Як вдало поєднати вино з різдвяними солодощами: 8 способів
Робіть це як професіонал

З яким вином поєднувати імбирне печиво / Фото: Pixabay
Ніщо не зрівняється з теплим печивом, вмоченим у холодне молоко, але для тих випадків, коли ви шукаєте більш дорослу пару, завжди є вино.
Нижче сомельє діляться кількома поєднаннями вина та різдвяного печива.
Лінцерське печиво
Це чудове сендвіч-печиво з малиновою начинкою, сповнене смаку мигдалю та вершкового масла, – пропонує Стівен Роджерс, сомельє та директор з питань їжі та напоїв у клубі Commons Club у готелі Virgin Hotels New Orleans.
Роджерс каже, що ці аромати "феноменально поєднуються" з шампанським брют рожевим, особливо з Ruinart Brut Rosé.
Його складні аромати свіжих червоних ягід, троянди та хліба-бріош переходять у відтінки теплих спецій. Післясмак нагадує вершковий мус. Ruinart Rosé також має гарний червоно-помаранчевий відтінок. Ми їмо насамперед очима, і Linzer Cookie, і Ruinart Rosé вражають як очі, так і смакові рецептори.
Арахісове масло
Таке поєднання солодкого, солоного та шоколадного смаків вимагає міцного вина, каже Андреас Ларссон, винний радник ASKO та найкращий сомельє світу за версією ASI у 2007 році. Він радить Alambre Moscatel de Setúbal, оскільки воно "горіхове, пряне, зігріваюче та сповнене характеру", а також пропонує "чудове співвідношення ціни та якості".
М'яке імбирне печиво зі спеціями
Як одні з найтрадиційніших святкових солодощів, м'яке імбирне печиво сповнене святкових ароматів, включаючи імбир, а також патоку, гвоздику та корицю. Роджерс поєднує це печиво з німецьким рислінгом, таким як J.B. Becker Riesling Berg Bildstock Auslese 2021, щоб доповнити теплий смак імбиру та патоки нотками кристалізованого імбиру, акацієвого меду та бджолиного воску, а також надати смаку бажаної кислотності.
Снікердудлс
Це м'яке печиво з корицею та цукром потребує солодкого вина, як, наприклад, Chavost Ratafia, радить Кортні Віланд, директорка з виробництва Thatcher's Wine.
Ратафія виготовляється в Шампані і для мене характеризується нотами карамелі, кориці, смаженого лимона і меду, – каже Віланд. – У порівнянні з Сотерном, воно прекрасне, коли молоде; кислотність врівноважує солодкість, що дозволяє набагато легше насолоджуватися келихом.
Цукрове печиво
Очевидно, що цукрове печиво солодке. Тому, щоб збалансувати солодкість печива, Ларссон обирає солодке вино з хрусткою кислотністю, як німецький рислінг з долини Мозель, наприклад, Dr. Loosen 2022 або Dr. Fischer Steinbock Riesling 2021.
Струффолі
Для цієї традиційної італійської святкової випічки, смаженої у фритюрі та вкритої медовою глазур'ю, Еліс Ловенворт, провідний сомельє Sommsation, пропонує приємне на смак поєднання, засноване на контрастних текстурах та смакових характеристиках, з вином 2021 року Zeitgeist Chenin Blanc.
Ромашка, бріош і солоність у поєднанні з пікантними цитрусовими нотками врівноважують насиченість смаженого тіста та доповнюють медову глазур, забезпечуючи чудове (не надто) солодке завершення вашої святкової трапези.
Мраморне печиво
Роджерс називає цей "пухкий, схожий на брауні, насичений шедевр" досконалістю, що походить від підготовки, адже шоколадне тісто має охолоджуватися понад чотири години, перш ніж його обкачують у цукровій пудрі та випікають до утворення тріщин, що й дало назву печиву "мраморне". Тому він радить витратити трохи більше на вино для цієї пари: "Вони того варті", - каже він, пропонуючи правобережне бордо на кшталт Clos L'Eglise Pomerol 2019.
На початку - темні тушковані фрукти, мускатний джем, тютюн. Темні фрукти переходять у ноти шоколаду, горіхів та інтегрованого таніну, - каже Роджерс, додаючи: – Це вино можна жувати, як це печиво.
Печиво з місо та арахісовим маслом
Щоразу, коли мені доводиться поєднувати вина з чимось одночасно солоним і солодким, я схильний думати про класичне ігристе вино від виробника, який тяжіє до багатого стилю, - каже Радж Вайдя, сомельє і директор з виробництва Pressoir, вказуючи на Conca del Riu Anoia Brut від Raventos I Blanc, "смачно солоне ігристе вино" з Каталонії.
Сонячні виноградники (всього за півгодини їзди вглиб країни від Барселони) надають вину насиченого смаку, необхідного для того, щоб текстурою відповідати арахісовому маслу, а оскільки воно виготовлене за "шампанським методом" (тобто друге бродіння відбувається в пляшці), в ньому відчувається дріжджованість, яка чудово поєднується з дещо фанковим ароматом бродіння та смаком місо.
Нещодавно ми ділилися історією бізнесвумен з Києва, яка створила шампанське для підтримки України.
Не пропустіть цікавинки!
Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!