ua ru
Будь ласка, заповніть це поле
1

На Новий рік та Різдво: як зменшити кількість продуктів у смітнику після святкової вечері

Суспільство 14:23 - 18 грудня 2023

Шеф-кухарі та активісти діляться порадами, як зменшити кількість харчових відходів у святковий сезон

На Новий рік та Різдво: як зменшити кількість продуктів у смітнику після святкової вечері

Як зменшити кількість їстівних відходів на свята / Фото: Pixabay

Для багатьох людей свята – це час відпочинку та гулянь, але часто він призводить до непотрібних відходів. За оцінками Асоціації ґрунтів, найбільшої лобістської групи Великобританії, що займається питаннями органічного виробництва, щороку викидається 5 мільйонів пудингів, 2 мільйони індичок та 74 мільйони пирогів з фаршем.

Тож як ми можемо зробити наше свято більш екологічним? Усвідомлюючи, що ми купуємо, каже Конор Спейсі, автор кулінарної книги "Wasted", яка розповідає про використання всіх частин будь-якого інгредієнта.

Різдво – це традиційно свято застілля, але більш екологічне свято не означає, що ми повинні їсти менше. Це, скоріше, про усвідомлення того, що ми їмо, - каже він.

Купівля та планування бюджету

Планування заздалегідь означає, що ви уникнете непотрібних витрат і відходів від різдвяної вечері, а також будь-якої іншої їжі, яку ви можете спокуситися купити.

Тож складіть список і дотримуйтесь його. Це означає розуміння того, скільки їжі люди, ймовірно, з'їдять.

Купуючи м'ясо на кістці, ви зможете використовувати його про запас, каже Девід Лагонелл, шеф-кухар мережі ресторанів Temper. Першим пунктом призначення повинні бути місцеві м'ясники, каже він.

На жаль, супермаркети не завжди ставлять екологічність на перше місце серед того, що вони продають, особливо в цю пору року, коли великі обсяги не дозволяють цього зробити. Але право вибору залишається за нами. Я краще куплю дійсно хорошу птицю, ніж посередню яловичину за ту саму ціну.

Овочі, які зазвичай використовуються для різдвяної вечері: морква, цибуля і капуста. Усі вони сезонні.

Купуючи овочі без упаковки, ви скорочуєте використання пластику і купуєте лише те, що вам потрібно. Більше відходів може бути спричинено купівлею овочів, які вже запаковані в пластик, і містять більше штук, ніж вам потрібно. Це означає, що вам доведеться знайти інші способи їх використання.

Девіс каже, що достатньо 250 г картоплі на людину, і по 80 г інших овочів, таких як морква, капуста та пастернак.

Обирайте правильне зберігання

Зберігання продуктів до і після приготування визначає, як довго вони "проживуть", і запобігає утворенню відходів. Спейсі каже, що коренеплоди та помідори найкраще зберігати поза холодильником при кімнатній температурі, так само як і екзотичні фрукти, такі як дині, ананаси та банани.

Більшість страв з вечері можна заморозити, в тому числі птицю, соуси й варені овочі, а також торти і шоколадні цукерки (якщо вони залишилися), каже Вульф.

Деякі сири також можна класти в морозильну камеру, наприклад, тверді та напівтверді, хоча м'які не дуже добре зберігаються. Емма Янг, авторка книги "Сирне колесо", каже, що найкраще загортати сири у восковий або жиронепроникний папір й класти в холодильник. Якщо ви використовуєте пластикові контейнери, зберігайте схожі сири разом. Якщо ви покладете штильтон з чеддером, пліснява перестрибне з одного на інший. Якщо ви бачите плісняву, просто обріжте її.

Використання залишків

Спейсі каже, що обрізки овочів можна смажити у фритюрі й робити з них чіпси. Він додає:

Із листя брюссельської капусти виходить чудовий, землистий песто. Просто покладіть їх у киплячу воду на 30 секунд, а потім освіжіть під холодною водою. Відіжміть насухо і додайте в блендер рівну кількість листя з базиліком. Додайте підсмажені горіхи та пармезан і збийте, повільно додаючи ріпакову олію, сіль і перець, доки не отримаєте пасту.

Девіс каже, що важливо планувати меню на свята, щоб використати зайве, а не "сподіватися, що ви знайдете час, щоб з'їсти його".

Вино – важливе питання

Скляні пляшки, в яких зберігається вино, є основною причиною вуглецевого сліду виноробної галузі: від того, як вони виготовляються, до транспортних потреб, пов'язаних з їх доставкою по всьому світу.

Круглий стіл зі сталого виноробства (Sustainable Wine Roundtable), який об'єднав групи, що займаються торгівлею вином, рекомендував учасникам роздрібної торгівлі зменшити середню вагу пляшки з 550 г до 420 г до кінця 2026 року.

Компанія Naked Wines, яка підписала "Угоду про вагу пляшки", зазначає:

Протягом багатьох років існував міф, що важка скляна пляшка вина означає, що воно має бути високої якості. Це не так. Багато з найвідоміших вин у світі їх не мають. Але оскільки міф продовжує існувати, бренди продовжують використовувати їх, щоб привабити споживачів, які можуть не знати, що це міф, або про вплив на навколишнє середовище, який вони спричиняють. Важкі пляшки часто можна побачити під час святкувань.

Нещодавно ми ділилися привітанням з Новим роком.

Джерело: The Guardian

Не пропустіть цікавинки!

Підписуйтесь на наші канали та читайте новини у зручному форматі!

Головне за сьогодні
Більше новин