнозують, що врожайність хмелю та вміст альфа-кислот продовжуватимуть падати в регіоні в майбутньому. Співавтор дослідження та біокліматолог Чеської академії наук Мирослав Трнка заявив:
Любителі пива обов’язково помітять зміну клімату, чи то в ціннику, чи в якості. З наших даних це здається неминучим.
Пивовари створюють пиво в Центральній Європі вже понад 5000 років. Хміль, зелені конусоподібні квіти рослини Humulus lupulus, надають пиву гіркоту, аромат і смак. Автори дослідження пишуть, що вміст альфа-кислот в хмелі впливає на його якість. Це важливо для виробників крафтового пива та варень, які покладаються на високоякісний хміль, кількість яких стрімко зростає в останні роки. На жаль, хміль, як й багато інших сільськогосподарських культур, може рости лише в певних регіонах, де сприятливі екологічні умови, що робить його вразливим до спеки та посухи.
Дослідники зазначають, що регіони вирощування хмелю розташовані у досить вузькій смузі широти, адже ця рослина дуже світлочутлива.

Вчені хотіли подивитися, як кліматичні зміни впливають і впливатимуть на якість і кількість хмелю в Європі. Вони вперше виміряли, як змінилися врожайність хмелю та вміст альфа-кислот протягом останніх п’яти десятиліть, порівнявши середню річну врожайність сільськогосподарських культур з 1971 до 1994 року з урожаєм з 1995 до 2018 року. У деяких регіонах Європи вони спостерігали зниження на 19%. За ці ж проміжки часу вміст альфа-кислот впав від 0,5 до 1,9%.
Вчені не зовсім впевнені, чому виробництво альфа-кислоти знижується, але це може бути тому, що рослини тепер ростуть раніше. Дослідники також виявили, що з підвищенням температури сезон вирощування хмелю розпочався на 13 днів раніше у 2018 році порівняно з 1970 роком.
Щоб побачити, який вплив зміна клімату може мати на майбутнє виробництво хмелю, дослідники проаналізували зв’язок між опадами, температурою, тривалістю сонячного світла та виробництвом хмелю в минулому, а потім використали статистичні моделі для прогнозування. Модель передбачила, що врожайність хмелю впаде на 4-18 відсотків між 2021 і 2050 роками порівняно з середньою врожайністю в період з 1989 по 2018 рік, а вміст альфа-кислоти також знизиться на 20-31%. Основною причиною цих прогнозованих падінь було очікуване підвищення температури та більш часті й сильні посухи.
Європейський хміль більш вразливий до більш посушливих умов, ніж хміль у США, де більш інтенсивне зрошення забезпечує надходження води. Згідно з дослідженням, виробники хмелю також відреагували на зміну клімату такими стратегіями, як перенесення садів на висоту, будівництво систем зрошення та зміна орієнтації рядів посівів. Вчені зазначають, що адаптація вирощування хмелю до потепління можлива, якщо темпи нагрівання планети не вийдуть за прийнятні межі.
Раніше ми повідомляли, що нідерландський пивоварний концерн Heineken продав свої активи у росії виробнику парфумерно-косметичної та господарсько-побутової продукції - групі "Арнест". Вартість угоди становила символічні €1.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!